Το ειδεχθές έγκλημα στα Γλυκά Νερά ανέδειξε και το τεράστιο θέμα της αντιποίησης επαγγέλματος, με την φερόμενη κατά δήλωσή της «ψυχολόγος» της Καρολάιν, να βρίσκεται στο στόχαστρο του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων. 

Η αντιποίηση επαγγέλματος ταλανίζει την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες. Υπήρξαν πάρα πολλοί απατεώνες οι οποίοι ζούσαν για χρόνια ασκώντας ένα επάγγελμα που απαιτεί ειδικές σπουδές τις οποίες ουδέποτε ολοκλήρωσαν, εξαπατώντας πολίτες με στόχο την αποκόμιση κέρδους κύρους και κοινωνικής καταξίωσης.

Το μέγεθος του φαινομένου αντικατοπτρίζεται στην φράση που πρωτοειπώθηκε από τον ηθοποιό Τζαβαλά Καρούσο και διαδόθηκε από τον ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη: «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις». Άνθρωποι που καταθέτουν πλαστούς τίτλους πτυχίων ή εμφανίζονται ως ειδικοί επί θεμάτων, χωρίς να έχουν τις απαραίτητες σπουδές ή τη στοιχειώδη εκπαίδευση με στόχο την παραπλάνηση, αναδύονται σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους. 

Οι λόγοι για τους οποίους αρκετοί άνθρωποι οδηγούνται στην παραπλάνηση άλλων δεν είναι μόνο οικονομικοί, αλλά συχνά συνδέονται με απραγματοποίητα όνειρα και απωθημένες επιθυμίες. Σε αυτήν την περίπτωση, η πρόθεση που οδηγεί στην αντιποίηση ειδικότητας δεν είναι η επιθυμία εξαπάτησης του άλλου, αλλά η μείωση των εμποδίων και του κόπου που απαιτείται για να πραγματοποιήσει κανείς την επιθυμία του. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο.  Ο δέκτης της υπηρεσίας εξαπατάται καθώς θεωρεί ότι ο επαγγελματίας που του παρέχει την υπηρεσία πληροί τα απαιτούμενα προσόντα. Κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχουν αρκετοί πτυχιούχοι οι οποίοι υπολείπονται στην επαγγελματική εφαρμογή των όσων έχουν διδαχθεί. Όπως υπάρχουν αξιόλογοι γιατροί, ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές κ.λπ., έτσι υπάρχουν και λιγότερο ικανοί. Κανείς επίσης δεν αμφισβητεί ότι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν διαθέτει το απαραίτητο πτυχίο, μπορεί μέσω της άσκησης και της εμπειρίας να έχει αναπτύξει κάποιες επαγγελματικές δεξιότητες που μπορεί να ικανοποιήσουν τον πελάτη του, αρκεί ο τελευταίος να γνωρίζει ξεκάθαρα ότι η υπηρεσία που λαμβάνει παρέχεται από κάποιον μη ειδικό και να επιλέξει αν θέλει ή όχι να συνεχίσει τη συνεργασία. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί εξαπάτηση. 

Όσον αφορά το επάγγελμα του ψυχολόγου χρειάζεται ειδική άδεια και έχει περιχαρακωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, ωστόσο υπάρχουν χιλιάδες επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες συμβούλου ψυχικής υγείας σε πολίτες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται πτυχίο που να πιστοποιεί τις σπουδές και δεν αρκεί ένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ή πιστοποιημένα σεμινάρια για να τεκμηριώσουν την ικανότητα κάποιου να ασκεί το επάγγελμα. Για παράδειγμα αν το πρώτο μου πτυχίο είναι πτυχίο μαιευτικής, παιδαγωγικής σχολής ή κοινωνικής εργασίας και το μεταπτυχιακό μου σε έναν κλάδο της ψυχολογίας αυτό δεν σημαίνει ότι αυτομάτως χρίζομαι ψυχολόγος. Το παράδειγμα γίνεται πιο ξεκάθαρο αν αναλογιστεί κανείς το επάγγελμα του ιατρού το οποίο συχνά γίνεται αντικείμενο αντιποίησης. Ένας ψυχολόγος ο οποίος κάνει το μεταπτυχιακό του στην ιατρική σχολή δεν θεωρείται γιατρός, παραμένει ψυχολόγος, καθώς του λείπει η εξαετής θεωρητική και κλινική εκπαίδευση στην ιατρική σχολή που προαπαιτείται για να γίνει κάποιος γιατρός.  

Παρόμοια προβλήματα με τους ψυχολόγους αντιμετωπίζουν οι ιατροί, οι δικηγόροι, οι κτηνίατροι, οι φυσιοθεραπευτές, οι διαιτολόγοι, οι γυμναστές και άλλοι επαγγελματίες ειδικότερα αυτοί που σχετίζονται με επαγγέλματα υγείας εξαιτίας του ελλιπούς νομικού πλαισίου και της απουσίας ελέγχου των αρμοδίων υπηρεσιών. 

Ο ίδιος ο πολίτης πρέπει να προστατέψει τον εαυτό του από τις αμφιλεγόμενες πρακτικές των μη ειδικών «θεραπευτών» γιατί αν και σε κάποιες περιπτώσεις οι συνέπειες μπορεί να περιορίζονται στη μη βελτίωση, σε κάποιες άλλες μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες. Υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα με επαγγελματίες «life coachers» (σύμβουλοι προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης), που κάτω από την ετικέτα αυτού του νέου επαγγέλματος διαχειρίζονται προβλήματα υγείας όπως η κατάθλιψη, ή οι  αγχώδεις διαταραχές, τις περισσότερες φορές χωρίς να έχουν καμία εκπαίδευση. 

Η ψυχολογία ως επιστήμη ελκύει επαγγελματίες από όλες τις ειδικότητες και είναι χρήσιμο οι βασικές της αρχές να ενσωματώνονται στα διάφορα επαγγέλματα. Ακούγοντας όμως για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά δεν μπορεί παρά να μην αναρωτηθεί κανείς: ένας ειδικός ψυχολόγος θα είχε διαχειριστεί την έκκληση για βοήθεια της Καρολάιν με διαφορετικό τρόπο;