Η αλήθεια είναι ότι σήμερα είναι πολύ δύσκολο να διατηρεί κανείς την αυτοπεποίθησή του σε υψηλά επίπεδα καθώς οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητά είναι πολλοί και ποικίλουν. Οι γρήγοροι ρυθμοί και οι πολλές απαιτήσεις του εργασιακού και κοινωνικού περιβάλλοντος μπορεί να οδηγήσουν τους ανθρώπους σε καταστάσεις όπου αισθάνονται αβοήθητοι και έτοιμοι να παραιτηθούν. Ένα όμως είναι σίγουρο. Πάντα υπάρχουν τρόποι και μικρές αλλαγές που μπορούν να γίνουν για να βοηθήσει κανείς τον εαυτό του και να νιώσει μεγαλύτερη ικανοποίηση. Ακολουθούν μερικές από αυτές:

Κάνε κάτι για τον εαυτό σου. Προσπάθησε να βρεις κάτι δημιουργικό που να σε βοηθά να εκτονώνεσαι από την πίεση της καθημερινότητας ενώ παράλληλα αφιερώνεις παραγωγικό χρόνο στον εαυτό σου.

Βοήθησε κάποιον που το χρειάζεται. Πολλές φορές πιστεύεις πως δεν έχεις τον χρόνο ή δε σου έχει δοθεί η ευκαιρία να βοηθήσεις κάποιον που έχει την ανάγκη σου. Και όμως αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος να αισθανθείς σημαντικός και απαραίτητος για κάποιον άλλον άνθρωπο και να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη διάθεσή σου.

Μείωσε τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σου. Ήρθε η ώρα να αντισταθείς σε αυτή τη χαμηλή φωνούλα που ακούς καθημερινά να σου λέει ότι δεν θα τα καταφέρεις. Βάλε πείσμα, δείξε αποφασιστικότητα και φώναξε πιο δυνατά ότι μπορείς.

Θέσε καινούριους στόχους. Μπορείς να βρεις καινούρια πράγματα που θέλεις να κάνεις ή να βάζεις καινούριους στόχους που θα μπορούσες να κατακτήσεις. Άλλωστε, το δύσκολο είναι η απόφαση και όχι η πραγματοποίηση. Μπορείς για παράδειγμα στο τέλος κάθε μήνα να βρίσκεις κάτι καινούριο για τον επόμενο.

Κάνε μικρά δώρα στον εαυτό σου. Όταν τελικά πετύχεις ένα στόχο σου, επιβράβευσε τον εαυτό σου. Διάλεξε μικρά αλλά συμβολικά δώρα που θα σε ανανεώσουν και θα σου δώσουν το κίνητρο που χρειάζεσαι για να πετύχεις και τους υπόλοιπους στόχους σου.

Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Πάντα κάπου θα υστερείς και πάντα κάποιος θα μπορεί να καταφέρει κάτι καλύτερα από εσένα. Το θέμα είναι να επικεντρωθείς στις δικές σου ικανότητες και να δώσεις βάση σε αυτά που μπορείς να κάνεις εσύ καλύτερα.

Γέλα περισσότερο. Ακόμα και όταν οι καταστάσεις είναι πιεστικές και δύσκολες, κάνε ένα διάλειμμα. Διάλεξε μία ωραία κωμωδία ή βγες μία βόλτα με τους φίλους σου. Το γέλιο βοηθάει πάντα να ξεχάσεις τις δυσκολίες και να ευχαριστηθείς τη στιγμή.

Οργάνωσε την καθημερινότητά σου. Όταν έχεις ένα πρόγραμμα, γνωρίζεις καλύτερα τι έχεις να αντιμετωπίσεις. Προετοιμάσου λοιπόν και μην αφήνεις τα γεγονότα να σε προλάβουν.

Σταμάτα να λες ναι όταν θέλεις να πεις όχι. Είναι πολύ συνηθισμένο να μην μπορείς να πεις όχι. Πιστεύεις ότι μπορεί να προσβάλλεις κάποιον και ίσως σταματήσεις να είσαι επιθυμητός. Η αλήθεια είναι όμως πως όταν δεν κάνεις κάτι με όρεξη αλλά το βλέπεις σαν αγγαρεία, αυτό γίνεται αντιληπτό από τους γύρω σου. Προσπάθησε λοιπόν να αξιολογείς καλύτερα τις καταστάσεις και κάνε τις επιλογές σου θέτοντας τα όριά σου.

Πίστεψε ότι μπορείς να τα καταφέρεις γιατί κανένας δεν θα σου πει ότι μπορείς. Πάρ το απόφαση και γίνε ο κυρίαρχος του παιχνιδιού που λέγεται ζωή