Οι  νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει μοναδικές ευκαιρίες απασχόλησης που μπορεί να ήταν άγνωστες λίγα χρόνια πριν. Σήμερα, πολλές από αυτές έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς με υψηλές αμοιβές και προοπτική καριέρας.  

Ακολουθούν 10 θέσεις εργασίας που δεν υπήρχαν πριν από 10 χρόνια.

1. Αναλυτής blockchain

H άνοδος του bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων, δημιούργησε νέες ανάγκες στην αγορά. Οι αναλυτές blockchain έχουν γίνει περιζήτητοι καθώς παράγουν και εγκαθιστούν περιουσιακά στοιχεία και επιταχυντές που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των νέων υποδομών που είναι απαραίτητες για την αγορά και την πώληση των κρυπτονομισμάτων. 

2. Influencer

Στον χώρο των πωλήσεων έχει κορυφωθεί η ανάγκη για αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πλέον, μία από τις κύριες στρατηγικές προώθησης των προϊόντων είναι η χρήση των social media influencers για την προώθηση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Ο αριθμός των followers στο Instagram ή στο YouTube, αποτελεί συνάρτηση για τις αμοιβές οι οποίες πολλές φορές μπορεί να φτάσουν και σε αστρονομικά ποσά για ένα video ή ένα post. 

3. Παραγωγός podcast

Ποιος δεν έχει ένα podcast στις μέρες μας; Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 850.000 podcasts με περισσότερα από 30 εκατομμύρια επεισόδια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μισοί από τους Αμερικανούς καταναλωτές άνω των 12 ετών ακούν podcasts, πρόκειται για μια τεράστια αγορά. Οι παραγωγοί podcast ασχολούνται με τη διαχείριση του περιεχομένου, την εποπτεία του ποιοτικού ελέγχου, την έρευνα για τους καλεσμένους και τον προγραμματισμό των podcasts.

4. Γιατρός τηλεϊατρικής 

Η τηλεϊατρική ήρθε στη ζωή μας εδώ και μερικά χρόνια για να καλύψει τις ανάγκες των ατόμων που ζουν σε απομονωμένες περιοχές, αλλά εξαπλώθηκε παντού μετά την πανδημία COVID-19. Η ανάπτυξη του τομέα έχει οδηγήσει σε έκρηξη νέων θέσεων εργασίας, ακόμη και σε αλλαγή του τρόπου άσκησης της ιατρικής από τους γιατρούς. Ένας γιατρός τηλεϊατρικής προσφέρει εξ αποστάσεως φροντίδα μέσω εικονικών διαύλων επικοινωνίας, όπως η διαδικτυακή συνομιλία, οι βιντεοκλήσεις και το τηλέφωνο. 

5. Αρχιτέκτονας cloud

Πρόκειται για ειδικούς της πληροφορικής που αναπτύσσουν τη στρατηγική της χρήσης των υπολογιστών της επιχείρησης, δημιουργούν συστήματα διαχείρισης και παρακολούθησης του cloud και διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του. 

6. Μηχανικός για αυτοκίνητα χωρίς οδηγό 

Πολλές από τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, διαθέτουν σημαντικά ποσά στην έρευνα και στην τελειοποίηση της τεχνολογίας για τα αυτόνομα αυτοκίνητα που θα κινούνται χωρίς άνθρωπο στη θέση του οδηγού.

7. Χειριστής drone

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν μία εσωτερική τεχνολογία, που χρησιμοποιούνταν κυρίως στον στρατό. Μόλις μια δεκαετία αργότερα, τα drones χρησιμοποιούνται σε μια σειρά από βιομηχανίες, από το real estate μέχρι τις μεταφορές και την παραγωγή περιεχομένου. Οι χειριστές drone είναι υπεύθυνοι για τις πτήσεις και τις αποστολές των drones εξασφαλίζοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα.

8Αποδελτιωτής μέσων μαζικής ενημέρωσης

Ο πρωταρχικός ρόλος ενός αποδελτιωτή μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι να παρακολουθεί την εσωτερική και εξωτερική επικοινωνία που αφορά τον οργανισμό ή την εταιρεία, συνήθως μέσω της συλλογής πληροφοριών από τους πελάτες και της εφαρμογής στρατηγικών για τη βελτίωση των σχέσεων με τους πελάτες και τους εργαζόμενους. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουν εισέρθει δυναμικά στον χώρο του marketing και της διαφήμισης.

9. Ιχνηλάτης επαφών 

Η κρίση της δημόσιας υγείας λόγω του κορονοϊού γέννησε νέες ευκαιρίες απασχόλησης, μεταξύ των οποίων και αυτή της ανίχνευσης επαφών. Ένας ιχνηλάτης επαφών χρησιμοποιεί διάφορα πρωτόκολλα και τακτικές για να ειδοποιήσει, να πάρει συνεντεύξεις και να συμβουλεύσει τις στενές επαφές με ασθενείς με επιβεβαιωμένες λοιμώξεις από COVID-19. Με απλά λόγια, εντοπίζετε όλους τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με κάποιον που είχε μια εξαιρετικά μολυσματική αναπνευστική ασθένεια.  

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, οι ανιχνευτές επαφών θα αποτελέσουν πιθανότατα βασικό στοιχείο του επαγγέλματος της υγειονομικής περίθαλψης για τα επόμενα χρόνια, ιδίως εάν προκύψει άλλη μια πανδημία τα επόμενα χρόνια.

10. Προπονητής παιχνιδιών ηλεκτρονικού αθλητισμού 

Τα e-sports αποτελούν μια ανταγωνιστική βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών μεταξύ επαγγελματιών παικτών και ομάδων. Είτε πρόκειται για ερασιτεχνικά είτε για επαγγελματικά τουρνουά, τα e-sports έχουν εξελιχθεί σε μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να μπουν στη δράση. 

Μια νέα θέση εργασίας έχει προστεθεί στην αγορά εργασίας: προπονητής παιχνιδιών e-sports. Πρόκειται για κάποιον που έχει συμμετάσχει στο άθλημα και προσφέρει τις δεξιότητές του για να βοηθήσει τους παίκτες να φτάσουν σε νέα ύψη και να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στο παιχνίδι.

Διάβασε ακόμα:

Πυρο-τρομοκρατία: η τρομοκρατία της φωτιάς

Τι χρειάζεται να γίνει για να διασφαλιστεί η ψυχική ευημερία στο εργασιακό περιβάλλον

Το φαινόμενο του Πυγμαλίωνα