Οι συνεργασίες δεν αποδίδουν πάντα όπως έχουμε φανταστεί ή όπως θέλουμε. Πολλές φορές μια συνεργασία που ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς, μπορεί στην πορεία να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας ή να διαψεύσει τις πρώτες θετικές εντυπώσεις. Κάποιες φορές θα έρθουμε αντιμέτωποι με έναν συνεργάτη που αμελεί τις εργασιακές του υποχρεώσεις ή είναι έντονα αναβλητικός με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται διάφορες εκκρεμότητες και να προκύπτουν προβλήματα στην ομαλή διεκπεραίωση των εργασιών.
Το πρόβλημα συνήθως προκύπτει, όταν οι συμπεριφορές «άρνησης» του συναδέλφου ή συνεργάτη μας συνεχίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, επαναλαμβάνονται, χωρίς να υπάρχει σημαντικός λόγος ή διαμορφώνουν ένα συγκεκριμένο μη αποδοτικό μοτίβο συνεργασίας, όπως:
● Αναγκάζεστε να ολοκληρώσετε εργασίες, που δεν σας αναλογούν, επειδή οι προθεσμίες πλησιάζουν και ο συνεργάτης σας δεν έπραξε εγκαίρως, με βασικό κίνητρο να μην εκτεθεί η ομάδα ή το τμήμα σας.
● Αναγκάζεστε να αναλάβετε επιπρόσθετες εργασίες, γιατί αλλιώς θα επηρεαστεί και η δική σας απόδοση στο έργο ή θα προκύψουν αρνητικές επιπτώσεις που έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί να χειριστείτε.
● Χρειάζεται να επιμένετε ακόμα και για τα απλά ζητήματα, κάνοντας πολλές υπενθυμίσεις και να είστε σε συνεχή εγρήγορση, ώστε ο συνεργάτης σας να ολοκληρώσει τα καθήκοντά του. Κάποιες φορές αναγκάζεστε να αναλάβετε δράση για να γλυτώσετε τον επιπλέον χρόνο της συνεχούς «εποπτείας».
● Αφιερώνετε πολύ χρόνο σε καθήκοντα μάλλον «γραμματειακής υποστήριξης» υπενθυμίζοντας σημαντικές ημερομηνίες, οργανώνοντας το χρονοδιάγραμμα και καθορίζοντας το πλάνο εργασίας του συνεργάτη σας, διότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα καταφέρει να τελειώσει στον προκαθορισμένο χρόνο όλες τις εργασίες.
● Χρειάζεται καθημερινά να επιλύετε προβλήματα και να ανατρέχετε σε δικαιολογίες που σας μεταφέρει ο συνεργάτης σας, να αναλώνεστε σε ζητήματα άνευ ουσίας και να χάνετε πολύτιμο χρόνο ή να φορτίζεστε συναισθηματικά, επειδή οι εργασίες μένουν πίσω και εκτίθεται όλη η ομάδα. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να επινοήσετε δικαιολογίες για να καλύψετε τον συνάδελφο σε κάποιον ανώτερο ή ακόμα και για να πείσετε τον εαυτό σας ότι η βοήθειά σας είναι αναγκαία.
Σίγουρα σε μια ομάδα ή στο εργασιακό μας περιβάλλον θα προσπαθήσουμε κάποια στιγμή να διευκολύνουμε έναν συνάδελφό μας, θεωρώντας ότι περνάει απλά μια δύσκολη φάση. Μπορεί ακόμα να αναλάβουμε ή να καλύψουμε τις αρμοδιότητές του, προσπαθώντας να τον εμπνεύσουμε ή να του δώσουμε χρόνο να προσαρμοστεί ή απλώς γιατί θέλουμε να συνεισφέρουμε σε ένα καλό πνεύμα συνεργασίας. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα μια τέτοια συνεργασία μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο:
● Μπορεί να χρειαστεί να αφιερώσετε προσωπικό χρόνο εις βάρος της οικογένειας ή των φίλων σας, αλλά και του ελεύθερου χρόνου που έχετε για ξεκούραση και ψυχαγωγία.
● Μπορεί να αρχίσετε να έχετε σωματικά συμπτώματα (προβλήματα στον ύπνο, πονοκεφάλους, γαστρεντερολογικές διαταραχές κ.ά.) ή να βιώνετε έντονη συναισθηματική δυσφορία και ψυχολογική επιβάρυνση.
● Μπορεί σταδιακά να μειωθεί η αποδοτικότητα σας, να πληγούν οι επαγγελματικές σας δεξιότητες ή ακόμα και να αρχίσετε να δέχεστε αρνητικές κριτικές για την ποιότητα της εργασίας σας.
«Το να βρεθούμε μαζί είναι μια αρχή, το να παραμείνουμε μαζί είναι μια πρόοδος και το να δουλέψουμε παρέα, είναι επιτυχία.» – H. Ford
Ψυχολογία και εργασία