
Αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι τιμές της αρτηριακής πίεσης αυξάνονταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτή η τάση σίγουρα θα έχει ιατρικές επιπτώσεις τα επόμενα χρόνια. Οι γιατροί ανέφεραν ότι οι τιμές της αρτηριακής πίεσης σε ένα πληθυσμό ~500.000 ενηλίκων παρουσίασαν σημαντική αύξηση πέρυσι, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Με την πάροδο του χρόνου, η αυξημένη πίεση μπορεί να βλάψει την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα αιμοφόρα αγγεία, τους νεφρούς και τα μάτια. Πρόκειται για πολύ σημαντικά στοιχεία που -ιατρικά- δεν προκαλούν έκπληξη, αλλά σίγουρα εντυπωσιάζουν. Έχει τεκμηριωθεί ότι ακόμη και μικρές μεταβολές στην αρτηριακή πίεση μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον αριθμό των εγκεφαλικών επεισοδίων, των συμβαμάτων καρδιακής ανεπάρκειας και των καρδιακών προσβολών που είναι πιθανό να δούμε τους επόμενους μήνες και χρόνια.
Αυτά τα δεδομένα χρησιμεύουν ως υπενθύμιση ότι ακόμη και εν μέσω μιας πανδημίας που έχει στοιχίσει ζωές και έχει διαταράξει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, οι χρόνιες παθήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται σωστά. Εκατομμύρια ενήλικες έχουν υπέρταση, μια χρόνια πάθηση που αναφέρεται ως ο «σιωπηλός δολοφόνος» επειδή μπορεί να έχει απειλητικές για τη ζωή συνέπειες, αν και ολιγοσυμπτωματική. Η υπέρταση μπορεί επίσης να θέσει τα άτομα σε μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση σε περίπτωση λοίμωξης COVID-19.
Στην μελέτη διερευνήθηκαν δεδομένα από χιλιάδες εργαζόμενους σε προγράμματα ευεξίας και μέλη των οικογενειών τους, με παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και άλλων δεικτών υγείας, όπως το σωματικό βάρος. Οι συμμετέχοντες ήταν άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση στις τρέχουσες μετρήσεις και φυσιολογικές τιμές στην αρχή της μελέτης. Οι γιατροί παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι δεν ασκούνταν αρκετά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, φρόντιζαν τον εαυτό τους λιγότερο, έπιναν περισσότερο και κοιμόντουσαν λιγότερο. Το ερώτημα ήταν εάν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης μεταβάλλονταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι τιμές της πίεσης άλλαξαν ελάχιστα από το 2019 έως το πρώτο τρίμηνο του 2020, αλλά αυξήθηκαν σημαντικά από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2020, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Η μέση μηνιαία μεταβολή από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2020, σε σύγκριση με την προηγούμενη έτος, ήταν 1,10mmHg έως 2,50mmHg για τη συστολική αρτηριακή πίεση και 0,14 έως 0,53mmHg για τη διαστολική αρτηριακή πίεση, τιμές στατιστικά σημαντικές.
Οι αυξήσεις ίσχυαν τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Μεγαλύτερες αυξήσεις τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης παρατηρήθηκαν στις γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν τα 45 έτη και λίγο περισσότεροι από τους μισούς ήταν γυναίκες. Βεβαίως, τα τελευταία χρόνια η φαρμακευτική θεραπεία της νόσου έχει βελτιωθεί πολύ σημαντικά και οι προσπάθειες των γιατρών να επικεντρωθούν στο θέμα των επιπτώσεων έχουν επίσης αποφέρει καρπούς.Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι η πανδημία έχει επηρεάσει διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικές κοινωνικές υποομάδες με διαφορετικούς τρόπους.
Οι αιτίες της συνολικής αύξησης των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης δεν είναι απολύτως σαφείς. Πιθανόν περιλαμβάνονται η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ, η μείωση της άσκησης, η αύξηση του άγχους, ο περιορισμός των επισκέψεων στους γιατρούς και η ανεπαρκής συμμόρφωση στα θεραπευτικά σχήματα. Οι ερευνητές απέρριψαν μια πιθανή επίδραση της αύξησης βάρους, που είναι γνωστό ότι επηρεάζει δυσμενώς την αρτηριακή πίεση, λέγοντας ότι οι άνδρες στη μελέτη είχαν χάσει βάρος και ότι οι γυναίκες δεν είχαν πάρει περισσότερο βάρος από το συνηθισμένο. Άρα, μάλλον το θέμα είναι πολυπαραγοντικό. Ένα κρίσιμο στοιχείο είναι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την επαφή με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, έχουν απωλέσει τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη, έχουν κάνει κακές διατροφικές επιλογές και έχουν διακόψει την άσκηση. Όλοι μας πρέπει να δίνουμε προσοχή στη συνολική μας υγεία και στη διαχείριση των υποκείμενων ιατρικών παθήσεων, παρά την πανδημία. Οι επιπτώσεις της μη συμμόρφωσης μπορεί να είναι δυσμενέστερες και πλέον μακροχρόνιες από τον ίδιο τον κορωνοϊό.
Διάβασε ακόμα:
Από το ιατρείο στην τηλεϊατρική
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο