Απλές στρατηγικές που βελτιώνουν τη διάθεση

Απλές στρατηγικές που βελτιώνουν τη διάθεση

Απλές δραστηριότητες όπως το περπάτημα και η προσφορά καλοσύνης στους άλλους μειώνει το άγχος και αυξάνει την ευτυχία και τα συναισθήματα κοινωνικής σύνδεσης σύμφωνα με τον Douglas Gentile, καθηγητή ψυχολογίας. Ο Gentile υποστηρίζει ότι μπορούμε να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας απλές στρατηγικές που δεν απαιτούν πολύ χρόνο αλλά βελτιώνουν σημαντικά το αίσθημα της πληρότητας και της ευτυχίας. Μαζί με τους συνεργάτες του εξέτασαν τα οφέλη τριών διαφορετικών τεχνικών που αποσκοπούν στη μείωση του άγχους και την αύξηση της ευτυχίας ή της ευημερίας. Το έκαναν αυτό βάζοντας φοιτητές να περπατήσουν σε ένα κτίριο για 12 λεπτά και να εξασκηθούν σε μία από τις ακόλουθες στρατηγικές:

Καλοπροαίρετη ευγένεια: Κοίταξε τους ανθρώπους γύρω σου και σκέψου σαν να το πιστεύεις πραγματικά: “Εύχομαι αυτό το άτομο να είναι ευτυχισμένο”. 

Διασύνδεση: Κοίταξε τους ανθρώπους γύρω σου και σκέψου πώς συνδέονται μεταξύ τους, π.χ. ποιες ελπίδες και ποια κοινά συναισθήματα μπορούν να μοιράζονται; Ποιες είναι οι κοινές τους ανάγκες;

Κοινωνική σύγκριση προς όφελός σου: Κοίταξε τους ανθρώπους γύρω σου και σκέψου με ποιον τρόπο βρίσκεσαι σε  καλύτερη κατάσταση από καθέναν από τους ανθρώπους που συναντάς;

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Happiness Studies, περιλάμβανε επίσης μια ομάδα ελέγχου στην οποία τα άτομα έλαβαν οδηγίες να κοιτάζουν τους ανθρώπους και να επικεντρώνονται σε αυτά που βλέπουν εξωτερικά, όπως τα ρούχα τους, ο συνδυασμός των χρωμάτων, οι υφές καθώς και το μακιγιάζ και τα αξεσουάρ. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ψυχομετρική εκτίμηση πριν και μετά τον περίπατο για να μετρηθεί το άγχος, η ευτυχία, το στρες, η ενσυναίσθηση και η συνδεσιμότητα.

Οι ερευνητές συνέκριναν κάθε τεχνική με την ομάδα ελέγχου και διαπίστωσαν ότι οι δύο πρώτες τεχνικές οδήγησαν τους συμμετέχοντας να νιώθουν πιο ευτυχισμένοι, πιο συνδεδεμένοι, καθώς και λιγότερο αγχωμένοι. Η τεχνική της διασύνδεσης μάλιστα είχε τα καλύτερα αποτελέσματα. Η τρίτη τεχνική δεν έδειξε κανένα όφελος και ήταν σημαντικά χειρότερη από την τεχνική της καλοπροαίρετης ευγένειας. Παρόλο που παλαιότερες έρευνες είχαν βρει ότι η τεχνική της κοινωνική σύγκριση προς τα κάτω έχει ρυθμιστική επίδραση όταν αισθανόμαστε άσχημα για τον εαυτό μας, φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς ενισχύει τον ανταγωνισμό και το άγχος επίδοσης. 

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πώς αντιδρούσαν διαφορετικοί τύποι ανθρώπων σε κάθε τεχνική. Περίμεναν ότι οι άνθρωποι που ήταν εκ φύσεως καλοσυνάτοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν περισσότερο από τη στρατηγική της καλοπροαίρετης ευγένειας, ή αντίστοιχα οι ναρκισσιστές θα δυσκολεύονταν να ευχηθούν στους άλλους να είναι ευτυχισμένοι. Ήταν κάπως έκπληκτοι από τα αποτελέσματα, καθώς απέδειξαν ότι η τεχνική είναι επωφελής ανεξαρτήτως της προσωπικότητας του ατόμου.

Σωρεία ερευνών που μελετούν την ευτυχία καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα. Οι αξίες που λειτουργούν ως πυξίδα για τη συμπεριφορά μας κινητοποιούν συμπεριφορές που βελτιώνουν τόσο τις σχέσεις μας όσο και την ψυχική μας υγεία.  Είναι σκόπιμο λοιπόν να συμπεριλάβουμε στην καθημερινότητά μας στρατηγικές που προάγουν την ευγένεια, την καλοσύνη και την κοινωνική δέσμευση.

Διάβασε ακόμα:

Η ψυχική υγεία: άγχος και κατάθλιψη

Η ανοχή στην απογοήτευση

Είναι το κυνήγι της αυτοπεποίθησης πολιτισμική ιδιαιτερότητα;

Αυτοβελτίωση - Τεχνικές, Ψυχολογία