
6 τρόποι για να πείτε όχι στον προϊστάμενό σας
Αρκετοί υπάλληλοι διστάζουν να πουν όχι για να μη δυσαρεστήσουν τον εργοδότη τους ακόμα κι αν γνωρίζουν ότι στο τέλος δεν θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν το έργο εγκαίρως ή να διατηρήσουν το επίπεδο ποιότητας που απαιτείται. Αυτό είναι καταστροφικό και για τον υπάλληλο αλλά και για τον οργανισμό. Το να πείτε όχι στον προϊστάμενό σας είναι απαραίτητο σε ορισμένες στιγμές κατά τη διάρκεια της καριέρας σας και σας διαφυλάσσει από πιθανά ατοπήματα. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε σίγουροι για το πώς πρέπει να εκφράσουμε την άρνησή μας χωρίς να δείξουμε έλλειψη σεβασμού και χωρίς να προκαλέσουμε τον εκνευρισμό του εργοδότη μας.
Το να γνωρίζετε πώς να αρνηθείτε στους ανωτέρους είναι μια πολύτιμη επαγγελματική δεξιότητα, αλλά πρέπει να αξιοποιείται για τους κατάλληλους λόγους. Μερικοί από τους πιο έγκυρους λόγους για να αρνηθείτε στον προϊστάμενό σας είναι οι εξής:
Φορτωμένο πρόγραμμα
Τις πιο πολλές φορές ο λόγος που ένας υπάλληλος θέλει να αρνηθεί κάτι στον προϊστάμενό του είναι η έλλειψη χρόνου. Η περιγραφή του φόρτου εργασίας και των τρεχουσών προτεραιοτήτων θα βοηθήσει τον προϊστάμενό σας να κατανοήσει την άρνησή σας.
Παράταση ωραρίου
Παρόλο που πολλοί εργαζόμενοι εργάζονται υπερωριακά η μακροχρόνια παράταση του ωραρίου μπορεί να οδηγήσει έλλειψη αποτελεσματικότητας στην εργασία και σε επαγγελματική εξουθένωση. Για να προστατεύσετε την προσωπική σας ευημερία θα χρειαστεί να πείτε όχι στον προϊστάμενό σας όταν σας ζητάει να εκτελείτε διάφορες δραστηριότητες εκτός ωραρίου εργασίας, όπως να εργάζεστε τα Σαββατοκύριακα ή να παρευρίσκεστε σε διάφορες εταιρικές εκδηλώσεις. Φυσικά, αν αυτό γίνεται σπάνια μπορείτε να κάνετε μία εξαίρεση.
Έλλειψη δεξιοτήτων ή εμπειρίας
Αν συνειδητοποιείτε ότι σας έχει ζητηθεί να αναλάβετε ένα έργο χωρίς να έχετε τις επαγγελματικές δεξιότητες που απαιτούνται, τότε ίσως θα είναι καλύτερο να αρνηθείτε, καθώς η εκτέλεση μιας ακατάλληλης εργασίας μπορεί να βλάψει τον οργανισμό.
Αντιδεοντολογικό έργο
Κάποιες φορές, ένας ανώτερος μπορεί να σας ζητήσει κάτι που αντίκειται στην επαγγελματική δεοντολογία ή είναι ανήθικο. Σε αυτήν την περίπτωση το όχι σας πρέπει να είναι ηχηρό και απόλυτο, ακόμα κι αν η πίεση που δέχεστε είναι ασφυκτική. Ίσως θα είναι το πιο σημαντικό όχι που θα δώσετε στην καριέρα σας ακόμα κι αν επιφέρει τη δυσαρέσκεια του ανωτέρου. Με τα σωστά όχι σκιαγραφείτε τον επαγγελματικό σας μύθο και διασφαλίζετε ότι θα είσαι ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης το οποίο δεν διαφθείρεται.
Όταν λοιπόν έχετε σοβαρούς λόγους για να αρνηθείτε κάτι στον εργοδότη σας, αυτό θα πρέπει να το κάνετε διατηρώντας την επαγγελματική στάση σας:
1. Δώστε έναν έγκυρο και λογικό λόγο
Μπορεί να έχετε έναν απολύτως λογικό λόγο για να αρνηθείτε μια εργασία και θα πρέπει να τον εξηγήσετε σωστά στον προϊστάμενό σας. Το καλύτερο είναι να το κάνετε αυτό αναφέροντας τα γεγονότα και αφήνοντας τον προϊστάμενο να συνειδητοποιήσει από μόνος του ότι το αίτημα που υπέβαλε δεν είναι εφικτό τώρα.
2. Αναγνώριση του προβλήματος
Ανεξάρτητα από τους λόγους της άρνησής σας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε το γεγονός ότι ο προϊστάμενός σας έχει ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί.
3. Αναθέστε την εργασία
Αν σας ανατεθεί μια εργασία για την οποία δεν έχετε χρόνο ή δεν είστε προετοιμασμένοι να την αναλάβετε, το να προτείνετε να την αναλάβει κάποιος άλλος συνάδελφος είναι συνήθως ένας καλός τρόπος για να πείτε όχι, εφόσον ο συνάδελφος έχει το χρόνο και τα προσόντα να εκτελέσει την εργασία.
4. Προτείνετε κάτι άλλο
Αν δεν είστε ικανοποιημένοι με μια εργασία που σας ανατέθηκε, προτείνοντας έναν άλλο τρόπο να την κάνετε μπορεί να αλλάξετε γνώμη στον προϊστάμενό σας. Αν συμφωνήσει μαζί σας, τότε πιθανότατα θα λάβετε έπαινο για τη δημιουργικότητά σας. Αν αρνηθούν την εναλλακτική σας λύση, τότε θα ξέρετε ότι έχουν σκεφτεί πολύ την εργασία και θα πρέπει να προσπαθήσετε να συμμορφωθείτε, παρά τις επιφυλάξεις σας.
5. Εξηγήστε τις αρνητικές συνέπειες του αιτήματος
Εάν αισθάνεστε ότι μια εργασία που σας έχει ανατεθεί μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον οργανισμό ή εσάς θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε γεγονότα για να εξηγήσετε την κατάσταση στον προϊστάμενό σας και να είστε άμεσος και ευθύς.
6. Προτείνετε έναν συμβιβασμό
Αν θέλετε να αποφύγετε την ευθεία άρνηση, μπορείτε να προτείνετε έναν συμβιβασμό που θα ικανοποιήσει μερικώς τον εργοδότη σας και δεν θα σας βγάλει εντελώς από το πρόγραμμα.
Διάβασε ακόμα:
Πώς οι διπλωματικές δεξιότητες ενισχύουν τα ηγετικά προσόντα
Τα καταπληκτικά πλεονεκτήματα της εκπαίδευσης των εργαζομένων στον χώρο εργασίας