Όταν αισθάνεστε και εκφράζετε την εκτίμησή σας στους συνεργάτες σας συμβάλλετε στο να δημιουργήσετε στον χώρο εργασίας σας ένα θετικό περιβάλλον. Αν προσπαθήσετε, θα παρατηρήσετε αρκετές πράξεις που αξίζουν ένα «ευχαριστώ». Εκφράστε λοιπόν την εκτίμησή σας! Αν δεν είστε συνηθισμένοι να δίνετε τα εύσημα, ξεκινήστε από ένα «ωραία δουλειά» και συνεχίστε. Μην υποτιμάτε το πόσο μπορούν να ικανοποιήσουν έναν συνεργάτη σας έστω και λίγα επαινετικά λόγια, να τονώσουν την πίστη του στην επιχείρηση και να προσελκύσουν τους καλύτερους νέους υποψηφίους στην εταιρεία σας. Και ενώ ένα απλό «ευχαριστώ» είναι ευγενικό και εκτιμητέο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας, όπως όταν κάνετε μια απλή, συγκεκριμένη  -και όχι γενικόλογη-  φιλοφρόνηση. Αν θέλετε να πάτε ένα βήμα πιο μακριά με την ευγνωμοσύνη σας, εκφράστε τη δημόσια, όπως σε μια συνάντηση όλης της ομάδας.

Με μια δημόσια δήλωση εκτίμησης, ο αποδέκτης λαμβάνει αναγνώριση και έτσι συνειδητοποιούν όλοι τη συμβολή του στην ομάδα.
Εάν είστε επικεφαλής μιας ομάδας, προσφέρετε επιπλέον κατάρτιση, εκπαίδευση ή εργασιακές προκλήσεις που παρακινούν τα μέλη της ομάδας να μάθουν και να εξελιχθούν.
Όταν κάποιος συνάδελφος πραγματικά σας εντυπωσιάζει ή υπερβαίνει εαυτόν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στείλτε ένα email. Το μήνυμά σας πρέπει να είναι σύντομο, εμβριθές και περιεκτικό. Εξηγήστε τι έκανε ο συνεργάτης σας και πώς έκανε τη διαφορά για την ομάδα. Στη συνέχεια, εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας. Επίσης, μια δωροκάρτα είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να πεις «ευχαριστίες» και μπορεί πραγματικά να φωτίσει την ημέρα ενός εργαζόμενου.
Ένα χειρόγραφο ευχαριστήριο σημείωμα είναι ένας μοναδικός και απροσδόκητος τρόπος για να δείξετε την εκτίμησή σας για την απόδοση και τη σκληρή δουλειά ενός συνεργάτη. Μπορεί να την κρατήσει στο γραφείο του ως κίνητρο, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.
Αν προτιμάτε μια πιο προσωπική προσέγγιση για να εκφράσετε ευγνωμοσύνη, προσφέρετε στον συνεργάτη σας καφέ, κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να του προσφέρετε γεύμα ή ένα ποτό μετά την εργασία. Όχι μόνο θα δείξετε την εκτίμησή σας, αλλά αυτό σας δίνει επίσης την ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα τον συνάδελφό σας και να δημιουργήσετε μια θετική ανθρώπινη σχέση.

Έτσι, τα συνολικά οφέλη από το να λέτε «ευχαριστώ» στα μέλη της ομάδας είναι δεδομένα. Ο αποδέκτης της ειλικρινούς σας ευγνωμοσύνης αισθάνεται άμεσα τη εκτίμησή σας για τον επαγγελματισμό, τον μόχθο, την αφοσίωση και τη δέσμευσή του στην αριστεία.

Υπάρχουν επίσης μακροπρόθεσμα οφέλη από την εκδήλωση εκτίμησης για τα μέλη της ομάδας σας. Οι άνθρωποι θα συνεργάζονται ευχαρίστως μαζί σας, καθώς γνωρίζουν ότι θα εκτιμήσετε τις προσπάθειές τους και θα εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας για την καλή τους δουλειά. Η εκτίμηση παρακινεί πολύ τους εργαζόμενους, τους κινητροδοτεί, ενισχύει την ικανοποίησή τους από την εργασία, την αυτοεκτίμηση και τη αφοσίωσή τους στην εταιρεία.

Η καλλιέργεια μιας κουλτούρας εκτίμησης της αριστείας βοηθά τους υπαλλήλους να αισθάνονται καλά για το έργο τους, είναι η συγκολλητική ουσία που συγκρατεί τις ομάδες, διατηρεί ομαλή την επιχειρηματική λειτουργία και τελικά έχει και σίγουρα οικονομικά οφέλη για την επιχείρηση!

Συγγραφέας κειμένου: Ι. Νούσκας