
10 μυστικά για παρουσιάσεις που εντυπωσιάζουν
1. Φρόντισε τα οπτικά βοηθήματα να είναι ευδιάκριτα και εύληπτα: Απόφυγε τα πολλά χρώματα, τις περίτεχνες γραμματοσειρές και τα πολλά λόγια στις διαφάνειες. Η αισθητική είναι σημαντική, γι΄αυτό υπάρχουν πλέον templates φτιαγμένα από επαγγελματίες που μπορούν να σε βοηθήσουν να υποστηρίξεις καλύτερα την παρουσίασή σου, χωρίς να αναλώνεις ώρες για να ετοιμάσεις το φόντο και τις μορφοποιήσεις.
2. Ακολούθησε τον κανόνα των τριών: Μη βομβαρδίζεις το κοινό με πληροφορίες, στατιστικά, δεδομένα και γραφήματα, γιατί δεν θα συγκρατήσει τίποτε. Εστίασε σε αυτά που είναι σημαντικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κάθε παρευρισκόμενος στην παρουσίασή σου μπορεί να αφομοιώσει τρία στοιχεία. Αποφάσισε λοιπόν ποια τρία σημαντικά στοιχεία θέλεις να μεταφέρεις στους ακροατές και στήριξε σε αυτά την παρουσίασή σου.
3. Προσοχή στο περιεχόμενο: οι καλές παρουσιάσεις είναι αυτές που έχουν τεκμηριωμένο περιεχόμενο και θίγουν το θέμα του τίτλου. Υπάρχουν άνθρωποι που όταν παρουσιάζουν, χάνουν τον αρχικό στόχο της παρουσίασής τους και καταλήγουν να μιλούν για τους εαυτούς τους, το έργο τους, άλλοι που κουράζουν το κοινό παραθέτοντας ανούσιες λεπτομέρειες, πολλοί που αναμασούν πληροφορίες ήδη γνωστές, χωρίς να προσθέτουν κάτι καινούργιο και κάποιοι που λένε στο κοινό αυτά που θέλει να ακούσει και όχι αυτά που πρέπει, καταργώντας την ουσία των παρουσιάσεων. Προετοίμασε το περιεχόμενο της παρουσίασης σκεπτόμενος,-η σε ποιο κοινό θα το παρουσιάσεις και φρόντισε να παραμείνεις πιστός,-ή στο θέμα.
4. Μην υπερπροετοιμάζεσαι: σαφώς χρειάζεται προετοιμασία για μία καλή παρουσίαση. Αν όμως κάνεις υπερβολικά πολλές πρόβες, τότε η παρουσίαση χάνει την αμεσότητά της, γιατί φαίνεται ότι την έχεις απομνημονεύσει, ακούγεται στομφώδης και δεν μοιάζει να ρέει φυσικά. Τέσσερις πρόβες είναι υπεραρκετές για να μπορείς να παρουσιάσεις ικανοποιητικά ένα θέμα.
5. Παρουσίαση όχι ανάγνωση: όταν αποφασίσεις να διαβάζεις αυτά που έχεις να πεις επειδή φοβάσαι ότι θα ξεχάσεις κάτι, συχνά καταλήγεις να χάνεις το ενδιαφέρον του ακροατηρίου. Αυτό συμβαίνει, γιατί καταρχάς η προσέγγιση είναι λάθος. Ετοιμάζεις ένα κείμενο το οποίο είναι κατάλληλο για γραπτό λόγο, αλλά όχι για προφορικό. Όσο κι αν προσπαθείς να χρωματίσεις ανάλογα τη φωνή σου, τις περισσότερες φορές η παρουσίαση θέματος του θέματος ακούγεται ρομποτική, χάνει την αμεσότητά της και το περιεχόμενό της δεν αποτυπώνεται στο ακροατήριο.
6. Άφησε την προσωπικότητά σου ελεύθερη: Όταν παρουσιάζουμε ένα θέμα που γνωρίζουμε τότε η φωνή μας χρωματίζεται, οι εκφράσεις του προσώπου μας είναι ανάλογες και το σώμα μας μοιάζει να συμμετέχει σε αυτά που λέμε, ιδίως όταν έχουμε το περιθώριο να κινηθούμε και δεν είμαστε στατικοί. Σαφώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι τόσο επικοινωνιακοί όσο οι άλλοι, ή κάποιοι που αγχώνονται και ντρέπονται όταν εκτίθενται. Το μυστικό είναι να μην ανησυχούμε για το πώς θα είμαστε εμείς, αλλά για το πώς θα φτάσει αυτό που θέλουμε να πούμε στους ακροατές. Κανέναν δεν θα πειράξει αν κομπιάσουμε λίγο ή κάνουμε κάποιο λάθος, αν αυτά που λέμε είναι ενδιαφέροντα και ρέουν.
7. Ζωντάνεψε την παρουσίαση: χρησιμοποίησε το χιούμορ, προσωπικές εμπειρίες ή ιστορίες για να κάνεις την παρουσίαση πιο ενδιαφέρουσα και να αλλάξεις τον ρυθμό της. Με αυτόν τον τρόπο οι συνδέσεις που κάνουν οι ακροατές είναι ισχυρότερες και θα θυμούνται περισσότερα από την παρουσίασή σου.
8. Διατήρησε την επαφή με το ακροατήριο: προσπάθησε να κοιτάς στα μάτια αρκετούς από τους ακροατές και μην εστιάζεις μόνο σε έναν ή σε αυτούς που τυχόν γνωρίζεις. Με αυτόν τον τρόπο δείχνεις ότι τους συμπεριλαμβάνεις και τους απευθύνεσαι αντί να μοιάζεις σαν να μιλάς μόνο για τον εαυτό σου.
9. Συμπερίλαβε το ακροατήριο: όταν το ακροατήριο είναι μικρό, ο καλύτερος τρόπος για να παρουσιάσεις το έργο σου είναι να κάνεις ερωτήσεις για να προτρέψεις τους ακροατές να συμμετέχουν. Με αυτόν τον τρόπο η παρουσίαση γίνεται διαδραστική και περισσότερο ενδιαφέρουσα. Επιπλέον επίτρεψε τις ερωτήσεις και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, για να επιβεβαιώσεις ότι καταλαβαίνουν και παρακολουθούν αυτά που λες. Ενδιάμεσες διαφάνειες ερωτήσεων θα κατευθύνουν το κοινό και θα διευκολύνουν τη διαδικασία.
10. Μείνε πιστός,-ή στον χρόνο: Κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ επειδή μία παρουσίαση κράτησε λιγότερο από το προβλεπόμενο, αλλά πάρα πολλοί δυσφορούν με τις παρουσιάσεις που διαρκούν περισσότερο. Πρόβαρε την παρουσίασή σου και χρονομέτρησέ την, έτσι ώστε να αποφύγεις να κουράσεις το ακροατήριο εις βάρος του επόμενου ομιλητή.