Οι «Ημέρες Καριέρας» ή αλλιώς «Ημέρες Σταδιοδρομίας» έχουν γίνει πια θεσμός και στην Ελλάδα. Στην εποχή μας εξαιτίας των συνεχώς αυξανόμενων επιπέδων ανεργίας, οι «Ημέρες Καριέρας» κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία για τους υποψηφίους να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, να γνωρίσουν κόσμο του κλάδου που τους ενδιαφέρει (networking), να δουν από κοντά μελλοντικούς τους εργοδότες, να εξασκηθούν στις συνεντευξιακές τους δεξιότητες και πιθανότατα να βρουν δουλειά.

Καθότι ο ανταγωνισμός είναι πλέον πολύ μεγάλος, οι συμμετέχοντες πρέπει να πηγαίνουν πολύ καλά προετοιμασμένοι και με συγκεκριμένους στόχους. Όταν θα αποφασίσουν να συμμετέχουν σε μια τέτοια εκδήλωση, καλό θα ήταν να δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή, ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να ψάξουν ενδελεχώς πληροφορίες για όλες τις εταιρείες που θα λάβουν μέρος στην «Ημέρα Καριέρας».Είναι προτιμότερο να επικεντρωθούν στις εταιρείες που πραγματικά τους ενδιαφέρουν και να προετοιμαστούν συγκεκριμένα γι’ αυτές. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουν την ευκαιρία να ετοιμάσουν ένα βιογραφικό προσαρμοσμένο στο προφίλ της κάθε εταιρείας, ώστε να τους κάνει να ξεχωρίσουν ανάμεσα στους άλλους υποψήφιους.

Συνηθίζεται στις «Ημέρες Καριέρας» οι συμμετέχοντες να λαμβάνουν μέρος σε μια διαδικασία Skill Matching, η οποία τους βοηθάει να καταλήξουν σε ποιες εταιρείες θα ταίριαζαν καλύτερα, να αντιληφθούν τα δυνατά τους σημεία και να αξιολογήσουν το επίπεδο των γνώσεών τους. Γι’ αυτόν τον λόγο, πολλές εταιρείες διαμορφώνουν συγκεκριμένους χώρους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης (απαιτείται η συμπλήρωση ξεχωριστής φόρμας συμμετοχής), ώστε οι υποψήφιοι να περάσουν κάποια τεστ, τα οποία αξιολογούν γνώσεις/λογική/ταχύτητα. Ανάλογα με τις επιδόσεις τους, οι υποψήφιοι προχωρούν στο επόμενο στάδιο της συνέντευξης ή στη συμπλήρωση επιπλέον τεστ, συνήθως πιο εξειδικευμένων. Αυτή η διαδικασία αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία προσομοίωσης, καθώς η αντίστοιχη διαδικασία ζητείται από πολλές εταιρείες στα πρώτα στάδια των συνεντεύξεων.

Είναι πολύ σημαντικό οι συμμετέχοντες σε τέτοιες εκδηλώσεις να δίνουν έμφαση στις λεπτομέρειες, διότι μόνο έτσι θα καταφέρουν να ξεχωρίσουν, όπως για παράδειγμα στο στυλ του ντυσίματος που θα επιλέξουν, το οποίο θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στο προφίλ της εταιρείας που τους ενδιαφέρει. Το εργασιακό προφίλ μιας start-up είναι πολύ διαφορετικό από μιας πολυεθνικής, στην οποία συνήθως εφαρμόζεται ένα πιο αυστηρό dress-code. Οι συμμετέχοντες μπορούν να ετοιμάσουν επαγγελματικές κάρτες, ώστε να τις επισυνάψουν στο βιογραφικό τους ή να τις δώσουν σε ανθρώπους του κλάδου που θα γνωρίσουν εκείνη την ημέρα. Απαραίτητο είναι να έχουν μαζί τους έναν φάκελο, στυλό και σημειωματάριο, για να μην ψάχνουν αν χρειαστεί να σημειώσουν κάτι, όπως και να μην κρατούν στα χέρια τους φυλλάδια από άλλες εταιρείες. Τέλος, καλό θα ήταν να μην κυκλοφορούν με καφέ/ποτό/φαγητό στο χέρι.

Στις «Ημέρες Καριέρας» οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, να φορούν το καλύτερο τους χαμόγελο και να προσπαθούν να αποπνέουν αυτοπεποίθηση. Δεν χρειάζεται να νιώθουν μειονεκτικά λόγω απειρίας ή μικρής προϋπηρεσίας. Το σημαντικό είναι να γνωρίζουν τα δυνατά σημεία της προσωπικότητάς τους και του βιογραφικού τους, ώστε να τα προωθήσουν όσο καλύτερα μπορούν.