Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας συνδέουν την επιτυχία με τον υλικό πλούτο, την κοινωνική αναγνωρησιμότητα και ό,τι άλλο συνεπάγεται με αυτά. Με λίγα λόγια έχουν την πεποίθηση πως η επιτυχία ανήκει στους εξωτερικούς παράγοντες και όχι στους εσωτερικούς. Εδώ θα ήθελα να κάνω μία παύση και να αναφερθώ στο πως η επιτυχία κρύβεται, ξεκινάει και πηγάζει από μέσα μας.

Καταρχάς, θεωρώ αναγκαίο να δώσω μία σύντομη περιγραφή στον όρο επιτυχία.
Επιτυχία δεν είναι μόνο να ζείς το “American Dream” και να έχεις χρήματα, η επιτυχία διεκπαιρεώνεται με την κατάκτηση τών προσωπικών  στόχων του καθενός, γι αυτό και διαφέρει απο άνθρωπο σε άνθρωπο. Επίσης διαφέρει από την προσωπική και την επαγγελματική ζωή γι αυτό και ο όρος της είναι πολυσύνθετος και δεν μπορούμε να τον ορίσουμε κάπως. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε στην επαγγελματική επιτυχία και στο πως επηρεάζει τους νέους στην επαγγελματική τους κατάρτιση.

Οι περισσότεροι νέοι με τους οποίους έχω συζητήσει, όταν έφθανα στην ερώτηση “τώρα που είσαι τελειόφητος έχεις στους στόχους σου να δημιουργήσεις κάτι νέο δικό σου;” η απάντηση που έπαιρνα ήταν “γιατί να ξεκινήσω κάτι μέσα στην οικονομική κρίση εφόσον γνωρίζω πως θα αποτύχω;” και άλλες πολλές αρνητικές απαντήσεις που δηλώνουν έλλειψη αυτοπεποίθησης και ανασφάλεια.

Μέσα απο μία μικρή προσωπική έρευνα έφθασα στο συμπέρασμα πως όλα ξεκινούν από τον τρόπο που σκεφτόμαστε και απο τις διάφορες πεποιθήσεις που έχουν ριζώσει μέσα μας απο διάφορους κοινωνικούς φορείς όπως η οικογένεια, η κοινωνία και τα ΜΜΕ τα οποία μας διαποτίζουν καθημερινά με αχρείαστη γνώση γιαυτό και βασικό γνώρισμα της επιτυχίας είναι ο τρόπος σκέψης και η κατάταξη των σκέψεων σε σημαντικές και μη.

Σημαντικές σκέψεις ορίζουμε τις “θετικές σκέψεις” οι οποίες βοηθάνε στην καλή ψυχολογία και στην ώθηση του ατόμου έτσι ώστε να κάνει σημαντικά βήματα προς κάποιον συγκεκριμένο προσωπικό στόχο. Είναι σκέψεις που καλυτερεύουν την υγεία όπως είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο και απαραίτητο κριτήριο της επιτυχίας.
Σημαντικες σκέψεις μπορεί να είναι: Θα τα καταφέρω, Μπορώ, Νιώθω υγειής και δυνατός και θα εκπληρώσω τον στόχο μου, πιστεύω στον εαυτό μου κ.α.

Οι μη σημαντικές σκέψεις είναι εκείνες που είναι υπεύθυνες για την ψυχολογική κατάρευση των ατόμων και σε καμία περίπτωση δεν συμβαδίζουν με την επιτυχία.

Η επιτυχία κρύβεται, ξεκινάει και πηγάζει απο μέσα μας αρκεί να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και κάθε στόχος στην ζωή κατακτιέται αρκεί να το θέλουμε και να προσπαθούμε γι αυτούς.

Διάφορες ρήσεις για την επιτυχία απο μεγάλες προσωπικότητες:

“Οι μεγάλες επιτυχίες δεν έρχονται από αυτούς που υποκύπτουν στις τάσεις, στις σαπουνόφουσκες και στην κοινή γνώμη.”
Τζακ Κέρουακ

“Αν δεν βλέπεις τον εαυτό σου σαν πετυχημένο, δεν μπορείς να αποδώσεις σαν πετυχημένος.”
Ζιγκ Ζιγκλάρ

“Πολλοί από τους αποτυχημένους είναι άνθρωποι που δεν κατάλαβαν πόσο κοντά ήταν στην επιτυχία, λίγο προτού τα παρατήσουν.”
Τόμας Έντισον