Πιθανότατα έχετε ακούσει όλη σας τη ζωή ότι το είστε δραστήριοι και να μην αξιοποιείτε στο έπακρο κάθε στιγμή είναι απλώς το χειρότερο πράγμα! Το να είσαι τεμπέλης είναι απαίσιο, σωστά; Λοιπόν, ίσως όχι. Το να είσαι ράθυμος σημαίνει ότι χαρακτηρίζεσαι από έλλειψη διάθεσης για ενέργεια και δράση, να αντιστέκεσαι στους φρενήρεις ρυθμούς της σημερινής εργασιακής πραγματικότητας και να έχεις έναν πιο αργό ρυθμό. Ενώ υπάρχουν, φυσικά, στιγμές που πρέπει να κινηθείτε και να ολοκληρώσετε τις δουλειές, αποδεικνύεται ότι ίσως η ζωή σε πιο αργούς ρυθμούς δεν είναι πάντα μια κακή επιλογή, αρκεί να γίνεται έξυπνα.

Για παράδειγμα, ο μεσημεριανός ύπνος είναι εξαιρετικός για την υγεία και την ευεξία αν και πολύ θα πουν ότι είναι απλώς χάσιμο χρόνου. Στην πραγματικότητα, ο μεσημεριανός ύπνος έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε, να τονώσετε τη δημιουργικότητα, την επινοητικότητα και τα κίνητρά σας. Αυτό δεν σημαίνει να ξοδεύετε ώρες ολόκληρες διακόπτοντας την εργάσιμη ημέρα, αλλά όταν αισθάνεστε κουρασμένοι, δεν πειράζει να χαλαρώσετε για μισή ώρα. Όταν σηκωθείτε θα νιώσετε ανανεωμένοι και έτοιμοι να ξεκινήσετε.

Το να είσαι ράθυμος είναι απολύτως φυσικό. Οι άνθρωποι στην πραγματικότητα έχουν εξελιχθεί για να χαλαρώνουν. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας πάντα επιδιώκει να εξοικονομήσει ενέργεια. Μάλιστα, το χειμώνα, το σώμα μας παράγει περισσότερη μελατονίνη, η οποία μας κάνει να νιώθουμε υπνηλία. Το καλοκαίρι, η ζέστη μας εμποδίζει να είμαστε πολύ δραστήριοι για να μην πάθουμε θερμοπληξία. Υπάρχουν πραγματικά ψυχικά και σωματικά οφέλη από την ραθυμία.

Η ραθυμία μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μια αγχωτική μέρα μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε άγχος με αρνητικές επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση και στα επίπεδα του καρδιακού ρυθμού, κάνοντάς μας να νιώθουμε νευρικοί και ανήσυχοι. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε, να πάρετε μια βαθιά ανάσα και να ηρεμήσετε το μυαλό σας, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να σας κάνει να νιώσετε ξανά ηρεμία και γαλήνη.

Η ραθυμία αυξάνει τη δημιουργικότητα. Μερικές φορές, η προσπάθεια να καταγράψετε μια ιδέα μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, αλλά αν χαλαρώστε χωρίς να προσπαθείτε ο εγκέφαλός σας μπορεί να συνδυάσει ιδέες με νέους και συναρπαστικούς τρόπους.

Η ραθυμία βελτιώνει την αποτελεσματικότητα. Σύμφωνα με τη Αγκάθα Κρίστι, «η εφεύρεση προκύπτει απευθείας από την αδράνεια… για να γλιτώσουμε τον εαυτό μας από τον κόπο». Αυτό σημαίνει ότι η ραθυμία είναι υπεύθυνη για όλες εκείνες τις εφευρέσεις που κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Το να είσαι τεμπέλης μπορεί επίσης να σε αναγκάσει να ολοκληρώσεις μια εργασία όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να μπορέσεις να ξεκουραστείς συντομότερα.

Η ραθυμία ενισχύει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, οδηγώντας άμεσα σε μια λύση για κάποιο στενάχωρο θέμα. Δίνοντας χρόνο στον εαυτό σας να σκεφτεί, ίσως μπορέσετε να βρείτε έναν τρόπο να το λύσετε, αλλά παράλληλα θα έχετε ξοδέψει πολύ ενέργεια. Κάποιες φορές μάλιστα η υπερανάλυση μπορεί να σας οδηγήσει και στον εγκλωβισμό χωρίς να βρίσκετε τη λύση. Κάποιες φορές, το να αφήσετε απλώς ένα πρόβλημα να αιωρείται μπορεί να το κάνει να λυθεί από μόνο του. Αυτό δεν θα συμβαίνει πάντα, αλλά το να αφιερώσετε λίγο χρόνο μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν είναι ένα πρόβλημα χρειάζεται παρέμβαση ή αν μπορείτε να το αφήσετε.

Η ραθυμία επιτρέπει τον προβληματισμό. Όταν δίνεις στο μυαλό σου λίγο χρόνο να περιπλανηθεί, δεν γίνεσαι μόνο δημιουργικός, αλλά και φιλοσοφημένος. Μπορεί να αρχίσετε να σκέφτεστε για κάθε είδους περίπλοκα, σημαντικά ζητήματα και ίσως ακόμη και να καταλήξετε σε μερικές νέες ιδέες. Ακριβώς όπως με τις δημιουργικές ιδέες που εξοικονομούν χρόνο, το να είστε λίγο φιλοσοφημένοι καθώς χαλαρώνετε μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε τα πράγματα με έναν νέο και διαφορετικό τρόπο και ίσως να κατανοήσετε καλύτερα τις δικές σας πεποιθήσεις.

Η ραθυμία παρέχει εκτίμηση για το παρόν. Όπως ο διαλογισμός, η ραθυμία μας φέρνει στην παρούσα στιγμή και μας αφήνει να την εκτιμήσουμε γι’ αυτό που είναι. Θα μπορούσε να είναι η μυρωδιά των λουλουδιών, το απαλό χτύπημα του ρολογιού ή η ζεστασιά ενός φλιτζανιού τσαγιού. Το να δίνουμε προσοχή στο παρόν μας χαλαρώνει και μας αφήνει να επαναφορτιστούμε για το επόμενο βήμα. Μοιραστείτε, λοιπόν, τα οφέλη της ραθυμίας με τους καταπονημένους φίλους σας και ενημερώστε τους ότι δεν πειράζει να χαλαρώσουν λίγο!