Μια ιδέα θα φτιάξει την εταιρεία σου, η εταιρεία θα σου φέρει τους ανθρώπους και οι άνθρωποι θα σου φέρουν την αγορά. Μια καλή ιδέα δεν έχει λογιστική αξία, εμπεριέχει δυνητικά ένα δημιουργικό δυναμικό, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης επιχείρησης. Με καλό σχεδιασμό, αυτή η ιδέα μπορεί να χτίσει μια εταιρεία με χαμηλό αρχικό κόστος και παράλληλα να σου εξασφαλίσει υψηλές αποδόσεις.

Θυμήσου ότι μόνο η σκληρή δουλειά δεν συνεπάγεται ανάπτυξη. Υπάρχει η άποψη ότι όταν δουλεύεις 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, κάτι καλό θα προκύψει. Αυτό είναι ψέμα. Δεν μπορείς απλά να εργάζεσαι σκληρά, πρέπει να εργάζεσαι και έξυπνα. Αν μπορείς να αυτοματοποιήσεις κάτι, κάντο. Αν μπορείς να αναθέσεις κάτι σε τρίτους κάντο. Εσύ πρέπει να ασχολείσαι μόνο με πράγματα ουσιώδη για την επιχείρηση και να μην αναλώνεσαι σε δουλειές χωρίς νόημα.
Δημιούργησε κάτι που πραγματικά πιστεύεις. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την οικοδόμηση ενός επιτυχημένου εμπορικού σήματος. Στη σημερινή κοινωνία μέσω της επιχειρηματικότητας προκύπτουν καταπληκτικά προϊόντα, υπηρεσίες και εταιρείες. Αλλά, ζούμε και στον κόσμο των επιχειρήσεων-μιμητών. Μην μπεις στον πειρασμό. Οικοδόμησε κάτι ριζικά διαφορετικό και καλύτερο και προετοιμάσου για τους αντιγραφείς. Μην ξεκινήσεις αν δεν μπορείς να επιβιώσεις με τους αντιγραφείς. Αν η ιδέα σου είναι ριζοσπαστική και απογειωθεί, οι απομιμήσεις θα εμφανισθούν αμέσως. Η επιβίωση στον ανταγωνισμό προϋποθέτει συνεχή καινοτομία.
Φρόντισε να έχεις απόθεμα μετρητών για τις κακοτυχίες και τα λάθη και εξασφάλισε τη συνετή διαχείριση της επιχείρησης, χωρίς να σπαταλάς χρήματα. Μάθε πώς να πετυχαίνεις τους στόχους με μικρό προϋπολογισμό. Εφάρμοσε τις αρχές της λιτότητας στην επιχείρησή σου από την πρώτη μέρα. Όχι εντυπωσιακά γραφεία, ούτε φανταχτερά φυλλάδια. Ο στόχος είναι να επιβιώσεις μέχρι να φτιάξεις μια επιτυχημένη φόρμουλα.
Ποτέ μην παραδώσεις τον έλεγχο παρά μόνο αφού πουλήσεις. Μερικοί επιχειρηματίες εγκαταλείπουν τον έλεγχο ως αντάλλαγμα μιας μεγάλης ανάπτυξης μέσω νέων επιχειρηματικών κεφαλαίων. Με την απώλεια του ελέγχου κινδυνεύεις να χάσεις την κουλτούρα και το DNA της εταιρείας. Μείνε ασυμβίβαστος στο όραμα, στον σκοπό και στις βασικές αξίες, αλλά μείνε ευέλικτος ως προς τα μέσα. Πολλοί επιχειρηματίες αποτυγχάνουν προσαρμοζόμενοι σε ό,τι λένε οι πελάτες.
Είναι ζωτικής σημασίας να προσλάβεις τους κατάλληλους ανθρώπους και όχι μόνο τα άτομα με τα τυπικά προσόντα. Διάλεξε ανθρώπους με κίνητρο, δημιουργικότητα και προσωπικότητα και όταν τους βρεις, δημιούργησε ένα γόνιμο περιβάλλον εργασίας, στο οποίο μπορούν να αναλάβουν ευθύνες, να δημιουργήσουν και να είναι ικανοποιημένοι.
Η οικοδόμηση μιας επιχείρησης είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Προγραμμάτισε μακροπρόθεσμα με μικρά βήματα. Φαντάσου ένα σενάριο μιας επιτυχημένης εταιρείας: ιδρυτής που εργάζεται 16 ώρες την ημέρα επί 6 συνεχή χρόνια. Προαπαιτούμενο; Οχι βέβαια. Για να πετύχεις στα δύσκολα χρόνια, κυνηγάς τον στόχο με ισορροπημένο τρόπο, διατηρώντας την οικογένεια, τις σχέσεις και την προσωπική σου υγεία.
Οικοδόμησε την επιχείρηση και το εμπορικό σήμα σαν να πρόκειται να υπάρχει για πάντα. Θα πουλήσειςτην επιχείρηση κάποια μέρα; Μπορεί. Είναι αυτός ο μόνος λόγος για τον οποίο την φτιάχνεις; Πιθανώς όχι. Όταν ξεκινάς να δημιουργείς μια επιχείρηση βασισμένη στο πάθος και στο όραμα, δημιουργείς μια πολύτιμη επιχείρηση. Εκείνοι που στοχεύουν στο γρήγορο κέρδος σπάνια πετυχαίνουν. Με δουλειά, σχεδιασμό, σύνεση και γνώσεις, γεννιέται μια επιτυχημένη επιχείρηση.