10 τρόποι για να καταπραΰνουμε ψυχολογικά τον εαυτό μας

10 τρόποι για να καταπραΰνουμε ψυχολογικά τον εαυτό μας

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους νιώθουν ότι χάνουν την ισορροπία τους. Το να ανακαλύψουμε τρόπους που μπορούμε να επιφέρουμε την εσωτερική μας ισορροπία καταπραΰνοντας τον εαυτό μας είναι μια πολύ σημαντική και χρήσιμη δεξιότητα.

  Αν περνάτε δύσκολες στιγμές, ίσως αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα άλλο από το να περιμένετε μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα. Ίσως το μυαλό σας τρέχει ή το σώμα σας αντιδρά με αυξημένο καρδιακό ρυθμό, τρέμουλο ή γρήγορο ρυθμό αναπνοής. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε , για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να νιώσει καλύτερα. 

  Μέσω της αυτορρύθμισης και αυτό-καταπράυνσης, μπορείτε να νιώσετε ότι έχετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας και να ανακουφιστείτε από τα ψυχικά και σωματικά συμπτώματα του στρες στην καθημερινότητά σας. Όταν όμως κάποια συμπτώματα παρεμποδίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής σας, μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Μέσω της συνεργασίας με έναν θεραπευτή θα μάθετε ακόμη περισσότερες δεξιότητες αντιμετώπισης του στρες, του άγχους ή του ψυχικού τραύματος. 

  Ουσιαστικά, η αυτο-καταπράυνση αποτελεί την ικανότητα να παρηγορούμε τον εαυτό μας. Οι δραστηριότητες αυτο-καταπράυνσης μπορούν να περιλαμβάνουν οτιδήποτε κατευνάζει το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα και ταυτόχρονα ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα., όπως:

  1. Βαθιά αναπνοή 

 Οι αργές και βαθιές αναπνοές μειώνουν τους καρδιακούς παλμούς, την αρτηριακή πίεση και τη μυϊκή ένταση, καθαρίζοντας το μυαλό μας. Μπορούμε λοιπόν να εξασκηθούμε στις βαθιές αναπνοές, εφαρμόζοντάς τες καθημερινά, για 5 λεπτά, την ίδια ώρα.

2. Καταγραφή

  Είναι πολύ βοηθητικό το να καταγράφουμε τα συναισθήματα μας, ειδικά όταν αυτά μας δυσκολεύουν αναλογιζόμενοι εκ των υστέρων το πλαίσιο που εκδηλώθηκαν και τις δικές μας αντιδράσεις.

3. Κλάμα

  Ερευνητικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι το κλάμα είναι μια μορφή ανακούφισης από το στρες και απελευθερώνει συναισθηματικά το άτομο, καθώς επιφέρει μείωση της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη) και ρυθμίζει τον καρδιακό μας ρυθμό.

4. Μουσική

  Είτε ακούγοντας την αγαπημένη μας μουσική στο αυτοκίνητο είτε στο σπίτι κάνοντας δουλειές ή χορεύοντας, η μουσική μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την εσωτερική μας ισορροπία. Επιπλέον, μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2019 έδειξε ότι το άκουσμα κλασικής μουσικής κάθε μέρα για συνολικά 60 ημέρες είχε θεραπευτική επίδραση σε φοιτητές με συμπτώματα άγχους.

5. Τεχνικές γείωσης

  Κάποιες ιδέες για ασκήσεις γείωσης που μας βοηθούν να νιώσουμε πιο ήρεμοι και επικεντρωμένοι στο τώρα είναι το να κουλουριαστούμε με το αγαπημένο μας βιβλίο ή ταινία, να μυρίσουμε το αγαπημένο μας αιθέριο έλαιο, να πιούμε χαλαροί τον καφέ μας ή ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι, να αγκαλιάσουμε το κατοικίδιό μας, να λικνιστούμε σε μια αιώρα ή μια κουνιστή καρέκλα κ.α.

6. Θετικός αυτο-διάλογος

  Ο ήπιος και γεμάτος κατανόηση τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην εσωτερική μας καταπράυνση. Επιδιώκουμε να μιλάμε με τον τρόπο που θα είχαμε την ανάγκη να μας μιλήσει ένα άτομο που μας αγαπά και μας φροντίζει. Για παράδειγμα: «Κατανοώ ότι νιώθω εξουθενωμένος αυτή τη στιγμή και χρειάζομαι….»

7. Γνωστική αναπλαισίωση 

 Αν η πηγή του άγχους μας είναι οι αρνητικές μας σκέψεις, μια απλή άσκηση καταγραφής και αναπλαισίωσης των σκέψεών μας θα μπορούσε να βοηθήσει. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαμε να χωρίσουμε μία σελίδα με μία γραμμή σε δύο μέρη και να γράψουμε στην αριστερή πλευρά τις αρνητικές μας σκέψεις, οι οποίες οδηγούν σε αρνητικά συναισθήματα, ενώ στη δεξιά πλευρά, τρεις θετικές σκέψεις αντικατάστασης για κάθε μία αρνητική.

8. Σωματική επαφή

  Ερευνητικά δεδομένα έδειξαν ότι η σωματική επαφή ακόμα και με τον ίδιο μας τον εαυτό, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα μας. Η έρευνα αυτή είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διεξήχθει το 2021, ειδικά για τα άτομα που δεν έχουν κάποιο να τους πάρει μία αγκαλιά. Έτσι, ακόμη και αν είμαστε μόνοι μας, μπορούμε να τοποθετούμε το χέρι μας πάνω στην καρδιά μας ή να τυλίξουμε σφιχτά τα χέρια μας γύρω από τους ώμους μας σε μια αυτο-αγκαλιά.

9. Άθληση

   Η ήπια σωματική άσκηση όπως ένας περίπατος γύρω από το τετράγωνο ή λίγη γιόγκα, μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε πιο ήρεμοι, καθώς απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές που προκαλούν ευεξία στον εγκέφαλό μας, δηλαδή ενδορφίνες, σεροτονίνη και ντοπαμίνη.

10. Δραστηριότητες ενσυνειδητότητας (Mindfulness)

  Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2019 διαπίστωσε ότι οι δραστηριότητες που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα μπορούν να ενεργοποιήσουν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και να μειώσουν τον καρδιακό μας ρυθμό.

Διάβασε ακόμα:

Η επίδραση του χορού στην εγκεφαλική λειτουργία

Επένδυση στο συναίσθημα: η νέα τάση στον κλάδο της φιλοξενίας

5 βήματα για να αντέχετε την αρνητική κριτική

Ψυχολογία