Μία νέα τάση δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας και φαίνεται να καθιερώνεται. Τα προγράμματα  διακοπών για εργασία (workation/work and vacation) δεν αφορoύν τη διαφυγή από τη δουλειά, αλλά τις διακοπές με στόχο την εργασία, δηλ. την αλλαγή του περιβάλλοντος με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας. 

Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής έχει συχνά να κάνει με τον αγώνα να δημιουργήσουμε μια σαφή οριοθέτηση μεταξύ της καριέρας μας και της προσωπικής μας ζωής. Είναι δύσκολο ωστόσο να θέσει κανείς ένα αυστηρό όριο. Κατά την περίοδο της πανδημίας πολλοί ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι ήταν απελευθερωτική για πολλούς εργαζόμενους, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι η αποσύνδεση από το εργασιακό περιβάλλον, το ελαστικό ωράριο και το χαλαρό πλαίσιο αύξησε την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητά τους. 

Οι διακοπές για εργασία αποτελούν μετεξέλιξη της “λευκής αναψυχής”: ταξίδια που συνδυάζουν επαγγελματική δραστηριότητα με ταξίδια αναψυχής, όπως το να μένει κανείς σε μια πόλη για ένα επιπλέον Σαββατοκύριακο μετά από ένα συνέδριο ή να προσθέτει μερικές ημέρες αδείας, ενώ βρίσκεται σε επαγγελματικό ταξίδι για να εξερευνήσει το μέρος και να ξεκουραστεί.

Οι διακοπές για εργασία δεν είναι ακριβώς το ίδιο με τον ψηφιακό νομαδισμό, στον οποίο εργάζεστε όπου θέλετε, αλλά εξακολουθείτε να επικεντρώνεστε στα καθημερινά σας καθήκοντα. Οι διακοπές για εργασία είναι αντίθετα συνειδητές προσπάθειες να εμβαθύνετε στη δουλειά σας επωφελούμενοι από ένα διαφορετικό περιβάλλον. Το περιβάλλον του γραφείου σας αγκιστρώνει στην καθημερινή ρουτίνα, οπότε η αλλαγή του σκηνικού μπορεί να βάλει προσωρινά έναν ψυχολογικό φράχτη γύρω από τα πράγματα που σας αγχώνουν και να απαγκιστρώσει τη σκέψη σας από τη φθορά της καθημερινότητας και να διευρύνει το εύρος της δημιουργικότητάς σας.

Γι΄αυτό εξάλλου ο προορισμός των διακοπών για εργασία δεν είναι κάποιο πολυσύχναστο ελληνικό νησί γεμάτο τουρίστες και περισπασμούς. Προτιμώνται μέρη όπου κάποιος μπορεί να απομονωθεί αν το επιθυμεί απολαμβάνοντας παράλληλα τις ομορφιές της φύσης. Σκεφτείτε τους συγγραφείς που όταν νιώθουν να χάνουν την έμπνευσή τους απομονώνονται σε μία καλύβα στο βουνό για να ξεπεράσουν το συγγραφικό τέλμα ή το στέρεμα ιδεών. Οι διακοπές με στόχο την εργασία μπορεί να περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δραστηριότητες χαλάρωσης ή την επαφή με τη φύση. Η ενσωμάτωση της φύσης έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την παραγωγικότητα, τη δημιουργικότητα και προάγει την ικανότητα συγκέντρωσης.

Ο αντίλογος είναι ότι οι διακοπές για εργασία μπορεί να σας δυσκολέψουν ακόμα και κατά τη διάρκεια των κανονικών διακοπών που προορίζονται αυστηρά για ευχαρίστηση. Ίσως προκύψει δηλαδή μία δυσκολία πλήρους εμβύθισης στις διακοπές χαλάρωσης γιατί θα έχετε συνηθίσει να συνδυάζετε τη δουλειά με την ξεκούραση. Μέρος του άγχους της εργασίας είναι το αίσθημα των ενοχών, ενώ βρίσκεστε σε διακοπές, που δεν σας αφήνει να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε την οικογένεια και τους φίλους σας.

Μπορείτε να προσπαθήσετε να εφαρμόσετε τις διακοπές για εργασία στο ίδιο σας το σπίτι. Η απομάκρυνση από το περιβάλλον του γραφείου και μόνο μπορεί να δημιουργήσει την απόσταση που απαιτείται για να αφοσιωθείτε στον εργασιακό σας στόχο απερίσπαστος. Ή μπορείτε να επιλέξετε το αγαπημένο σας καφέ για να μπορέσετε να ανανεώσετε τον τρόπο που προσεγγίζετε ένα απαιτητικό project.

Αυτό που είναι σχεδόν σίγουρο είναι ότι οι εργασιακές συνθήκες διαρκώς μεταβάλλονται όπως ακριβώς μεταβάλλονται οι ανάγκες των εργαζομένων.

Διάβασε ακόμα:

Η σημασία της θετικής εργασιακής συμπεριφοράς

Το σύνδρομο του καλού στρατιώτη

Γιατί είναι σημαντικό να ενισχύεται η οργανωσιακή υπερηφάνεια;