Η οικοδόμηση της αίσθησης εμπιστοσύνης μεταξύ συναδέλφων, επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση των ικανοτήτων τους και τη διαμόρφωση του ρόλου τους στη δουλειά ανάλογα με την προσωπικότητά τους. Οι δραστηριότητες ομαδικής δημιουργίας εκτός από τον συνδετικό τους ρόλο παρέχουν στις εταιρείες και στους εργαζόμενους πολλά πρόσθετα οφέλη.

Οι δραστηριότητες ομαδικής ανάπτυξης ενισχύουν τη συντροφικότητα και την εμπιστοσύνη,  που αποτελούν τις σημαντικότερες πτυχές μιας επιτυχημένης ομάδας. Επίσης, λειτουργούν ως υπενθύμιση ότι η εργασία δεν αφορά κάποιον σε ατομικό επίπεδο, αλλά αντιθέτως αφορά ολόκληρη την ομάδα. Όταν οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να κάνουν κάτι από κοινού, καλλιεργείται η ιδέα ότι η επιτυχία της ομάδας είναι η βασική προτεραιότητα.

Απλές δραστηριότητες οικοδόμησης ομάδας:

1. Λύστε ένα παζλ

Αυτό μπορεί να είναι ένα κλασσικό παζλ, π.χ. ένα σετ 500 τεμαχίων ή ένας γρίφος που απαιτεί σκέψη και καταιγισμό ιδεών. Το κλειδί της επιτυχίας είναι ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν για την επιτυχία του έργου. Μόλις τελειώσει ο χρόνος, αφιερώστε λίγο ακόμη για να ανταλλάξατε απόψεις γύρω από την εμπειρία. Ρωτήστε την ομάδα σας: Ποια ήταν η στρατηγική σας για την επίλυση του προβλήματος; Ποιος έκανε τι; Γιατί πήρατε τις αποφάσεις που πήρατε; Το να επιτρέψετε σε όλους να σκεφτούν μέσα από τη διαδικασία μπορεί να αναδείξει μοναδικές προοπτικές ή δυνατά σημεία του καθενός ή τουλάχιστον να οδηγήσει σε μια συζήτηση που θα ανοίξει κάποιους ορίζοντες.

2. Μετρήστε μέχρι το 20

Βάλτε όλους τους συμμετέχοντες να καθίσουν σε έναν κύκλο. Οποιοσδήποτε μπορεί να ξεκινήσει το μέτρημα ή να πει έναν αριθμό ανά πάσα στιγμή, με στόχο να ακουστούν όλοι οι αριθμοί από το ένα έως το 20 με συνοχή. Ωστόσο, αν δύο άτομα αρχίσουν ταυτόχρονα να λένε έναν αριθμό, η μέτρηση αρχίζει από την αρχή. Αυτό το παιχνίδι απαιτεί από τα μέλη της ομάδας όχι μόνο να γνωρίζουν τη δυναμική της ομάδας, αλλά και να συνεργαστούν -με περιορισμένη επικοινωνία- για να φτάσουν στο στόχο.

3. Δοκιμάστε τα κοπλιμέντα

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές που μπορείτε να κάνετε με αυτήν τη δραστηριότητα για να ενθαρρύνετε τα μέλη της ομάδας να εκφράσουν την εκτίμηση που έχει ο ένας για τον άλλον. Μια επιλογή είναι να αφιερώσετε πέντε λεπτά βάζοντας τα άτομα να κάνουν κομπλιμέντα ο ένας στον άλλο. 

4. Παίξτε ομαδικά ή επιτραπέζια παιχνίδια

Μπορεί να σας φαίνεται ανόητο να βγάλετε μερικά παιχνίδια στη μέση του γραφείου, αλλά μπορεί να εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι με αυτόν τον τρόπο η ομάδα χαλαρώνει και τα μέλη αναγκάζονται να συνεργαστούν με διαφορετικούς και δημιουργικούς τρόπους.

5. Δημιουργήστε ένα κυνήγι θησαυρού

Το κυνήγι θησαυρού μπορεί να είναι εξαιρετικό για τους νεοπροσληφθέντες ώστε να γνωρίσουν το περιβάλλον της εργασίας και την ομάδα τους -ζητήστε από τους εργαζόμενους να αναγνωρίσουν πράγματα γύρω από το γραφείο και να κάνουν ερωτήσεις σε έμπειρους υπαλλήλους κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας εργασίας, όπως “Πότε ιδρύθηκε η εταιρεία;” ή “Ποιος ήταν ο πρώτος μας πελάτης;” ή “Πόσα άτομα εργάζονται στην ομάδα μάρκετινγκ;”.

6. Δώστε οδηγίες στα τυφλά

Χωρίστε τα μέλη της ομάδας σε ζευγάρια και δώστε στον ένα μέλος να φορέσει ένα μαντήλι στα μάτια. Στη συνέχεια, είναι δουλειά του άλλου μέλος να κατευθύνει δίνοντας οδηγίες είτε για να τον οδηγήσει στην άλλη πλευρά του γραφείου είτε να για να ολοκληρώσει μια εργασία όπως η μετακίνηση ενός αντικειμένου ή η ζωγραφική. Βάλτε άτομα που κανονικά δεν συνεργάζονται τόσο στενά μεταξύ τους να κάνουν αυτήν την άσκηση και θα τους βοηθήσει να εξασκηθούν στην επικοινωνία και να χτίσουν εμπιστοσύνη.

7. Διοργανώστε έναν διαγωνισμό

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να διοργανώσετε έναν διαγωνισμό για τη διακόσμηση του γραφείου του τμήματος ή να σχεδιάσετε έναν διαγωνισμό για την παρασκευή μπισκότων όπου οι εργαζόμενοι φέρνουν τις καλύτερες συνταγές τους και η ομάδα κρίνει τις αγαπημένες της (σε ποιον δεν αρέσει το φαγητό κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας;). Αυτό δημιουργεί έναν υγιή ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να περνούν χρόνο μαζί και να συνδέονται με ένα κοινό χόμπι.

Διάβασε ακόμα:

Οι τοξικοί χώροι εργασίας βλάπτουν την υγεία μας

H ψυχική ασφάλεια στον εργασιακό χώρο

10 φράσεις που καταστρέφουν τις σχέσεις στον εργασιακό χώρο