Έλλειψη ύπνου και πώς να την αντιμετωπίσετε

Έλλειψη ύπνου και πώς να την αντιμετωπίσετε

Ένας στους τέσσερις ενήλικες πιστεύει ότι δεν ξεκουράζεται επαρκώς. Η Ισπανία κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στην κατανάλωση υπναγωγών φαρμάκων. Ατομικά αίτια, αλλά και κοινωνικά, όπως ένα υπερβολικά φορτωμένο πρόγραμμα, η έλλειψη ηρεμίας ή η χρήση οθονών, βρίσκονται πίσω από αυτό το ολοένα και πιο διαδεδομένο πρόβλημα στην κοινωνία. Ανέκαθεν ήταν γνωστό ότι ο καλός ύπνος είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα καλής υγείας και καλής ποιότητας ζωής. Τι συμβαίνει όμως όταν, παρά τις ώρες που κοιμόμαστε, δεν μπορούμε να ξεκουραστούμε αρκετά; 

Αν και είναι σημαντικό το πότε κοιμόμαστε και πόσες ώρες κοιμόμαστε, οι άνθρωποι που έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου έχουν και καλύτερη ποιότητα ζωής, ανεξάρτητα από τη διάρκεια και από την ποιότητα του ύπνου. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι που, λόγω της εργασίας τους ή της ρουτίνας τους, πρέπει να ξεκουράζονται σε ασυνήθιστες ώρες (όπως κατά τη διάρκεια της ημέρας ή τα ξημερώματα) δεν παρουσίασαν χειρότερους δείκτες ευεξίας ή υγείας από εκείνους που κοιμόντουσαν σε πιο συμβατικές ώρες. Ούτε παρατηρήθηκε σαφής συσχέτιση μεταξύ αυτών των παραμέτρων και του εργασιακού στρες, οπότε, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι είναι ικανοί να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε ρουτίνα ύπνου, αρκεί να μπορούν να ξεκουραστούν επαρκώς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη επισημαίνει τα προβλήματα που απορρέουν από την έλλειψη ύπνου. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν εκατοντάδες μελέτες και αναλύσεις που έχουν δημοσιευτεί σχετικά με το θέμα. Η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου, καθώς και η κακή ποιότητα ανάπαυσης, έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, παχυσαρκίας, σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Έχει επίσης συνδεθεί άμεσα με διαταραχές της διάθεσης, άγχος και κατάθλιψη. Η έλλειψη ξεκούρασης πυροδοτεί προβλήματα προσοχής, συγκέντρωσης και μνήμης, οπότε σχετίζεται επίσης με χειρότερες εργασιακές και ακαδημαϊκές επιδόσεις. Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει σημαντική αύξηση των καρδιακών ανακοπών και των εγκεφαλικών επεισοδίων τις ημέρες μετά την αλλαγή στη θερινή ώρα κάθε άνοιξη. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, ο κορυφαίος οργανισμός υγείας στον κόσμο αφιερωμένος στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων, αναφέρει ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που υιοθετεί η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία:

Κάντε συνήθεια την υγιεινή διαβίωση: ισορροπημένη διατροφή, τακτική σωματική δραστηριότητα και διαχείριση του άγχους για έναν ξεκούραστο ύπνο. 

Ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας για την ημέρα και τη νύχτα: κοιμηθείτε και ξυπνήστε την ίδια ώρα κάθε μέρα και δεσμευτείτε όσο το δυνατόν περισσότερο στην τήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου. Εκτός από το ξυπνητήρι αφύπνισης, δοκιμάστε ένα «ξυπνητήρι ύπνου» που να σας ειδοποιεί ότι είναι ώρα να αρχίσετε να χαλαρώνετε. 

Καθιερώστε συνήθειες κατά την ώρα του ύπνου: Μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι για ύπνο, ξεκινήστε μια «ιεροτελεστία», όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας, το πλύσιμο του προσώπου σας ή ένα ζεστό μπάνιο. 

Χαλαρώστε και ηρεμήστε: αφιερώστε λίγα λεπτά για να αποφορτιστείτε, διαβάστε, γράψτε ημερολόγιο, διαλογιστείτε ή ακούστε μουσική. 

Κάντε διάλειμμα από την τεχνολογία: σε μια κρεββατοκάμαρα χωρίς φως ή τεχνολογία, ο ύπνος είναι ποιοτικότερος. Κρατήστε το τηλέφωνό σας και άλλες συσκευές μακριά από το κρεββάτι. Προσπαθήστε να αποσυνδέσετε τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μία ώρα πριν πάτε για ύπνο.

Ο αναζωογονητικός ύπνος έχει τεράστια οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων. Η διάθεσή μας μετά από μία βραδιά επαρκούς ύπνου είναι σαφώς καλύτερη απ΄ό,τι μετά από μια βραδιά μη επαρκούς ύπνου. Αξίζει λοιπόν τον κόπο η εξασφάλιση του ποιοτικού ύπνου να αποτελεί μία από τις καθημερινές μας προτεραιότητες.

Διάβασε ακόμα:

Μαθήματα ιατρικής πρακτικής από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ

Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Σε ποιους κάνει καλό ο μεσημεριανός ύπνος;

Υγεία