Oι μύθοι και οι ιστορίες αφθονούν όσον αφορά την αποφυγή ή τη θεραπεία του hangover (οργανικές συνέπειες της υπερκατανάλωσης αλκοόλ), από τoν κανόνα, «ποτέ μπύρα μετά από κρασί», μέχρι τη λήψη ενός μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους πριν τον ύπνο. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτά δεν προσφέρουν και πολλά. Τι γίνεται όμως με τα προϊόντα για το hangover που έχουν κατακλύσει την αγορά;

Σήμερα υπάρχει μια ποικιλία προϊόντων που διατείνονται ότι ανακουφίζουν τα συμπτώματα της επόμενης μέρας. Η κατηγορία προϊόντων θεραπείας hangover αναμένεται να αναπτύσσεται με ρυθμό 14,6% κάθε χρόνο έως το 2028. Παρά τον πολλαπλασιασμό των θεραπειών για το hangover, πολλοί ερευνητές παραμένουν δύσπιστοι. Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για κάποιο φάρμακο για την πρόληψη ή τη θεραπεία του hangover αυτή τη στιγμή. Οι γιατροί εξέτασαν ενώσεις, όπως το τολφεναμικό οξύ, τον κορεατικό χυμό αχλαδιού και ένα ανάλογο της βιταμίνης Β6 που ονομάζεται πυριτινόλη, που φημολογείται ότι αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα του hangover, αλλά από τις μελέτες προέκυψαν ελάχιστα στοιχεία πραγματικής αποτελεσματικότητας.

Το hangover είναι αποτέλεσμα της οξείας στέρησης αλκοόλ. Καθώς το σώμα επεξεργάζεται το αλκοόλ, το διασπά σε ακεταλδεΰδη, μια άχρωμη χημική ένωση. Η ακεταλδεΰδη είναι ουσιαστικά ένα δηλητήριο και καθώς ο οργανισμός παλεύει να τη μεταβολίσει, ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται και μπορεί να προκύψει ναυτία. Επιπλέον, το αλκοόλ είναι διουρητικό, προκαλώντας περιστασιακά μερικά από τα πιο βασανιστικά χαρακτηριστικά του hangover: εφίδρωση, διάρροια, έμετο και ρίγος. Αυτά, με τη σειρά τους, αφυδατώνουν το σώμα ακόμη περισσότερο, προκαλώντας επιπλέον ισχυρές καφαλαλγίες. 

Η τυπική συμβουλή για την αποφυγή ή τη μείωση της βαρύτητας του hangover εξακολουθεί να είναι η καλύτερη: Πίνετε με μέτρο, εναλλάσσετε τα αλκοολούχα ποτά με νερό και μην πίνετε με άδειο στομάχι. Η επιλογή των αλκοολούχων ποτών έχει επίσης σημασία. Επιμείνετε στις καθαρές, ανοιχτόχρωμες επιλογές, όπως light μπύρα και λευκό κρασί. Τα πιο σκούρα αλκοολούχα ποτά, όπως το μπέρμπον, το ρούμι, το ουίσκι, το κονιάκ και το κόκκινο κρασί προκαλούν χειρότερα hangover. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διαδικασία ζύμωσης που τα σκουραίνει απελευθερώνονται επίσης ενώσεις οι οποίες μπορούν να επιτείνουν τα συμπτώματα, καθώς το σώμα πασχίζει να τις διασπάσει. Τα ζαχαρούχα κοκτέιλ και τα αναψυκτικά στο ποτό μπορούν επίσης να συμβάλουν σε ένα hangover. Αρχικά ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στη συνέχεια, καθώς τα επίπεδα πέφτουν, αισθάνεστε κουρασμένοι και αδύναμοι. 

Η ενυδάτωση είναι άκρως σημαντική την επόμενη μέρα για την ανακούφιση από την κεφαλαλγία και την αναπλήρωση των υγρών. Για τους περισσότερους το νερό είναι αρκετό. Μια καλή πρακτική είναι να πίνετε υγρά μέχρι τα ούρα να γίνουν ωχροκίτρινα. Αλλά αν κάνετε εμετό το επόμενο πρωί ή αν ιδρώνατε πολύ το προηγούμενο βράδυ που χορεύατε, θα πρέπει επίσης να υποκαταστήσετε και τους ηλεκτρολύτες που χάθηκαν. 

Πιστή στη συμβατική σοφία, η καφεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει στο hangover. Ένα φλυτζάνι καφέ μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με την καφεΐνη που περιλαμβάνεται σε ορισμένα χάπια για το hangover. Όσο για τα ποτά αποκατάστασης και τα επιθέματα πρόληψης του hangover, πολλά είναι ουσιαστικά κοκτέιλ βιταμινών: σε μια ανασκόπηση 82 προϊόντων hangover διαπιστώθηκε ότι 51 περιείχαν μία ή περισσότερες βιταμίνες που υπερέβαιναν την ημερήσια συνιστώμενη δόση. Είναι σημαντικό να αναπληρώνουμε τις βιταμίνες μετά το ποτό, αλλά είναι καλύτερο να τις λαμβάνουμε από φυσικές πηγές τροφίμων. Στην πραγματικότητα, μερικά από τα φαγητά που λαχταράμε μετά από μια βραδινή έξοδο είναι μια καλή επιλογή: αυγά, πατάτες, τυρί και ζαμπόν παρέχουν βιταμίνες Β, C και ψευδάργυρο. Χάνουμε πολλά από αυτά όταν πίνουμε. Ωστόσο, εάν το πρωί μετά από ένα πάρτι νιώθετε κουρασμένοι, ή φοβάστε για τον επερχόμενο πονοκέφαλο πριν βγείτε έξω, το να πληρώσετε για έναν προϊόν hangover δεν θα βλάψει και πολύ. Βεβαίως, η λήψη μόνο ενός χαπιού δεν θα είναι αρκετή. Ο χρόνος είναι πραγματικά το μόνο πράγμα που θα «αντιμετωπίσει» το hangover.

Διάβασε ακόμα:

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Ρινόρροια: αιτίες, θεραπεία και πρόληψη

Ο εξανθρωπισμός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας