Η προετοιμασία πριν τη συνέντευξη για μία εργασία είναι απολύτως απαραίτητη, γιατί σας βοηθά να μειώσετε το άγχος σας και να παρουσιάσετε μία καλύτερη εικόνα. Διαβάστε ορισμένες συμβουλές που μπορεί να διευκολύνουν τη διαδικασία και να σας βοηθήσουν να φτάσετε στο ποθητό αποτέλεσμα.

  • Μελετήστε το βιογραφικό σας. Σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να μιλήσετε με λεπτομέρειες για όλα όσα αναγράφονται στο βιογραφικό σας. Αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε κάποια πράγματα π.χ. χρονολογίες, συνεργάτες, εργοδότες, αντικείμενο θέσης, θα δώσετε κακή εικόνα στους συνεντευξιαστές.
  • Τονίστε τα σημεία τα οποία ταιριάζουν με τη θέση στην οποία επιθυμείτε να εργαστείτε και περιγράψτε σαφώς πώς θα σας βοηθήσουν να ανταποκριθείτε στα καθήκοντα αυτής της θέσης.
  • Φροντίστε ώστε οι απαντήσεις σας να είναι σύντομες, σαφείς και θετικές. Καλό θα είναι να ετοιμάσετε μία λίστα με υποθετικές ερωτήσεις και να προβάρετε τις απαντήσεις σας στον καθρέφτη. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να παρατηρήσετε και την εξωλεκτική σας επικοινωνία. Φροντίστε να έχετε βλεμματική επαφή με τα άτομα που σας παίρνουν συνέντευξη, χωρίς όμως τους κοιτάτε επίμονα ή για πολύ χρόνο. Αποφύγετε να κουνάτε έντονα τα πόδια ή τα χέρια, να χαϊδεύετε τα μαλλιά σας ή να κάνετε γκριμάτσες.
  • Όταν αναφέρεστε σε προηγούμενα έργα που ολοκληρώσατε μην ξεχνάτε να αιτιολογείτε τη στρατηγική που ακολουθήσατε π.χ. «είχα οργανώσει το τμήμα με αυτόν τον τρόπο για να μειώσω το κόστος» ή «είχα οργανώσει την τάξη με αυτόν τον τρόπο για μεγαλύτερο κίνητρο» ή «είχα οργανώσει το εργαστήριο με αυτόν τον τρόπο για μεγαλύτερη ακρίβεια» ή «είχα οργανώσει με αυτόν τον τρόπο την ομάδα για καλύτερη συνεργασία».
  • Όταν αναφέρεστε σε προβλήματα που αντιμετωπίσατε σε προηγούμενες δουλειές, μη ρίχνετε ευθύνες σε άτομακαι μην κατηγορείτε προηγούμενους εργοδότες. Αναφερθείτε περισσότερο στον δικό σας ρόλο και περιγράψτε τη δική σας συμβολή για την αντιμετώπιση των δυσκολιών.
  • Σκεφτείτε ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε κατά τη συνέντευξή σας.Είστε αφοσιωμένος και πιστός υπάλληλος; Δώστε κάποια παραδείγματα που το καταδεικνύουν. Είστε καινοτόμος και γεμάτος ιδέες; Μη φύγετε από τη συνέντευξη αν δεν γίνει κατανοητό.
  • Προετοιμαστείτε για ερωτήσεις σχετικές με το γιατί φύγατε από την παλιά σας εργασία.Φροντίστε αυτά που θα πείτε να ταιριάζουν με αυτά που θα πουν οι πρώην εργοδότες σας, ή που θα έχουν γραφτεί στις συστατικές επιστολές που λάβατε. Αν είστε καιρό εκτός εργασίας, είτε επειδή δεν βρίσκατε εργασία είτε λόγω συνθηκών, φροντίστε να περιγράψετε πώς χρησιμοποιήσατε αυτόν τον χρόνο δημιουργικά π.χ. παρακολούθησα μαθήματα αγγλικών, ή συμμετείχα εθελοντικά στην οργάνωση τάδε, ή πραγματοποίησα άμισθη πρακτική για να εμπλουτίσω την εμπειρία μου.
  • Μελετήστε τους μελλοντικούς εργοδότες σας.Προσπαθήστε να μάθετε όσα πιο πολλά μπορείτε για τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης, τους εν δυνάμει συναδέλφους, τον ανταγωνισμό κ.λπ. Ένας εύκολος τρόπος να ξεκινήσετε είναι από τον ιστότοπο της επιχείρησης, όπου θα βρείτε τις βασικές πληροφορίες.
  • Το προηγούμενο βράδυ αποφύγετε το αλκοόλ και το βαρύ φαγητό και προσπαθήστε να κοιμηθείτε νωρίς. Ετοιμάστε τα ρούχα σας και φροντίστε ώστε το ντύσιμο να είναι κατάλληλο για τη θέση, την οποία διεκδικείτε.
  • Προγραμματίστε την ώρα άφιξή σας,ώστε να φτάσετε εγκαίρως για τη συνέντευξη, (περίπου 10 λεπτά πριν), χωρίς όμως να πάτε πολύ νωρίς, γιατί η πολύ πρώιμη άφιξη είναι δηλωτική άγχους.

Καλή σας επιτυχία!