Συχνά, όταν σκεφτόμαστε να βάλουμε στην άκρη ένα μέρος του μισθού μας κάθε μήνα, συσχετίζουμε τις αποταμιευτικές μας συνήθειες με υψηλούς στόχους, όπως η αγορά ενός σπιτιού, ενός αυτοκινήτου ή το να έχουμε στην άκρη χρήματα για τις σπουδές των παιδιών μας. Σε μια πρόσφατη μελέτη της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης, το 72% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι αισθάνεται άγχος για τα οικονομικά του και το 22% δήλωσε ότι αισθάνεται “ακραίο” άγχος για τα οικονομικά του.

Αν έχετε ποτέ αποφύγει να ανοίξετε έναν λογαριασμό ή αν έχετε αποφύγει ένα τηλεφώνημα από άγνωστο αριθμό, δεν είστε οι μόνοι. Οι αναπόφευκτες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δεν θα εξαφανιστούν ποτέ, αλλά το να έχετε αποταμιεύσει τα χρήματα για αυτά τα περιστατικά μπορεί να σας σώσει από το χρέος, αλλά κυρίως να ενισχύσει την ψυχική σας υγεία με διάφορους τρόπους! 

Πως η εξοικονόμηση χρημάτων κάθε μήνα μπορεί να ενισχύσει τη συναισθηματική σας ευεξία;

1. Μειώνει το άγχος σας.

2. Βοηθά στην οικοδόμηση ειλικρινών σχέσεων.

3. Σας δίνει αυτοπεποίθηση.

4. Δημιουργεί αισιοδοξία.

5. Σας δίνει την αίσθηση του ελέγχου.

Μειώστε το άγχος σας βάζοντας λίγα χρήματα στην άκρη κάθε μήνα

Η συνεχής ανησυχία για το “τι θα γίνει αν” επιβαρύνει σοβαρά την ψυχική σας υγεία και το άγχος για τα χρήματα έχει συνδεθεί ακόμη και με την κατάθλιψη. Το να βάζετε στην άκρη λίγα χρήματα κάθε μήνα μπορεί να είναι ο ευκολότερος τρόπος για να προστατεύσετε την ψυχική σας υγεία.

Η αποταμίευση χρημάτων βοηθά στην οικοδόμηση σχέσεων

Το να μιλάτε ανοιχτά για τους στόχους αποταμίευσης, τα χρέη και τις καθημερινές δαπάνες, μπορεί να είναι ένα από τα πιο ευεργετικά βήματα για να συνδεθείτε με τον σύντροφό σας. 

Η διαχείριση των χρημάτων σας δίνει επιπλέον αυτοπεποίθηση

Είναι υπέροχο συναίσθημα το να πετυχαίνεις οποιονδήποτε στόχο, ειδικά τους χρηματικούς στόχους, επειδή σε απαλλάσσει από το οικονομικό άγχος. Αν και η εξοικονόμηση χρημάτων απαιτεί πάντα κάποιες μικρές θυσίες είναι αρκετά ενδυναμωτικό το συναίσθημα του να ξέρεις ότι έχεις καταφέρει αυτό που έχεις βάλει στο μυαλό σου. 

Η εξοικονόμηση χρημάτων σας δίνει μια αισιόδοξη προοπτική

Η αποταμίευση ακόμη και 20 ευρώ από το μισθό σας, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των φόβων σας για το μέλλον και να δώσει περισσότερο νόημα στα χρήματα. για τα οποία εργάζεστε τόσο σκληρά. Φαίνεται ότι το να ονειρεύεστε κάτι θετικό, όπως ότι οι οικονομίες σας μπορούν να αντέξουν, αντί να ανησυχείτε για το αν θα μπορέσετε να πληρώσετε τους λογαριασμούς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να αλλάξει την καθημερινή σας διάθεση.

Σας δίνει την αίσθηση ελέγχου στη ζωή σας

Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορεί να προσφέρει η συνήθεια του να αποταμιεύετε χρήματα σε τακτική βάση, είναι η δυνατότητα να παίρνετε ρίσκα και να αισθάνεστε ελεύθεροι να ζήσετε τη ζωή που έχετε οραματιστεί για τον εαυτό σας και την οικογένειά σας.

Διάβασε ακόμα:

Τι είναι η μεροληψία ομοιότητας και πώς μπορείτε να την ξεπεράσετε;

Η φοβία για τους σεισμούς

Η τάση της “αθόρυβης παραίτησης”