Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ένας εργαζόμενος θα απουσιάσει από τη δουλειά του.

9 προειδοποιητικά σημάδια εμφάνισης ψυχικής ασθένειας

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ένας εργαζόμενος θα απουσιάσει από τη δουλειά του. Παρόλο που τα προβλήματα αυτά επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής του ατόμου, είναι δύσκολο κανείς να τα αποκαλύψει στον εργασιακό του χώρο, από φόβο μήπως αποτελέσουν αιτία απόλυσης. Είναι όμως σημαντικό να διαγνωστούν εγκαίρως, ώστε το άτομο να λάβει ιατρική βοήθεια, όπως ακριβώς και στην περίπτωση σωματικής ασθένειας. Υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια που αν τα παρατηρήσετε σε κάποιον συνάδελφό σας ίσως σημαίνουν ότι υποφέρει από συμπτώματα που σχετίζονται με την ψυχική του υγεία. Αν τα παρατηρήσετε μη διστάσετε να τον ρωτήσετε πώς αισθάνεται και αν χρειάζεται κάποια βοήθεια. Αν αρνηθεί ότι κάτι πάει στραβά και τα σημάδια αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν ίσως θα είναι σκόπιμο να ενημερώσετε κάποιον συγγενή του ή τον γιατρό εργασίας για να μπορέσουν να τον βοηθήσουν. 

1. Απεριποίητη εμφάνιση. Πολλοί άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τους κανόνες υγιεινής και μπορεί να εμφανίζονται στην εργασία τους ακατάλληλα ντυμένοι ή αποπνέοντας οσμές που συνδέονται με την έλλειψη καθαριότητας. 

2. Αλλαγές στη διάθεση. Απότομες αλλαγές από θλίψη και ανία σε υπερβολική ευφορία και χαρά, συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα και ασταθής συμπεριφορά είναι ενδείξεις ψυχικής έντασης και μπορεί να συνδέονται με διαταραχές διάθεσης.  

3. Έντονος θυμός. Ξεσπάσματα θυμού δυσανάλογα με το ερέθισμα, ευερεθιστότητα, έντονες αντιδράσεις σε αντιπαραθέσεις με συναδέλφους, ή υπερβολικό άγχος για την εξέλιξη ενός project μπορεί να είναι σημάδια ψυχικής επιβάρυνσης.  

4. Συχνές άδειες. Η απουσία από τη δουλειά με συνεχείς λήψεις αδειών χωρίς σαφή δικαιολόγηση ακόμα και σε περιόδους υψηλών εργασιακών αναγκών, ίσως εκφράζουν την αδυναμία του εργαζομένου να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητά του. 

5. Ύπνος και διατροφή. Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου ή της διατροφής (π.χ. παρουσιάζει υπνηλία το πρωί ή αρνείται να φάει την ώρα του γεύματος, ή αποφεύγει να βγει για φαγητό με τους συναδέλφους) μπορεί να συνδέονται με διαταραχές διάθεσης ή διατροφικές διαταραχές.  

6. Γνωστικές λειτουργίες. Δυσκολία στη συγκέντρωση ή αδυναμία προσοχής, σύγχυση ή ασυνάρτητος λόγος μπορεί να συνδέονται με γνωστική διαταραχή.  

7. Παράλογοι φόβοι. Υπερβολικός φόβος, καχυποψία ή περίεργες συσχετίσεις που ξεφεύγουν από τις νόρμες (π.χ. αδικαιολόγητος φόβος ότι θα χάσει τη δουλειά του, ή πεποίθηση ότι κάποιος συνάδελφος του τον παρακολουθεί και θέλει να του κάνει κακό) ίσως συνδέονται με κάποια ψυχική διαταραχή. 

8. Μείωση της παραγωγικότητας. Ίσως να οφείλεται σε υπερβολική κόπωση, σε έλλειψη ύπνου, σε πεσμένη διάθεση ή σε δυσκολία να συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένο έργο. Όπου και να οφείλεται ή απότομη μείωση της παραγωγικότητας μπορεί να είναι σύμπτωμα ψυχικής νόσου. 

9. Κοινωνική απομόνωση. Η αποφυγή της κοινωνικότητας ιδίως η αποφυγής της επαφής με τους συναδέλφους είναι ένα σημάδι ψυχικής δυσχέρειας και πρέπει να κινητοποιήσει τους αρμόδιους για προσφορά βοήθειας.

Ψυχολογία και εργασία