Με τόσους πολλούς ρόλους είναι απορίας άξιο πώς οι εργαζόμενοι γονείς μπορούν να καταφέρουν να ισορροπήσουν σωματικά και ψυχικά. Οι περισσότεροι ακροβατούν, πιεσμένοι από το άγχος και τις τύψειςεπειδή οι υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει απαιτούν αυξημένα επίπεδα ενέργειας και πιέζουν τα όρια της αντοχής τους.

Προτεραιότητες-Όρια

Για να μπορέσει κανείς να ισορροπήσει πρέπει να θέτει πολύ προσεκτικά τις προτεραιότητές του είτε αφορούν τη δουλειά είτε την οικογένεια, καθορίζοντας παράλληλα τα όρια που απαιτούνται για να μπορεί να απολαύσει και προσωπικό χρόνο, ελεύθερο υποχρεώσεων. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω προσεκτικής οργάνωσης και συνεννόησης τόσο εντός του εργασιακού περιβάλλοντός, όσο και εντός της οικογένειας.

Όσον αφορά την εργασία σας δεν είναι όλες οι εκκρεμότητες το ίδιο σημαντικές. Κάποιες μπορούν να περιμένουν για την επόμενη ημέρα, αν δεν προλαβαίνετε. Αποφασίστε τι πραγματικά επείγει, τι είναι σοβαρό και μην επιτρέπετε στα υπόλοιπα να τρώνε πολύτιμο χρόνο από την οικογένειά σας ή από την ξεκούρασή σας. Για να είστε συνεπείς στον ποιοτικό χρόνο που θέλετε να αφιερώσετε στην οικογένειά σας φτιάξτε ένα πρόγραμμα που να αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο, ακόμα κι αν είναι λίγος π.χ. μπορείτε να καθιερώσετε μία ημέρα στην οποία όλοι ξέρουν ότι θα είναι αφιερωμένη στην οικογένεια και θα προσαρμόζουν ανάλογα το πρόγραμμά τους, όπως μία βραδιά επιτραπεζίων κάθε Παρασκευή ή βόλτα με τα ποδήλατα κάθε Κυριακή.

Εξαιρέσεις

Κάποιες φορές τα όρια που έχετε ορίσει για να διατηρήσετε την ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της οικογένειάς σας θα παραβιαστούν λόγω των συνθηκών. Ένα αυστηρό deadline, μία επείγουσα κατάσταση που προέκυψε, θα οδηγήσουν αυτονόητα σε περισσότερη ενασχόληση με την εργασία εις βάρος του χρόνου που περνάτε με την οικογένεια. Αν όμως είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, είναι κατανοητό και αποδεκτό, χωρίς να δημουργεί περαιτέρω προβλήματα.

Περιορίστε τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών σας

Δυστυχώς για τους περισσότερους γονείς η φρενίτιδα της πρωινής εργασίας συνεχίζεται και το απόγευμα με διαφορετικό τρόπο. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες των  παιδιών ολοένα και αυξάνονται, με αποτέλεσμα ο χρόνος που περνά η οικογένεια μαζί ή ο χρόνος ξεκούρασης να περιορίζεται δραματικά. Είναι πραγματικά απαραίτητο το κάθε παιδί να έχει τρεις εξωσχολικές οργανωμένες δραστηριότητες; Τι συμβαίνει όταν σε μία οικογένεια υπάρχουν  παραπάνω από ένα παιδιά; Αν περιοριστούν οι εξωσχολικές δραστηριότητες, τότε εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος, για να αξιοποιηθεί από την οικογένεια για ξεκούραση και για κοινές δραστηριότητες εντός ή εκτός του σπιτιού. Αναλόγως βέβαια θα πρέπει να περιορίσετε και τις δικές απογευματινές δραστηριότητες προς όφελος του οικογενειακού χρόνου. Δεν έχει νόημα να γυρνάτε από τη δουλειά και να συνεχίζετε με τις δουλειές στο σπίτι. Θα είστε πάντα κουρασμένος,-η και με νεύρα. Η τελειομανία είναι ο εχθρός του ελεύθερου χρόνου.

Οι σημαντικές στιγμές

Υπάρχουν κάποιες στιγμές οι οποίες είναι σημαντικές για τα μέλη της οικογένειάς σας όπως μία ομιλία του/της συζύγου σας, ένας αγώνας για το πρωτάθλημα ή μία παράσταση κ.λπ. Σε αυτές τις στιγμές πρέπει να δίνετε το παρόν και μάλιστα με όλο σας το είναι. Δεν έχει νόημα να παρευρίσκεστε τύποις και το μυαλό σας να είναι απασχολημένο με τα θέματα της δουλειάς. Αυτές οι σημαντικές στιγμές δημιουργούν κοινές αναμνήσεις που θα συνοδεύουν την οικογένεια για πολλά χρόνια. Μέσα από τις αναδιηγήσεις, τις φωτογραφίεςκαι τα video η κοινή εμπειρία μετατρέπεται σε συναισθηματική κόλλα για όλους τους συμμετέχοντες.  

Ζητήστε βοήθεια

Αναζητήστε βοήθεια από τους κοντινούς σας ανθρώπους, αν το πρόγραμμα σας είναι ιδιαίτερα φορτωμένο και αισθάνεστε ότι δεν τα καταφέρνετε. Συνεννοηθείτε με άλλους γονείς για να μοιράζεστε τη μεταφορά των παιδιών στις δραστηριότητες. Αναθέστε τον ρόλο του αντικαταστάστη στους γονείς ή σε κάποιον πολύ κοντινό φίλο για τα απρόοπτα. Με αυτόν τον  τρόπο θα ξεκλέψετε λίγο χρόνο για να βρεθείτε με τον σύντροφό σας ή απλά για να αφιερώσετε κάποιες στιγμές χαλάρωσης στον εαυτό σας.

Συγγραφέας κειμένου: Β. Χολέβα