
9 εσφαλμένες απόψεις για την νόσο COVID-19 και τον κορωνοϊό που καταρρίπτονται από την επιστήμη
Τα τελευταία δύο χρόνια ανέκυψαν πάμπολλες θεωρίες για τον κορωνοϊό, οι οποίες αν και υιοθετήθηκαν από αρκετά άτομα, απεδείχθησαν εσφαλμένες και κατερρίφθησαν από την επιστήμη.
1. Eίναι εξαιρετικά απίθανο ο ιός να είναι απολύτως τεχνητός, ή να «διέφυγε» από κάποιο εργαστήριο. Η πραγματικότητα είναι ότι ο ιός προϋπήρχε, πέρασε από το ένα είδος στο άλλο και πρόσβαλλε τελικά και τον άνθρωπο, γεγονός που σαφώς υποτιμήθηκε αρχικά. Η θνητότητα κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Εάν ο ιός ήταν 100% τεχνητό προϊόν εργαστηρίου, είναι βέβαιο ότι η θνητότητα θα ήταν απείρως πολλαπλάσια. Στο 85% των περιπτώσεων πρόκειται για μία κλινικά ήπια νόσο και παγκοσμίως καταγράφονται 91.7 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού (WHO, 13.05.2021, ποσοστό0,0917%).
2. Είναι επίσης λανθασμένη η άποψη ότι η πανδημία από τον SARS-CoV-2 θα μπορούσενα αντιμετωπιστεί και χωρίς μέτρα περιορισμού της ανθρώπινης δραστηριότητας. Χωρίς μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και περιορισμού των δραστηριοτήτων, οι ημερήσιες διαγνώσεις/μολύνσεις (φορείς), οι νοσούντες (κρούσματα), οι ανάγκες νοσηλείας, τα περιστατικά διασωλήνωσης και τελικά οι θάνατοι θα ήταν σαφώς πολλαπλάσιοι.
3. Μία ακόμη εσφαλμένη πεποίθηση είναι ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει μόνο τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα και κυρίως αυτά που ανήκουν στις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες». Στην πραγματικότητα όλοι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί είναι υποψήφιοι ασθενείς. Οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι ευπαθείς ομάδες (ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία, αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική νόσο, ανοσοκαταστολή και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι υποψήφιοι για πιο σοβαρή νόσηση. H COVID-19 επανέφερε στην επιφάνεια τις πραγματικές και χρόνιες πανδημίες του πλανήτη μας: την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
4. Παραμένει ατεκμηρίωτη η άποψη ότι η λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Δυστυχώς στη μάχη με τους ιούς σπάνια προκύπτουν από την έρευνα αποτελεσματικά αντιικά φάρμακα. Προς το παρόν εφαρμόζεται εμπειρική αντιβακτηριδιακή αγωγή, αντιθρομβωτικά, κολχικίνη, οξυγόνο και κορτικοστεροειδή (ως υποστηρικτική αγωγή). Η ρεμντεσιβίρη(ως αντιικό) δεν είναι απόλυτα δραστική. Τα πολλά υποσχόμενα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται αμέσως με την έναρξη της νόσου σε ασθενείς με ήπια/μέτρια κλινικά σημεία και υποστρώματα αυξημένου κινδύνου για δυσμενή εξέλιξη της νόσου. Δεν έχουν ακόμη ένδειξη στην σοβαρή νόσο και οι σχετικές κλινικές μελέτες δεν έχουν ακόμη πλήρως ολοκληρωθεί.
5. Είναι επίσης ανακριβές ότι οι πανδημίες μπορούν -με κατάλληλους χειρισμούς- να έχουν μικρή διάρκεια (μήνες). Δυστυχώς -ακόμα και με άριστους χειρισμούς- οι πανδημίες κρατούν περίπου 3 έτη.
6. Ατεκμηρίωτος παραμένει ο ισχυρισμός ότι είναι εφικτή η επίτευξη ανοσίας της αγέλης (δηλαδή του επιθυμητού 75% του πληθυσμού) μόνο μέσω της φυσικής νόσησης.Στην πραγματικότητα, εάν επιλεγεί αυτή η στρατηγική, οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές θα είναι πρωτοφανείς. Ο λόγος είναι ότι η φυσική ανοσία από τη νόσηση διαρκεί μόνο λίγους μήνες, ενώ η επαγόμενη από τα εμβόλια πιθανώς να φτάνει και να ξεπερνά τα 2 έτη. Η μόνη σοβαρή επιλογή για την επίτευξη της ανοσίας είναι ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Θα είναι τραγικό τα ποσοστά εμβολιασθέντων άνω των 50 ετών να κινηθούν στο 55-60%. Το ανεπαρκές αυτό ποσοστό αρκεί για να αφήσει μία δεξαμενή εκατομμυρίων ατόμων ικανή να δίνει αναζωπυρώσεις, τέταρτα-πέμπτα-έκτα κύματα, να επωάζει μεταλλάξεις και να οδηγεί τις κυβερνήσεις σε κυλιόμενα περιοριστικά μέτρα επί δικαίων και αδίκων.
7. Είναι επίσης λάθος να θεωρούνται τα εμβόλια επικίνδυνα, διότι «οι μελέτες έγιναν βιαστικά και δεν έχει μελετηθεί επαρκώς η ασφάλεια». Η αλήθεια είναι ότι τα εμβόλια έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Στις μελέτες στις οποίες στηρίχτηκε η παραγωγή τους μελετήθηκαν μεγάλοι πληθυσμοί και για αυτές συνεργάστηκαν οι σπουδαιότερες ερευνητικές ομάδες του πλανήτη με υπερσύγχρονα μέσα, λογισμικό και ισχυρή χρηματοδότηση. Η πρόοδος της βιοτεχνολογίας, της βασικής επιστήμης και της ιατρικής συμπύκνωσε εκπληκτικά τον χρόνο. Εξάλλου, καθοριστικός παράγοντας για την «ταχύτητα» παραγωγής υπήρξε και η παράκαμψη άλλοτε χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Σύμφωνα με τον WHO, όλα τα εμβόλια που έχουν αδειοδοτηθεί προσφέρουν αποτελεσματική προστασία (που φτάνει έως και το 95%) έναντι όλων των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2. Τα δεσυμβάματα θρόμβωσης παραμένουν εξαιρετικά σπάνια (περίπου 1/275.000). Τέλος, η θνητότητα της COVID-19 (παγκοσμίως) φτάνει το 2% ενώ η θνητότητα μετά από εμβολιασμό είναι μόλις 0.00019%.
8. Είναι παντελώς αστήρικτος ο φόβος ότι «επειδή ο ιός μεταλλάσσεται δε θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε ποτέ από αυτόν». Στην διαμάχη ιών-ανθρώπων, οι μεταλλάξεις των ιών είναι αναμενόμενες και εν πολλοίς «επιθυμητές», καθώς κάποια ακραία μετάλλαξη μπορεί να οδηγήσει τον ιό και στον «αιφνίδιο θάνατό» του.
9. Κυκλοφορεί ακόμη η απόλυτα εσφαλμένη άποψη ότι κι οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν σοβαρά και να μεταδώσουν τον ιό. Όλα τα διαθέσιμα εμβόλια είναι 100% αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσησης και του θανάτου. Σε περίπτωση που ένας εμβολιασμένος παρ’ όλα αυτά «κολλήσει», μεταδίδει τον ιό σε ποσοστό μόλις0,7%!