Έχετε αναρωτηθεί ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ατόμων με υψηλό IQ; Στην καθημερινότητά τους μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά, πίνουν πολύ, διαβάζουν με πάθος, έχουν στόχους, είναι επίμονοι και χαρακτηρίζονται από αυτοπειθαρχία. Το κυριότερο χαρακτηριστικό τους όμως είναι ότι σκέφτονται. Πολύ. Συνεχώς. Όχι μόνο σκέφτονται. Σκέφτονται επίσης και για τη σκέψη τους. Η μεταγνώση είναι η επίγνωση της γνώσης του ατόμου. Είναι δηλαδή όσα γνωρίζουμε για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε, θυμόμαστε και ενεργούμε, δηλαδή όσα γνωρίζουμε για το τι γνωρίζουμε.  Η μεταγνώση ενθαρρύνει την κριτική σκέψη και βοηθά στη μεγιστοποίηση των γνωστικών δεξιοτήτων, όπως η σύγκριση, η ανάλυση, η σύνθεση και η κριτική ικανότητα. 

Οι ευφυείς άνθρωποι όντες μανιώδεις αναγνώστες, αυξάνουν τις λεκτικές τους ικανότητες και διατυπώνουν τις σκέψεις τους με περίτεχνο τρόπο. Επίσης, αποκτούν βελτιωμένες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, ενισχύουν τη συγκέντρωσή τους, τις δεξιότητες γραφής και τη μνήμη τους. Άλλωστε, 15 λεπτά ανάγνωσης την ημέρα μας εκθέτουν σε περισσότερες από ένα εκατομμύριο λέξεις το χρόνο! 

Τα ευφυή άτομα με λεκτική κλίση (περισσότερο λεκτική παρά μαθηματική) τείνουν να ακολουθούν τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Οι γιατροί και οι δικηγόροι έχουν μέσο δείκτη νοημοσύνης περίπου 120. Τα άτομα με μαθηματική κλίση τείνουν να απορροφώνται στις θετικές επιστήμες STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) που συνήθως απαιτούν ελαφρώς υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης. 

Οι ευφυείς έφηβοι είναι πιθανότερο να περιμένουν περισσότερο πριν την πρώτη σεξουαλική επαφή. Πράγματι, η πιθανότητα σεξ στους εφήβους μειώνεται όσο υψηλότερα βρίσκεται το IQ τους. Μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι η ακαδημαϊκή επίδοση και η γνωστική ικανότητα προβλέπουν μεταγενέστερη ηλικία κατά την πρώτη επαφή. 

Τα ευφυή άτομα έχουν επίσης κάποιες κακές συνήθειες. Μελέτες δείχνουν ότι τα ευφυή παιδιά είναι πιθανότερο να πίνουν ως ενήλικες σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους. Τα παιδιά με υψηλό δείκτη νοημοσύνης είναι πιο πιθανό να κάνουν χρήση ναρκωτικών κατά την ενηλικίωση τους από τους συνομηλίκους τους. 

Οι εξαιρετικά ευφυείς άνθρωποι τείνουν να είναι σαν κουκουβάγιες. Όμως, η στέρηση ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας και την πιθανότητα κατάθλιψης. Σε μια άλλη μελέτη τα άτομα με διαταραχή άγχους παρουσίασαν υψηλότερα σκορ IQ από τους υγιείς εθελοντές. Το χρόνιο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε νευρώσεις, κατάθλιψη και εθισμό στο κάπνισμα. Η πολύ υψηλή νοημοσύνη φαίνεται ότι έχει κάποιες αρνητικές συσχετίσεις. 

Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι δεν προσπαθούν να επιδεικνύουν τη νοημοσύνη τους. Συνήθως κάνουν συνειδητή προσπάθεια να μην το κάνουν. Σε πραγματικά υψηλά επίπεδα, παρουσιάζουν μια απόκοσμη ομοιότητα μεταξύ τους. Η ακρίβεια στον λόγο τους, η ικανότητά τους να συνδέουν μεταξύ τους άσχετα πεδία, η ανυπομονησία τους καθώς περιμένουν να ολοκληρώσουν οι άλλοι… και η μοναξιά τους. Πράγματι, το πιο έξυπνο παιδί στην τάξη συνήθως δεν είναι πολύ δημοφιλές. 

Μερικοί προσπαθούν να προσαρμοστούν, κάνοντας σπορ, μιλώντας πιο απλά, φροντίζοντας την εμφάνισή τους και παίζοντας μουσική ώστε να βρουν κοινό έδαφος με άλλους. Όταν έχεις ένα φοβερό σφυρί, όλα μοιάζουν με καρφί. Πιθανώς το ίδιο ισχύει για ένα απίστευτο μυαλό: τείνει κανείς να το χρησιμοποιεί για να λύνει κάθε πρόβλημα. Αυτό λειτουργεί υπέροχα σε ορισμένους τομείς. Λιγότερο σε άλλους. Η ευφυΐα δεν είναι πάντα δώρο. Κυρίως όμως είναι.