
Μη σας τρομάζει μια ασταθής χρηματιστηριακή αγορά
Ακόμα κι αν ο δείκτης Dow Jones καταρρέει και η μεταβλητότητα δεν πρόκειται να υποχωρήσει σύντομα, αντί να πανικοβάλλεστε, αξιολογήστε την κατάσταση από τη σκοπιά ενός ορθολογικού, μακροχρόνια προσανατολισμένου επενδυτή. Κατά τη διάρκεια της ευμεταβλητότητας της αγοράς εφαρμόστε στην επενδυτική σας στρατηγική κάποιες αρχές.
Η χρηματιστηριακή αγορά είναι πάντα απρόβλεπτη. Στα επόμενα χρόνια σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες σημαντικές μειώσεις στην αγορά που θα επηρεάσουν πρακτικά όλες τις μετοχές. Κανείς δεν μπορεί να πει πότε. Το χρηματιστήριο είναι εύθραυστο, οι μεγάλες διακυμάνσεις είναι αναμενόμενες και αυτό ισχύει και κατά τις ανόδους. Στατιστικά, ένα ετήσιο κέρδος 45% ή μια απώλεια 25% για τον δείκτη S&P 500 θεωρείται συνήθης. Διαχειριστείτε τις προσδοκίες σας και τις αντιδράσεις σας ανάλογα. Όμως, μακροπρόθεσμα, υπάρχει μόνο μια κατεύθυνση και αυτή είναι ανοδική.
Οι επιτυχείς επενδύσεις απαιτούν χρόνο, πειθαρχία και υπομονή. Ανεξάρτητα από το ταλέντο ή την προσπάθεια, κάποια πράγματα χρειάζονται χρόνο. Ενώ οι μετοχές είναι απρόβλεπτες βραχυχρόνια, είναι σαφώς προβλέψιμες για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επί αρκετές δεκαετίες, το χρηματιστήριο έχει ετήσιες αποδόσεις 9-10%. Από το 1965, ο S&P 500 έχει ετησιοποιημένες αποδόσεις 9,9%, παρά την φούσκα dot-com, τη Μαύρη Δευτέρα το 1987 και τη μεγάλη ύφεση. Συνεπώς, ακόμη και οι χειρότερες συνθήκες δεν επηρεάζουν τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις.
Μια διόρθωση ή μια σημαντική μείωση δεν είναι απαραιτήτως κακές για μακροπρόθεσμους επενδυτές. Φυσικά, κανείς δεν χαίρεται βλέποντας την αξία του λογαριασμού του να μειώνεται. Όμως όλοι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές γνωρίζουν ότι οι διορθώσεις και οι μειώσεις είναι ευκαιρίες. Όταν η αγορά είναι χαμηλά μην ενοχλείστε από το μειωμένο χαρτοφυλάκιό σας και αδράξτε την ευκαιρία να αυξήσετε τις θέσεις σας με διαθέσιμα κεφάλαια, εκμεταλλευόμενοι τις μειωμένες τιμές. Σκεφτείτε αυτό: εάν ψωνίζατε σε ένα μαγαζί και όλα ξαφνικά γίνονταν 50% φθηνότερα, θα πανικοβαλλόσασταν και θα φεύγατε; Φυσικά και όχι –σίγουρα θα συνεχίζατε τις αγορές. Παρόμοια λογική ισχύει εδώ. Από την σκοπιά της μακροπρόθεσμης προοπτικής, μια διόρθωση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια καλή πώληση. Όταν οι μετοχές μειώνονται χρειάζεται οικονομική ευελιξία, οπότε πάντα διαθέτετε κεφάλαια για να αυξήσετε τις θέσεις σας. Με άλλα λόγια, μια πώληση είναι καλή μόνο αν έχετε τα χρήματα για να την εκμεταλλευτείτε. Ενώ δεν πρέπει να κρατάτε μεγάλο ποσοστό του χαρτοφυλακίου σε μετρητά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε επενδεδυμένοι 100%. Πάντα να έχετε μετρητά στον ισολογισμό, περίπου 10-15% του χαρτοφυλακίου, με σκοπό την αξιοποίηση των ευκαιριών.
Επίσης είναι σημαντικό να αποφύγετε το χρέος για να επενδύσετε σε μετοχές. Ενώ η διαφορά στα επιτόκια μπορεί να είναι ελκυστική, όταν τα πράγματα πάνε καλά, στις δύσκολες περιόδους θα αυξηθούν οι απώλειές σας ή και θα εξαλειφθεί το χαρτοφυλάκιό σας. Είναι αδύνατο να προβλεφθεί πόσο μπορούν να πέσουν οι μετοχές βραχυχρόνια.
Μην έχετε νοοτροπία αγέλης. Είναι τεκμηριωμένο ότι ο μέσος επενδυτής έχει χαμηλότερη απόδοση από την αγορά για μεγάλες χρονικές περιόδους και με μεγάλο περιθώριο, κυρίως λόγω overtrading και κακού timing. Όταν οι μετοχές κάνουν ράλλυ, οι επενδυτές βλέπουν τους άλλους να κερδίζουν χρήματα, γίνονται άπληστοι και ρίχνουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα στην αγορά. Και όταν συμβαίνει μια διόρθωση, αυτοί οι ίδιοι επενδυτές σκέφτονται καλύτερα να πουλήσουν όσο ακόμη διατηρούν κάποιο ποσοστό από την επένδυσή τους. Έτσι πολλοί επενδυτές αγοράζουν υψηλά και πωλούν χαμηλά – ακριβώς το αντίθετο από τη βασική επενδυτική στρατηγική.
Το ουσιώδες θετικό χαρακτηριστικό ενός επενδυτή είναι η ιδιοσυγκρασία, όχι το μυαλό. Δεν χρειάζεται να είστε με το πλήθος, ούτε απόλυτα εναντίον της αγέλης. Συνεπώς, επικεντρωθείτε στο στόχο, δηλαδή στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις. Ο βραχυπρόθεσμος θόρυβος αποσπά τηνπροσοχή. Κρατήστε σωστή στάση απέναντι στις αγορές, μην πανικοβάλλεστε, μην φοβάστε τη μεταβλητότητα, κρατήστε μετρητά στην άκρη και εκμεταλλευτείτε τις χαμηλές τιμές όταν οι άλλοι πωλούν.
Συγγραφέας κειμένου: Ι. Νούσκας