Επειδή η αναλυτική ικανότητα μας παρέχει περισσότερο εμπεριστατωμένες πληροφορίες για ένα θέμα και μας βοηθά να παίρνουμε πιο ορθολογικές αποφάσεις, η κατοχή αυτής της δεξιότητας μπορεί να είναι επωφελής στον εργασιακό χώρο. Οι αναλυτικές δεξιότητες αναφέρονται στην ικανότητα έρευνας, συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών για τη διαμόρφωση πιο σύνθετων ιδεών. 

Ακολουθούν 10 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενισχύσετε την αναλυτική σας σκέψη:

1. Διαβάστε περισσότερο

Το συχνό διάβασμα θα σας βοηθήσει να κρατήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση και να ανανεώσετε τις ιδέες σας  αναλύοντας την πλοκή του κειμένου και τις προσωπικότητες των ηρώων.

2. Χτίστε τις μαθηματικές σας δεξιότητες

Τα μαθηματικά περιλαμβάνουν την επίλυση μιας εξίσωσης βήμα προς βήμα για να βρεθεί το τελικό αποτέλεσμα. Συχνά, η επίλυση αυτών των εξισώσεων είναι δοκιμή και λάθος και αποτελεί μία πολύ αποτελεσματική τεχνική για τη βελτίωση των αναλυτικών σας δεξιοτήτων.

3. Παίξτε εγκεφαλικά παιχνίδια

Τα παιχνίδια που προωθούν την εγκεφαλική δραστηριότητα όπως τα σταυρόλεξα, τα επιτραπέζια ή τα sudoku είναι συχνά μια τεχνική που παράλληλα με την ψυχαγωγία οξύνει και τις αναλυτικές δεξιότητες.

4. Μάθετε κάτι καινούργιο

Όσο προφανές κι αν φαίνεται, η διεύρυνση των γνώσεών σας μπορεί να βελτιώσει τις αναλυτικές σας δεξιότητες. Όσο περισσότερα μαθαίνετε, τόσο περισσότερους τρόπους και πληροφορίες θα έχετε, όταν πρόκειται να λύσετε προβλήματα και να αναλύσετε καταστάσεις. Ενισχύστε τις γνωστικές σας ικανότητες μαθαίνοντας κάτι νέο κάθε μέρα. 

5. Γίνετε πιο παρατηρητικοί

Το να δίνετε προσοχή στη λεπτομέρεια και να είστε παρατηρητικοί είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τις αναλυτικές σας δεξιότητες, επειδή σας επιτρέπει να επεξεργάζεστε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα πράγματα και αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι. Χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις σας και συμμετέχοντας ενεργά στον κόσμο γύρω σας θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις αναλυτικές σας δεξιότητες. 

6. Οργανώστε συζητήσεις

Η εργασία σε ένα ομαδικό περιβάλλον σας επιτρέπει να έρθετε σε επαφή με άλλους για να συζητήσετε ιδέες, προβλήματα και διάφορες καταστάσεις. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι άλλοι επεξεργάζονται τις πληροφορίες και ερμηνεύουν τον κόσμο θα σας βοηθήσει να καθοδηγήσετε τη δική σας κοσμοθεωρία και να αναπτύξετε τις δικές σας αναλυτικές δεξιότητες.

7. Γυμναστείτε

Η άθληση είναι πολύ βοηθητική για τον εγκέφαλο, καθώς η απομνημόνευση των ασκήσεων ή των επόμενων βημάτων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε στην ανάπτυξη των αναλυτικών σας δεξιοτήτων. Η γνώση της ακολουθίας θα σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στο έργο που έχετε αναλάβει, ενώ παράλληλα θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για το τι θα ακολουθήσει.

8. Κρατήστε ημερολόγιο

Η καταγραφή των γεγονότων της ημέρας σας δίνει χρόνο να προβληματιστείτε. Όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα είχατε σχεδιάσει, μπορείτε να μάθετε από αυτά τα λάθη και να τα λάβετε υπόψη για τις μελλοντικές σας ενέργειες. Ένα μεγάλο μέρος της ανάλυσης περιλαμβάνει τη δοκιμή και το λάθος. Η τήρηση ενός ημερολογίου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τη σκέψη και τις αναλυτικές σας ικανότητες κατά την εξέταση του μέλλοντός σας.

9. Κάντε ερωτήσεις

Όταν κάποιος κάνει ερωτήσεις, συχνά ζητά διευκρινίσεις. Η εκδήλωση της περιέργειάς σας, σας επιτρέπει να συγκρίνετε τη δική σας γνώμη με τη γνώμη κάποιου άλλου. Μερικές φορές οι ερωτήσεις σας θα σας οδηγήσουν σε μια διαφορετική απάντηση από την αρχικά αναμενόμενη. Αυτό είναι συνηθισμένο σε κάθε κατάσταση επίλυσης προβλήματος και σιγά σιγά ωθεί τον εγκέφαλό σας να σκέφτεται πιο αναλυτικά.

10. Κατεβάστε εφαρμογές

Χρησιμοποιήστε εφαρμογές που σας βοηθούν να οργανωθείτε π.χ. εφαρμογές διατροφής ή προϋπολογισμού. Η χρήση εφαρμογών μέσω της ανάλυσης δεδομένων που χρησιμοποιούν θα σας βοηθήσει να οξύνετε τις αναλυτικές σας δεξιότητες.

Όσο περισσότερη εμπειρία αποκτάτε, μέσω αυτών των τεχνικών τόσο περισσότερο θα μπορείτε να εφαρμόσετε τις αναλυτικές σας τεχνικές στον εργασιακό σας χώρο.

Διάβασε ακόμα:

Πώς να είστε συνεπείς με τον εαυτό σας πριν από μία μεγάλη απόφαση;

Μεταγνωστικές ερωτήσεις και πώς βοηθούν στην μάθηση;

5 ασκήσεις κριτικής σκέψης για την ανάπτυξη των νοητικών σας δεξιοτήτων