Αποκλίνουσα σκέψη

Αποκλίνουσα σκέψη

Η αποκλίνουσα σκέψη (“lateral thinking”) είναι μια από τις πιο κρίσιμες ιδιότητες ενός ηγέτη και ενός επιχειρηματία. Η εγκατάλειψη άκαμπτων δομών και η ικανότητα να βλέπει κανείς τις προκλήσεις με μια νέα οπτική και να λύνει προβλήματα αντιλαμβανόμενος πράγματα που οι άλλοι αγνοούν, είναι χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου ηγέτη. Συχνά οι καταστάσεις θα κολλήσουν σε ένα σημείο όπου η προσέγγιση με την κλασσική λογική αποτυγχάνει. Και οι πιέσεις και οι απαιτήσεις εκείνη τη στιγμή δεν δίνουν αρκετό χρόνο για ενδελεχή σκέψη. Είναι σημαντικό να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να προσεγγίζουμε την πρόκληση με ηρεμία γιατί θα χρειαστούμε όλη μας τη δημιουργική δύναμη γιατί όλα αυτά θα συμβούν με πελάτες, μέλη της ομάδας, συναδέλφους, φίλους, κλπ… Η αποκλίνουσα σκέψη είναι μια μέθοδος επιτυχίας, συνώνυμη με την καινοτομία, την εφευρετικότητα, το όραμα, τη φαντασία, την πρωτοτυπία καθώς και την επινοητικότητα και είναι ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα και την επιβίωση κάθε εταιρείας. 

Η αποκλίνουσα σκέψη, κατ’ ουσίαν, αφορά την ικανότητα δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων και χειρισμού των προκλήσεων με νέα ματιά. Αναφέρεται στην επιτυχημένη επινόηση πολλαπλών τρόπων προσέγγισης προβλημάτων και αντιμετώπισης διαφορετικών επιχειρηματικών καταστάσεων. Η αποκλίνουσα σκέψη αντιμετωπίζει ζητήματα από έμμεσες και δημιουργικές οπτικές γωνίες, χρησιμοποιώντας συλλογισμούς που δεν είναι άμεσα προφανείς και εφαρμόζοντας ιδέες δυσπρόσιτες με την απλή εφαρμογή της παραδοσιακής λογικής βήμα προς βήμα (“vertical thinking”). 

Ας πάρουμε μια κατάσταση όπου οι επιχειρηματίες έχουν ακολουθήσει στρατηγικές που έχουν καθιερωθεί ως επιτυχημένες πρακτικές εδώ και δεκαετίες. Ξαφνικά, έρχεται κάποιος με μια νέα προσέγγιση που αλλάζει εντελώς το παιχνίδι, αναστατώνοντας τη βιομηχανία. Αυτή η νέα προσέγγιση είναι πλέον η νέα βέλτιστη πρακτική. Προφανώς, οι υπόλοιπες εταιρείες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουν. Συνεπώς, ενώ είναι εύκολο να εφαρμόζουμε ήδη καθιερωμένες προσεγγίσεις για την επιχειρηματική επιτυχία, είναι δύσκολο να βρούμε νέες ιδέες και μεθόδους για να επιτύχουμε αποτελέσματα. Ωστόσο, το να ακολουθεί κάποιος το κοπάδι δεν πρόκειται να τον βοηθήσει να ξεχωρίσει από τη μάζα. Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αποκτάται μόνο μέσω της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων και της αποκλίνουσας σκέψης. 

Πολλές επιχειρήσεις τείνουν να αυτοπαγιδεύονται στην παράδοση, αποτυγχάνοντας να συνειδητοποιήσουν την αναποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μεθόδων τους και των καθιερωμένων πρακτικών. Αυτό είναι το τέλος της καινοτομίας και της προόδου. Με την αποκλίνουσα σκέψη, οι ηγέτες και οι επιχειρηματίες μπορούν να επιδιώκουν συνεχή καινοτομία και να αντιμετωπίζουν την αναποτελεσματικότητα των παραδοσιακών διαδικασιών. Ένας ηγέτης με αποκλίνουσα σκέψη ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να έχουν φρέσκιες ιδέες και να προτείνουν δημιουργικές λύσεις από τη δική τους οπτική γωνία. Όταν όλοι οι άλλοι έχουν κολλήσει και επαναλαμβάνουν τις ίδιες πρακτικές, οι ηγέτες με αποκλίνουσα σκέψη έχουν το πλεονέκτημα να προσεγγίζουν τις προκλήσεις από διαφορετική πλευρά. 

Η συνεχής μάθηση είναι η τροφή για την αποκλίνουσα σκέψη και μια από τις βασικές προϋποθέσεις επιχειρηματικής επιτυχίας. Οι ηγέτες μπορούν στη συνέχεια να αρχίσουν να εφαρμόζουν τις νεοαποκτηθείσες μεθοδολογίες σκέψης τους σε νέες επιχειρηματικές πρακτικές. Θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθειες για να στρωθεί ένας ανεξάρτητος δρόμος και να ξεφύγουμε από την καθιερωμένη παράδοση. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά ενός επιτυχημένου ηγέτη που διευθύνει μια ακμάζουσα επιχείρηση.

Διάβασε ακόμα:

Πώς να κάνετε πιο αποτελεσματική τη διαδικασία πρόσληψης

Συναισθηματική ή σωματική πείνα;

Ανθεκτικότητα στον ιατρικό χώρο

Αυτοβελτίωση - Τεχνικές