Job Analysis (περιγραφή της θέσης εργασίας) είναι η διαδικασία που αναφέρεται στη μελέτη, στην οργάνωση της δουλειάς, στις υποχρεώσεις, στις απαιτήσεις και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύει ο εργαζόμενος. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο κατά πόσο ταιριάζουν οι απαιτήσεις μίας θέσης με τις ικανότητες και τις δυνατότητες του εκάστοτε υπαλλήλου.
Η περιγραφή της θέσης εργασίας είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στη διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού. Ένας τομέας του Job Analysis ασχολείται με την εύρεση εργαζομένων ικανών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και στις υποχρεώσεις κάθε θέσης. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς η εταιρεία είναι σε θέση να εξασφαλίσει εάν ο υποψήφιος εργαζόμενος θα μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με τους συναδέλφους του, καθώς και αν θα είναι σε θέση να υποστηρίξει το όραμα και τις επιδιώξεις της. Συγκεκριμένα στην περιγραφή της θέσης εργασίας περιλαμβάνονται:
1. Γενικές πληροφορίες: Οι γενικές πληροφορίες είναι μία σύντομη περιγραφή που περιλαμβάνει τον τίτλο της θέσης, το τμήμα ή τομέα της εργασίας, τις αρμοδιότητες, τη μισθολογική βαθμίδα ή τον τρόπο και το ποσό της αμοιβής. Επιπλέον αναφέρονται η ιεραρχία, όπως π.χ. ο άμεσος προϊστάμενος της θέσης, αν υπάρχει, και τα ευρύτερα ενδιαφέροντα της εταιρείας.
2.
Σκοπός της θέσης εργασίας: Μία περιληπτική αναφορά της σημασίας ύπαρξης αυτής της συγκεκριμένης θέσης στην εταιρεία ή στον οργανισμό. Συνήθως υπάρχει μία σύντομη περιγραφή των γενικών απαιτήσεων της θέσης, προσδιορίζεται το τμήμα στο οποίο ανήκει και οι υπάλληλοι με τους οποίους θα συναναστρέφεται και θα αλληλοεπιδρά ο εργαζόμενος.
3. Κύρια καθήκοντα: Σε αυτό το κομμάτι γίνεται μία αναλυτική περιγραφή όλων των καθηκόντων και υποχρεώσεων που ο υπάλληλος θα πρέπει σε καθημερινή βάση να διεκπεραιώνει. Η λίστα αυτή, ναι μεν περιλαμβάνει τις βασικές υποχρεώσεις που έχει ο εργαζόμενος προς την εταιρεία, ωστόσο δεν περιλαμβάνει άλλες εργασίες ή έργα που ο υπάλληλος μπορεί να κληθεί να φέρει εις πέρας μέσα στο πλαίσιο της θέσης του.
4. Συμπληρωματικά καθήκοντα: Στα συμπληρωματικά καθήκοντα γίνεται αναλυτική αναφορά όλων των επιπλέον καθηκόντων και των υποχρεώσεων που ο υπάλληλος θα χρειαστεί να αναλάβει περιστασιακά ή σε συγκεκριμένες περιόδους. Συνήθως η διαφορά με τα κύρια καθήκοντα είναι η συχνότητα ή ο όγκος εργασίας που απαιτείται.
5. Απαιτούμενα προσόντα: Τα απαιτούμενα προσόντα που πρέπει να έχει ο κάθε υπάλληλος καταγράφονται με λεπτομέρειες, με στόχο να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τις εκάστοτε θέσης. Σε αυτό το σημείο περιγράφονται οι απαιτούμενες δεξιότητες και ικανότητες του υποψηφίου, η προαπαιτούμενη προϋπηρεσία και εμπειρία, η απαραίτητη εκπαίδευση και κατάρτιση κ.ά..
6. Κύριες αποφάσεις και προκλήσεις: Γίνεται μία περιγραφή όλων των σημείων,ζητημάτων ή θεμάτων στα οποία ο εργαζόμενος θα μπορεί να επέμβει, να διαφωνήσει ή να αναλάβει πρωτοβουλίες.
7. Σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των υπαλλήλων: Η συχνότητα, ο τρόπος και ο σκοπός επικοινωνίας κρίνεται σκόπιμο να αναφέρεται στην περιγραφή της θέσης εργασίας, καθώς τις περισσότερες φορές χρειάζεται άμεση συνεργασία με υπαλλήλους σε ανώτερη, κατώτερη ή άλλη θέση.
8. Επικοινωνία και συνεργασία με άλλους φορείς, εταιρείες και οργανισμούς: Περιλαμβάνει την αναλυτική περιγραφή του τρόπου συνεργασίας και επικοινωνίας του υπαλλήλου με εξωτερικούς συνεργάτες, το πλαίσιο των παραπάνω, τις αρμοδιότητες και τους λόγους της εκάστοτε επικοινωνίας, εάν και εφόσον προκύπτει από τη θέση εργασίας.
Συγγραφέας περιεχομένου: Ά. Μπουτόλα
Επιχειρηματικότητα