Βιογραφικό Σημείωμα – τι πρέπει να προσέξετε

  Μία από τις σημαντικότερες κινήσεις ενός ατόμου που αναζητά εργασία είναι η σύνταξη ενός σωστού και άρτια δομημένου βιογραφικού, που θα πείσει τον μελλοντικό εργοδότη ότι είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για την εκάστοτε θέση εργασίας. Γι αυτόν τον λόγο η προετοιμασία ενός βιογραφικού πρέπει να γίνεται με επιμέλεια και προσοχή, καθώς θα αποτελέσει το κλειδί για να κληθεί ο υποψήφιος σε μία συνέντευξη. Πώς μπορείτε όμως να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να «προωθήσετε» όσο καλύτερα γίνεται τον εαυτό σας;

  Αρχικά, πρέπει να ληφθεί υπόψη πως οι υπεύθυνοι πρόσληψης προσωπικού στις εταιρείες αφιερώνουν ελάχιστο χρόνο- ίσως μόνο κάποια δευτερόλεπτα- στην ανάγνωση ενός βιογραφικού, λόγω της πληθώρας των αιτήσεων που πρέπει να αξιολογήσουν. Επομένως μέσα σε μία-το πολύ δύο σελίδες- ο υποψήφιος θα πρέπει να κάνει μία σύντομη και περιεκτική παρουσίαση των προσόντων του, εστιάζοντας φυσικά σε αυτά που θεωρεί σημαντικότερα.

  Όσον αφορά τη δομή του βιογραφικού, προτιμήστε ένα απλό και σύγχρονο πρότυπο χωρίς υπερβολές στο κομμάτι του design, αφαιρώντας ενότητες που, κατά τη γνώμη σας, είναι ήσσονος σημασίας, όπως π.χ. τα ενδιαφέροντά σας. Χρησιμοποιήστε μόνο ένα είδος γραμματοσειράς σε όλο το κείμενο και προτιμήστε μικρές παραγράφους με σύντομες προτάσεις. Μία καλή πρακτική που βοηθάει τον αναγνώστη να διαβάσει πιο γρήγορα τις πληροφορίες ενός βιογραφικού είναι η χρήση των bullets points.

  Στις προσωπικές πληροφορίες, αναφέρετε τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας πάντα επαγγελματικούς λογαριασμούς email και όχι κάποιον λογαριασμό με ψευδώνυμο, που δείχνει ένα λιγότερο επαγγελματικό προφίλ. Αν έχετε προϋπηρεσία, καλό είναι να τη βάλετε κάτω από τα στοιχεία επικοινωνίας – ξεκινώντας πάντα από την πιο πρόσφατη- και στη συνέχεια να αναφερθείτε στα υπόλοιπα προσόντα σας. Μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια, που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα, είναι η αποφυγή των γραμματικών και συντακτικών λαθών, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν μεγάλο πλήγμα ακόμα και σε ένα καλογραμμένο βιογραφικό. Καλύτερα, αφού το ολοκληρώσετε, δείξτε το σε κάποιον που εμπιστεύεστε για να ελέγξει τυχόν απροσεξίες.

  Όταν προσαρμόζετε το βιογραφικό σας για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας, είναι χρήσιμο να τονίσετε την εμπειρία και τα προσόντα που σχετίζονται με το αντικείμενο της θέσης. Σε κάθε περίπτωση βέβαια αποφύγετε να συμπεριλάβετε δεδομένα που δεν ισχύουν, καθώς κινδυνεύετε να βρεθείτε εκτεθειμένοι και να πετύχετε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα! Τέλος, προσπαθήστε να εξατομικεύσετε όσο περισσότερο μπορείτε τον τρόπο που περιγράφετε τις ικανότητες και τα επιτεύγματάσας, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσετε κοινότυπες φράσεις που είδατε σε άλλα πρότυπα βιογραφικών στο διαδίκτυο.

  Αξίζει τον κόπο να κοπιάσετε λίγο περισσότερο, προκειμένου να έχετε ένα προσεγμένο βιογραφικό, αντάξιο των δυνατοτήτων σας που θα διεκδικήσειμία θέση ανάμεσα στον ανταγωνισμό.

Επιχειρηματικότητα