
Ο πρώτος μήνας στη νέα δουλειά
Όταν κανείς ξεκινά μια καινούργια δουλειά, μπορεί να κυριευτεί από το άγχος του, καθώς καλείται να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα, να συνεργαστεί με ανθρώπους που δεν γνωρίζει και να ανταποκριθεί σε καθήκοντα που πιθανώς του είναι άγνωστα. Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τις αναποδιές και να κερδίσετε τις εντυπώσεις;
Συστηθείτε με όλους
Από την πρώτη κιόλας ημέρα, πλησιάστε τους συναδέλφους σας και συστηθείτε. Ένα καινούργιο άτομο που κυκλοφορεί στους διαδρόμους και στους κοινόχρηστους χώρους, χωρίς να ξέρουν ποιος είναι, δεν αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις.
Εκφραστείτε με θετικό τρόπο
Μπορεί να δυσκολεύεστε, αλλά δε βοηθά κανέναν να αναπολείτε την παλιά σας δουλειά (π.χ. εμείς το κάναμε έτσι), τους παλιούς συναδέλφους (π.χ. βγαίναμε συνέχεια, πηγαίναμε και διακοπές μαζί) ή να εντοπίζετε συνέχεια λάθη (π.χ. καλά, αυτό το software χρησιμοποιείτε, είναι τόσο παλιό). Να είστε ευγενικός,-ή και να κάνετε θετικά κατά κύριο λόγο σχόλια. Τα αρνητικά μπορεί να περιμένουν, όταν θα έχετε εδραιώσει τη θέση σας.
Ξεκαθαρίστε τι πρέπει να κάνετε
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να φροντίσετε να μάθετε είναι τα καθήκοντά σας και τι περιμένουν οι άλλοι από εσάς. Σίγουρα χρειάζεται μία περίοδος προσαρμογής, αλλά ο υπάλληλος που περιφέρεται μην έχοντας σαφή εικόνα για το τι πρέπει να κάνει, κάνει κακή εντύπωση. Ρωτήστε τους συναδέλφους (π.χ. πώς μπορώ να βοηθήσω σήμερα;), χωρίς όμως να ξοδεύετε τον χρόνο τους και παρατηρήστε τι κάνουν εκείνοι. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταλάβετε πώς μπορείτε να φανείτε χρήσιμος, ακόμα κι αν τα καθήκοντά σας είναι ασαφή.
Αφιερώστε χρόνο στην αποκωδικοποίηση των δυναμικών της ομάδας
Ο πρώτος μήνας είναι πολύτιμος για να καταλάβετε ποιοι τα πάνε καλά μεταξύ τους, ποιοι δεν μιλιούνται, ποιοι είναι ανταγωνιστικοί, ποιοι είναι αποδοτικοί, καθώς και με ποιους ταιριάζετε ως προσωπικότητες. Μη βιαστείτε να προσκολληθείτε στο πρώτο άτομο που σας φέρθηκε φιλικά. Δώστε λίγο από τον χρόνο σας για να γνωριστείτε με όλους, χωρίς να δηλώνετε προτιμήσεις (π.χ. πίνετε καφέ πάντα με το ίδιο άτομο).
Οργανωθείτε
Οργανώστε τον χώρο στον οποίο δουλεύετε, φροντίζοντας να έχετε όλα τα αναλώσιμα που χρειάζεστε για να διεκπεραιώσετε το καθημερινό σας έργο. Σημειώστε προσεκτικά στο ημερολόγιό σας, όλα όσα πρέπει να κάνετε κάθε ημέρα, αλλά και λεπτομέρειες που θα σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε (π.χ. ονόματα συζύγων-παιδιών, ενδιαφέροντα συναδέλφων).
Προσαρμοστείτε
Σε μία καινούργια δουλειά, εσείς είστε αυτός που πρέπει να προσαρμοστεί. Οι υπόλοιποι πιθανώς δουλεύουν χρόνια μαζί, έχουν βρει τους ρυθμούς τους και μία ομαλή ρουτίνα. Θα υπάρξει χρόνος να δείξετε πώς δουλεύετε και να ξεχωρίσετε. Το πρώτο χρονικό διάστημα όμως για να γίνετε αποδεκτός,-ή, ακολουθήστε τους κανόνες που ήδη υπάρχουν.
Δείξτε υπομονή
Αν ο ρόλος σας απαιτεί να κάνετε αλλαγές, για να μη δημιουργήσετε δυσφορία, φροντίστε αυτές οι αλλαγές να γίνουν σταδιακά, μετά από ενδελεχή προετοιμασία και ενημέρωση. Η αντίσταση στην αλλαγή με αυτόν τον τρόπο θα είναι μικρότερη και τα αποτελέσματα καλύτερα.
Μετά τον πρώτο μήνα, θα έχετε κατανοήσει καλύτερα τις απαιτήσεις της δουλειάς και θα μπορείτε να διεκδικήσετε τη θέση σας μέσα στην ομάδα. Ακόμα κι αν συναντήσετε δυσκολίες, μην αφήσετε τον εαυτό σας να απογοητευτεί. Συνήθως, ο πρώτος μήνας στη δουλειά δεν έχει σχέση με τους επόμενους. Αφήστε ένα περιθώριο τουλάχιστον 6 μηνών για να αποφασίσετε αν η καινούργια σας δουλειά, σας ικανοποιεί ή όχι. Συχνά οδηγούμαστε σε λάθος αποφάσεις, όταν αγχωνόμαστε και συναντάμε δυσκολίες. Γι΄αυτόν τον λόγο, όσο είστε σε στάδιο προσαρμογής φροντίστε να χαλαρώνετε και να μην υπεραναλύετε.
Συγγραφέας κειμένου: Β. Χολέβα