Τα τελευταία 40 χρόνια έχουμε μειώσει τις ώρες του ύπνου μας κατά 90 λεπτά περίπου, προσπαθώντας να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας ή επειδή έχουμε περισσότερο ενδιαφέροντα πράγματα να κάνουμε. 

Σε πρόσφατες έρευνες έχει βρεθεί ότι εκτός από το βιολογικό ρολόι κάθε ανθρώπου, η ανάγκη για ύπνο ρυθμίζεται και από συγκεκριμένα γονίδια. Υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται 5 ώρες και ξυπνούν ξεκούραστοι και έτοιμοi για εργασία. Υπάρχουν άλλοι που αν δεν συμπληρώσουν 9 ώρες ύπνου νιώθουν ατονία και έλλειψη ενέργειας. Υπάρχουν και αυτοί που δεν χρειάζονται πολλές ώρες ύπνου, αλλά τους είναι αδύνατο να ξυπνήσουν νωρίς το πρωί. 

Σε γενικές γραμμές ο άνθρωπος είναι προγραμματισμένος γενετικά για να δραστηριοποιείται το πρωί και να κοιμάται το βράδυ. Πολλοί άνθρωποι όμως είναι περισσότερο δραστήριοι το βράδυ και δυσκολεύονται με το πρωινό ξύπνημα. Τι συμβαίνει όμως όταν οι εργασιακές ή οικογενειακές υποχρεώσεις το επιβάλλουν; Το κρεβάτι ποτέ δεν φαίνεται πιο φιλόξενο από τις ημέρες που κάποιος σε υποχρεώνει να το αφήσεις πριν εσύ το αποφασίσεις. Ακολουθούν συμβουλές οι οποίες μπορεί να σε βοηθήσουν να προσαρμοστείς στο πρωινό ξύπνημα, και να αντέξεις το μεταβατικό στάδιο.

Άλλαξε τη ρουτίνα του ύπνου σου. Αν χρειάζεται να ξυπνάς πιο νωρίς, θα πρέπει να κοιμάσαι και πιο νωρίς. Αρχικά ξεκίνα να πηγαίνεις στο υπνοδωμάτιο μισή ώρα νωρίτερα. Σταδιακά πρόσθετε άλλη μισή ώρα μέχρι να φτάσεις στην επιθυμητή ώρα ύπνου. Προοδευτικά ο εγκέφαλός σου θα συνηθίσει την ώρα και θα προσαρμοστεί, ώστε να σου στέλνει το μήνυμα της νύστας τη σωστή ώρα. Στην αρχή φαίνεται δύσκολο, αλλά ίσως στο τέλος ανακαλύψεις ότι το απολαμβάνεις.
Κράτησε χαλαρά τα απογεύματά σου. Όσο δύσκολο κι είναι να «οργανώσεις» τη χαλάρωσή σου, αξίζει να το προσπαθήσεις για να βελτιώσεις τη ρουτίνα του ύπνου σου. Μη φορτώνεις τα απογεύματά σου με υποχρεώσεις, γιατί αλλιώς θα χρειαστείς χρόνο για να χαλαρώσεις από την ένταση του επιπλέον φόρτου και θα καταλήξεις να πηγαίνεις για ύπνο αργά.
Φόρα γυαλιά ηλίου. Για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να νυστάξει μπορείς να φοράς γυαλιά ηλίου μία ώρα πριν την επιθυμητή ώρα ύπνου. Εφάρμοσε αυτήν την τεχνική για μία εβδομάδα και θα δεις ότι θα κοιμάσαι νωρίτερα. 
Άκου το σώμα σου. Όταν νυστάζεις, μη θυσιάζεις τον ύπνο σου για να κάνεις κάτι άλλο, όπως να δεις μία σειρά ή να σερφάρεις στο διαδίκτυο. 
Μη χουζουρεύεις. Μόλις ακούσεις το ξυπνητήρι άνοιξε το φως και σήκω σε καθιστή θέση. Προσπάθησε να μη γκρινιάζεις και επικέντρωσε τη σκέψη σου στο ξεκίνημα της νέας ημέρας.