Κάθε χρόνο τέτοια εποχή το στόλισμα του δέντρου είναι μία παράδοση που σχεδόν όλοι τηρούν, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου. Σύμφωνα με τον Steve McKeown, ψυχολόγο, όσο πιο νωρίς στολίζει κανείς, τόσο πιο χαρούμενος είναι τις επόμενες ημέρες. Δικαιολογεί την άποψή του, ισχυριζόμενος ότι ο στολισμός του δέντρου δημιουργεί μία νοσταλγική διάθεση και μας μεταφέρει στην παιδική μας ηλικία, όταν το στρες ήταν ανύπαρκτο και τα Χριστούγεννα έμοιαζαν με παραμύθι.

Σύμφωνα με άλλους ειδικούς, η διακόσμηση που θα επιλεχθεί εκφράζει το προσωπικό αισθητήριο του καθενός και συνάμα αποκαλύπτει στοιχεία της προσωπικότητάς του:

Το αστέρι στην κορυφή

Το αστέρι λάμπει στην κορυφή και δείχνει στη σωστή κατεύθυνση, όντας ο «αρχηγός» των στολιδιών. Οι τρεις καλύτερες λέξεις για να περιγράψουν την προσωπικότητά σου είναι: ηθικός, δυνατός και αρχηγικός. Οι σημαντικές αποφάσεις στη ζωή σου λαμβάνονται με γνώμονα την ηθική σου πυξίδα.

Αγγελος στην κορυφή

Ο άγγελος στην κορυφή συμβολίζει την ισχυρή αίσθηση θρησκευτικότητας που σε διακατέχει. Είσαι μία ευγενική ψυχή που σου αρέσει να φροντίζεις τους άλλους και να τους κάνεις να αισθάνονται ξεχωριστοί.

Τεράστιο δέντρο

Έχεις διαλέξει ένα δέντρο που είναι πολύ μεγάλο για τον χώρο; Η προσωπικότητά σου ξεχειλίζει! Είσαι φιλόδοξος, δεν φοβάσαι την αποτυχία και τα όνειρά σου είναι πάντα μεγάλα και για πολλούς ουτοπικά.

Το απόλυτα συμμετρικό δέντρο

Απολαμβάνεις την τάξη, το δομημένο περιβάλλον και οι απαιτήσεις σου περί αισθητικής είναι υψηλές. Δεν σου είναι εύκολο να πάρεις αποφάσεις καθώς η καταναγκαστική σου φύση σε οδηγεί να εξετάζεις και να διπλοτσεκάρεις κάθε λεπτομέρεια. Το δέντρο σου θα τους εντυπωσιάσει όλους, γιατί μοιάζει να έχει στολιστεί από διακοσμητή.

Χειροποίητα στολίδια

Είσαι μία καλλιτεχνική φύση, που τα Χριστούγεννα βρίσκεις την ευκαιρία να εξωτερικεύσεις τη δημιουργικότητά σου. Η ζωή σου είναι σαν ανοιχτό βιβλίο, αγαπάς τη φύση και είσαι ανεκτικός με τη διαφορετικότητα.

Εναλλακτικό δέντρο

Θέλεις να ξεχωρίζεις, αλλά παράλληλα σου αρέσει να τηρείς τις παραδόσεις. Ποτέ δεν θα συμβιβαστείς όμως με τα καθιερωμένα, γιατί σου φαίνονται ανιαρά. Έχεις ανάγκη να πρωτοτυπείς και απολαμβάνεις την καινοτομία.

Παραδοσιακό δέντρο

Είσαι ένας άνθρωπος που απολαμβάνει τη σιγουριά του δοκιμασμένου. Στηρίζεις τις αξίες σου και είσαι από τους ανθρώπους που προτιμούν μια βραδιά με τους αγαπημένους τους στο σπίτι, παρά το να βγεις έξω. Ξέρεις τι σε κάνει να αισθάνεσαι καλά και το διεκδικείς.

Καθόλου δέντρο

Συνήθως τα άτομα που δεν στολίζουν δέντρο τα Χριστούγεννα είναι εσωστρεφή και δεν ικανοποιούνται εύκολα. Επίσης ο μη στολισμός του δέντρου θα μπορούσε να συνδεθεί με μία δήλωση διαφοροποίησης από το πλήθος.