Η παραγωγικότητα θέλει τρόπο, όχι κόπο.

Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους υποφέρουν από την αίσθηση ότι ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός για να προλάβουν να ολοκληρώσουν όλα αυτά που έχουν να κάνουν. Η καθημερινότητα μοιάζει με έναν διαρκή αγώνα να προλάβουν προθεσμίες, να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες και να διευθετήσουν τα οικονομικά τους.  

Συνήθως η μία μέρα περνά μετά την άλλη, χωρίς να αφιερώνουν ώρα στο να βρουν τρόπους να εξοικονομήσουν χρόνο, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους ή να το καταφέρνουν εις βάρος της ποιότητας ή του  ελεύθερου χρόνου, δουλεύοντας υπερωριακά.

Ακολουθούν κάποιες απλές στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας:

Υπολογίστε ρεαλιστικά πόσο χρόνο χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε το έργο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές μόνο το 17% των εργαζομένων μπορεί να υπολογίσει τον χρόνο που αφιερώνει σε κάποιο έργο. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την τάση να υποτιμούμε πόσο γρήγορα περνά ο χρόνος. Χρησιμοποιήστε τις εφαρμογές που υπάρχουν για να ελέγχετε τον χρόνο που περνά ή καταφύγετε στις απλές μεθόδους, όπωςκαταγραφή της έναρξης και της λήξης, χρονόμετρο κ.λπ.

Μην ξεχνάτε τα διαλείμματα.

Παρόλο που όταν θέλετε να τελειώσετε κάτι προτιμάτε να αποφύγετε το διάλειμμα, η πραγματικότητα είναι ότι η συγκέντρωσή σας θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα μόνο αν διακόπτετε σε τακτικά χρονικά διαστήματα αυτό που κάνετε.

Αποφύγετε τα meetings.

Όλοι παραπονιόμαστε γι’ αυτά, γιατί καταλαβαίνουμε πόσο χρόνο ξοδεύουμε για συναντήσεις που συχνά έχουν λίγα να προσφέρουν. Σύμφωνα με τον Atlassian, ο μέσος εργαζόμενος σε γραφείο ξοδεύει περίπου 30 ώρες τον μήνα σε μη παραγωγικές συναντήσεις. Μερικές φορές αρκεί ένα email ή ένα τηλέφωνο για να απαντηθούν τυχόν απορίες, να γίνουν ενημερώσεις ή να συζητηθούν θέματα που έχουν προκύψει. Είναι πιο άμεσο και λιγότερο χρονοβόρο.  

Μην κάνετε πολλά πράγματα μαζί.

Υπάρχουν πλέον πολλές έρευνες που δείχνουν ότι η παραγωγικότητα μειώνεται όταν κάνετε πολλά πράγματα συγχρόνως. Τελειώστε αυτό που έχετε αρχίσει και μετά συνεχίστε στην επόμενη εκκρεμότητα.

Παραιτηθείτε από το κυνήγι της τελειότητας.

Αντί να προσπαθήσετε να τελειοποιήσετε το έργο πριν το παραδώσετεκάντε το καλύτερο δυνατό, ολοκληρώστε και προχωρήστε. Αν υπάρχουν λάθη θα σας επισημανθούν από τους ανωτέρους σας και θα τα διορθώσετε. Είναι καλύτερο να παραδώσετε το έργο εντός των προθεσμιών έστω και με μικρές ατέλειες, παρά να καθυστερείτε την παράδοσή του μέχρι να το κάνετε τέλειο (που μπορεί να μη γίνει και ποτέ).

Μην προσθέτετε ώρες εργασίας.

Αντί να παρατείνετε το ωράριό σας, περιορίστε τους περισπασμούς. Ακυρώστε τις ειδοποιήσεις για emails ή μηνύματα από τα social media. Βάλτε έξω από την πόρτα του γραφείου σας ένα μήνυμα «μην ενοχλείτε» για να αποφύγετε τις διακοπές από συναδέλφους που σας θέλουν για κάτι ασήμαντο. Αυτοί που πραγματικά σας χρειάζονται δεν θα διστάσουν να παραβλέψουν το μήνυμα.

Επιχειρηματικότητα