Δυστυχώς μέχρι τώρα αρκετές κοινωνικές συναθροίσεις έχουν καταλήξει με διασπορά του κορονοϊού σε φίλους ή σε μέλη της οικογένειας. Οπότε η ανησυχία είναι το κυρίαρχο συναίσθημα για τις επικείμενες γιορτές. Πολλοί αποφασίζουν να περάσουν τα Χριστούγεννα μόνο με τα άτομα της άμεσης οικογένειάς τους. Άλλοι θα συμβιβαστούν μ΄ένα πολύ μικρό αριθμό καλεσμένων, αν τα μέτρα το επιτρέψουν. Τέλος, κάποιοι ζουν μόνοι τους και αναρωτιούνται πόση μοναξιά θα νιώσουν τα φετινά Χριστούγεννα. Παρόλο που αυτές οι γιορτές προμηνύονται εντελώς διαφορετικές, απ΄ότι έχουμε συνηθίσει, η σωστή διάθεση και η κατάλληλη προετοιμασία θα διατηρήσουν τη μαγεία τους.

• Αν θα επισκεφτείτε κάποιον συγγενή σας κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, κάντε ένα rapid test την προηγούμενη ημέρα και απομονωθείτε μέχρι τη στιγμή της επίσκεψης.

• Αν ο καιρός το επιτρέψει προσπαθήστε να συναντηθείτε σε εξωτερικό χώρο.

• Αν συναντηθείτε σε εσωτερικό χώρο, διατηρήστε τις αποστάσεις και έχετε ανοιχτό ένα τουλάχιστον παράθυρο. 

• Αποφύγετε τη σωματική επαφή. Όσο κι αν λαχταράτε να αγκαλιάσετε και να φιλήσετε τους δικούς σας, μην το κάνετε. 

• Περιορίστε τον αριθμό των επιφανειών που πρέπει να ακουμπήσουν οι καλεσμένοι σας. Καθίστε απευθείας στο τραπέζι, του οποίου την επιφάνεια θα έχετε απολυμάνει από πριν. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς μην ξεχνάτε να απολυμαίνετε τακτικά με το ειδικό spray  για τις επιφάνειες.

• Κρατήστε τις τσάντες και τα πανωφόρια του κάθε καλεσμένου χωριστά χωρίς να τα στοιβάζετε το ένα πάνω στο άλλο.

• Μαζί με την αλατιέρα και την πιπεριέρα τοποθετήστε στο τραπέζι και ένα αντισηπτικό (φυσικά σε χριστουγεννιάτικο μπουκάλι).

• Φροντίστε να έχετε ατομικές συσκευασίες έτσι ώστε να μην αναγκάζεται ο ένας καλεσμένος να δίνει στον άλλο κάτι από τα αντικείμενα στο τραπέζι (π.χ. ατομικά ψωμάκια, ατομικά μπουκάλια κρασιού ή μπύρες, φακελάκι με dressing κ.λπ).

• Αποφύγετε τον μπουφέ και προτιμήσετε να σερβίρεται το φαγητό από ένα άτομο.  

Αν τα μέτρα στην περιοχή σας είναι αυστηρά και δεν επιτρέπουν καθόλου τις συναθροίσεις μπορείτε να:

• Όταν θα ανοίγετε τα δώρα προνοήστε να συνδεθείτε με τον άνθρωπο που αγόρασε το δώρο για να δει την έκφρασή σας και να τον ευχαριστήσετε προσωπικά. Η τεχνολογία μας φέρνει πιο κοντά την εποχή του COVID-19, μην το ξεχνάτε.

• Οργανώστε ένα διαδικτυακό πυτζάμα πάρτυ με τους συγγενείς σας, όπου μπορείτε να περάσετε μαζί την παραμονή των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς παίζοντας παιχνίδια ή λέγοντας ιστορίες από παλαιότερα Χριστούγεννα.

• Ετοιμάστε ποπκόρν και snacks και απολαύστε όλοι μαζί διαδικτυακά, ένα μαραθώνιο ταινιών με θεματολογία  που θα επιλέξετε (Χριστουγεννιάτικες, περιπέτειες, ρομαντικές κ.λπ.). Φροντίστε η επιλογή των ταινιών να έχει γίνει από πριν και στείλτε σε όλους το πρόγραμμα προβολής. Με share screen το διαδικτυακό σας κινηματογραφικό αφιέρωμα θα είναι σκέτη απόλαυση.

• Αν δεν γνωρίζετε από τεχνολογία, ετοιμάστε χριστουγεννιάτικα μπισκότα,  βάλτε τα μαζί με τα δώρα σε έναν μικρό κόκκινο σάκο και αφήστε τα έξω από την πόρτα των συγγενών σας (αν δεν επιτρέπεται να τους δείτε από κοντά ή αν φοβάστε επειδή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες). Έτσι θα μετατραπείτε σ΄έναν σύγχρονο Άγιο Βασίλη, διατηρώντας το πνεύμα της εποχής. 

Η αλλαγή ιδίως για τα παιδιά είναι μεγάλη. Δεν θα δουν τους παππούδες τους, ούτε θα απολαύσουν τα πολυτελή τραπέζια με την ευρύτερη οικογένεια συγκεντρωμένη να γιορτάζει όλη μαζί. Η απογοήτευση λοιπόν είναι αναμενόμενη. Αυτά τα Χριστούγεννα όσο κι αν προσπαθήσουμε θα είναι διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Οι παραδόσεις που αγαπούμε μπορεί να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν, αλλά μπορούμε πάντα να δημιουργήσουμε νέες παραδόσεις για την οικογένειά μας. Μπορούμε να ενισχύσουμε ένα φιλανθρωπικό σωματείο, ή να μαγειρέψουμε το Χριστουγεννιάτικο γεύμα ενός ηλικιωμένου που ζει μόνος του. Και αυτά τις γιορτές μπορούμε να διατηρήσουμε τη μαγεία, αρκεί να έχουμε στο μυαλό μας, ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα δείξουμε την αγάπη μας φροντίζοντας πρωτίστως την υγεία μας και την υγεία των δικών μας.