Όταν κάποιος βρίσκεται σε διαδικασία  για αναζήτηση εργασίας, το πρώτο και ίσως σημαντικότερο βήμα είναι η σύνταξη ενός σωστά δομημένου βιογραφικού σημειώματος, που θα συνοψίζει με σύντομο και περιεκτικό τρόπο τις γνώσεις και τα προσόντα που κατέχει, καθώς αυτό αποτελεί συνήθως την πρώτη επαφή με τους μελλοντικούς του εργοδότες. Όλοι γνωρίζουμε πως ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος στη διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να εντοπίσουμε και να προσέξουμε τα σημεία που θα κάνουν την αίτησή μας να ξεχωρίσει ανάμεσα σε πολλές άλλες και θα αυξήσουν τις πιθανότητες να μας καλέσουν για συνέντευξη.

Ένα εξίσου σημαντικό σημείο της διαδικασίας, είναι η συγγραφή της συνοδευτικής επιστολής που επισυνάπτεται μαζί με το βιογραφικό και την αίτηση, όπου αυτή είναι απαραίτητη. Για ποιο λόγο όμως θεωρείται απαραίτητη η συνοδευτική επιστολή; Συνοδεύοντας κάποιος το βιογραφικό του με μία επιστολή, βοηθά τον παραλήπτη να σχηματίσει μία ολοκληρωμένη εικόνα για τα προσόντα και τις γνώσεις του και να εκτιμήσει πληροφορίες, που συνήθως δεν μπορούν να αναφερθούν σε ένα βιογραφικό. Επιπλέον, θέτοντας τα κατάλληλα επιχειρήματα για τη διεκδίκηση μίας θέσης, είναι μία ευκαιρία να δείξει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες στο γραπτό λόγο και να τονίσει στοιχεία των ικανοτήτων του ή της προϋπηρεσίας του, που ίσως τον κάνουν να ξεχωρίσει ή του δώσουν κάποιο πλεονέκτημα στην επικείμενη συνέντευξη.

Η συνοδευτική επιστολή δεν αποτελεί μία απλή επανάληψη του βιογραφικού. Πρέπει να έχει συγκεκριμένη δομή, να είναι γραμμένη σε επαγγελματικό ύφος και να περιλαμβάνει σε εμφανές σημείο τα στοιχεία του αποστολέα και του παραλήπτη. Το ιδανικό μέγεθος δεν πρέπει να ξεπερνά τη μία σελίδα. Μέσα σε τρεις περίπου παραγράφους, θα πρέπει να αναφέρονται οι πληροφορίες που γνωρίζει ο υποψήφιος σχετικά με την επιδιωκόμενη θέση και την εταιρεία/εργοδότη, τα προσόντα που τον καθιστούν τον ιδανικό υποψήφιο για τη θέση που διεκδικεί σε συνάρτηση με τις σπουδές και την προηγούμενη εμπειρία του και τέλος τα επιχειρήματά του με τους λόγους που τον ενδιαφέρει η συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Αφιερώστε χρόνο στη συγγραφή της επιστολής και αποφύγετε τις συχνές παγίδες όταν εκδηλώνετε τον ενδιαφέρον σας για μία αγγελία εργασίας. Δείτε παρακάτω τα σημεία που πρέπει να προσέξετε:

  • Το σημαντικότερο είναι να αποφύγετε τυχόν γραμματικά ή συντακτικά λάθη. Αν δεν είστε σίγουροι, δείξτε τη συνοδευτική επιστολή σε κάποιο άτομο από το περιβάλλον σας, που εμπιστεύεστε την κρίση του και τις γνώσεις του.
  • Αποφύγετε λεπτομέρειες που θα κουράσουν τον αναγνώστη. Αναφέρετε με σύντομο και περιεκτικό τρόπο κάποια στοιχεία από τα προσόντα σας και την προσωπικότητά σας. Αποφύγετε φυσικά να γράψετε πράγματα που δεν ισχύουν!
  • Αναφερθείτε μόνο σε προηγούμενη δραστηριότητα ή εμπειρία που σχετίζεται με το αντικείμενο της θέσης εργασίας που διεκδικείτε και όχι σε όλη την προϋπηρεσία που έχετε καταγράψει στο βιογραφικό σας.
  • Χρησιμοποιήστε επαγγελματικό ύφος και αποφύγετε τα κλισέ ή την αντιγραφή υποδειγμάτων από το διαδίκτυο, γιατί θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμείτε.
  • Προσαρμόστε το στυλ και το περιεχομένο της επιστολής στον εργοδότη που απευθύνεστε και αποφύγετε τη χρήση ενός προτύπου για όλες τις αιτήσεις. Η εξατομικευμένη προσέγγιση δείχνει τόσο τις ικανότητες σας στον γραπτό λόγο, όσο και το χρόνο που αφιερώσατε για τη διεκδίκηση της θέσης που σας ενδιαφέρει.

Συγγραφέας περιεχομένου : Χ. Κουκουφίκη