H βιογραφία του επαναστατικού, επιχειρηματία, εφευρέτη και ιδιοφυία Έλον Μασκ, ιδρυτή του Paypal και άλλων σπουδαίων εταιριών.

Ο εκατομμυριούχος Elon Reeve Musk γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου 1971, μεγάλωσε στη Νότια Αφρική με τον αδερφό του Kimbal και την αδερφή του Tosca. Ο πατέρας του ήταν Νοτιοαφρικανός και η μητέρα του Καναδή. Την εποχή που οι γονείς του χώρισαν, σε ηλικία 10 ετών, άρχισε να ασχολείται με τους υπολογιστές. Το επιχειρηματικό του δαιμόνιο φάνηκε από την παιδική του ηλικία. Σε ηλικία 12 ετών, αυτοδίδαχτος στο coding, πούλησε ένα παιχνίδι (Blaster) που είχε δημιουργήσει σε ένα περιοδικό υπολογιστών για 500 δολλάρια. Σε ηλικία 17 ετών μετανάστευσε στον Καναδά. Με αυτόν τον τρόπο απέφυγε και την υποχρεωτική για τη Νότιο Αφρική στρατιωτική θητεία.

Τα αδέλφια του Ελον Μασκ
Τα αδέλφια του Elon Musk

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τον οδήγησαν οι σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, όπου επέλεξε να σπουδάσει Φυσική και Επιχειρήσεις. Τελικά το πρώτο του πτυχίο ήταν στα Οικονομικά και συνέχισε τις σπουδές του θέλοντας να πάρει πτυχίο και στη Φυσική. Επέλεξε να μετακινηθεί στο Πανεπιστήμιο Standford της California για να εκπονήσει διδακτορική διατριβή στον  τομέα της Εφαρμοσμένης Φυσικής, όμως δύο ημέρες μετά την εγγραφή του, εγκατέλειψε τις σπουδές του και ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία “Zip2 Corporation” εκμεταλλευόμενος την έκρηξη του διαδικτύου.

 

Η επαγγελματική σταδιοδρομία του Elon Musk

Zip2 Corporation – Πλατφόρμα πληροφοριών για επαγγελματίες

Επρόκειτο για μία πλατφόρμα που παρείχε πληροφορίες για επαγγελματίες, αλλά και χάρτες με τις τοποθεσίες των επιχειρήσεων (κάτι σαν Διαδικτυακός Χρυσός Οδηγός), η οποία πολύ γρήγορα αποτέλεσε κύρια πηγή περιεχομένου για τις νεοσύστατες ιστοσελίδες «TheNewYorkTimes» και «ChicagoTribune». Το 1999, η εταιρεία του εξαγοράζεται από ένα παράρτημα της «Compaq Computer Corporation» για $307 εκατομμύρια σε μετρητά και $34 εκατομμύρια σε μετοχές. Ο Ellon είναι πια πολυεκατομμυριούχος. Τα χρήματα όμως δεν χορταίνουν τη δίψα του για καινοτομία και πρόοδο.

PayPal – Διαδικτυακή πλατφόρμα πληρωμών

Σε ηλικία 28 ετών γίνεται συνιδρυτής της “X.com”, μίας διαδικτυακής πλατφόρμας πληρωμών και οικονομικών υπηρεσιών, που εξελίχθηκε τον επόμενο χρόνο στο Paypal, που όλοι γνωρίζουμε. Τον Οκτώβριο του 2002, εξαγοράστηκε από το eBay για 1.5 δις σε μετοχές. Ο Musk είχε στη διάθεσή του το 11% των μετοχών, οπότε κάντε τους υπολογισμούς!

Σε ηλικία 28 ετών γίνεται συνιδρυτής της “X.com” που εξελίχθηκε τον επόμενο χρόνο στο Paypal
Σε ηλικία 28 ετών γίνεται συνιδρυτής της “X.com” που εξελίχθηκε τον επόμενο χρόνο στο Paypal

SpaceX – Εταιρία Πυραύλων – Διαστημικά ταξίδια

Η τρίτη του εταιρεία  τον έφερε πιο κοντά στο διάστημα. Το 2002, σε ηλικία 31 μόλις ετών, ιδρύει την εταιρεία “Space Exploration Technologies Corporation”,ή “SpaceX”, με στόχο να δημιουργήσει ένα διαστημόπλοιο για εμπορικά ταξίδια στο διάστημα. To 2008, κλείνει συμφωνία με τη NASA για να εκπονεί τα διαστημικά ταξίδια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μεταφέροντας εξοπλισμό. Το 2009, για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα ιδιωτικό διαστημικό όχημα το “Falcon1” τοποθέτησε δορυφόρο γύρω από την τροχιά της Γης και το 2013, το “Falcon9” ήταν το πρώτο μη επανδρωμένο όχημα που μετέφερε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τρόφιμα και εξοπλισμό για τους αστροναύτες. Ο Musk φέρεται να είπε: «Αισθάνομαι τόσο τυχερός…, για μας είναι σαν να κερδίσαμε το SuperBowl».

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Το Falcon προσέφερε μεγάλες επιτυχίες τόσο στον Musk όσο και στην ανθρωπότητα. Τον Δεκέμβριο του 2013, ένα “Falcon9” μετέφερε έναν δορυφόρο σε γεωσυγχρονική τροχιά που προσομοίαζε την τροχιά της γης, ενώ τον Φεβρουάριο του 2015, ένα άλλο παρόμοιο σκάφος της SpaceX στον δορυφόρο του Deep Space Climate Observatory με στόχο την παρατήρηση της επίδρασης του ήλιου στα συστήματα ηλεκτρονικών δικτύων της Γης. Τον Μάρτιο του 2017, ένα σκάφος φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά κατόρθωσε να ολοκληρώσει την πτήση του και να προσγειωθεί επιτυχώς, ανοίγοντας τον δρόμο για μείωση του κόστους των διαστημικών πτήσεων.

Στα τέλη του 2018, η SpaceX αδειοδοτήθηκε από την κυβέρνηση των Η.Π.Α. για να προετοιμάσει την εκτόξευση ενός στόλου δορυφόρων με στόχο την παροχή διαδικτύου ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Space X - εταιρία με πυραύλους και διαστημόπλοια
Space X – εταιρία με πυραύλους και διαστημόπλοια

TeslaMotors – Εταιρία ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ο Elon Musk είναι ο συνιδρυτής, ο CEO και ο αρχιτέκτονας των προϊόντων της Tesla Motors, μιας εταιρείας που έχει αφοσιωθεί στην κατασκευή φθηνών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μπαταριών και ηλιακών οροφών. Ο Musk επιβλέπει ο ίδιος όλα τα προϊόντα από το στάδιο του σχεδιασμού έως το στάδιο της κατασκευής.

Το πρώτο όχημα της εταιρείας ήταν το Tesla Roadster, το οποίο είχε πωλήσεις περίπου 2.500 οχημάτων σε 31 χώρες. Tο ModelS, το πρώτο ηλεκτρικό sedan, που μπορεί να διανύσει 265 μίλια μεταξύ των φορτίσεων, τιμήθηκε το 2013 με το βραβείο του αυτοκινήτου της χρονιάς από το περιοδικό «Motor Trend».

Η εταιρεία το 2018 αντιμετώπισε πολλά προβλήματα λόγω αδυναμίαςπαραγωγής του Model 3, με αποτέλεσμα να κλυδωνιστεί και να φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας. Εξαιτίας των προβλημάτων αυτών ανεστάλη η κατασκευή του Gigafactory στην Σαγκάη, του πολυδιαφημισμένου εργοστασίου, που θα είναι (όταν ολοκληρωθεί) το μεγαλύτερο κτίριο που θα τροφοδοτείται εξ΄ολοκλήρου από ανακυκλώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Musk, ήρθε τελικά σε συμφωνία με την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), που όμως τον εξανάγκασε να παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου της εταιρείας, εξαιτίας του περίφημου tweet που έκανε λέγοντας ότι σκέφτεται να αποσύρει την TeslaMotors από το χρηματιστήριο.

Tesla Motors - μοντέλο Model S - ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Tesla Motors – μοντέλο Model S – ηλεκτρικό αυτοκίνητο

SolarCity – Εταιρία φωτοβολταικών

Τον Αύγουστο του 2006, ο Musk βοήθησε τα ξαδέρφια του να ιδρύσουν την εταιρεία  SolarCityCorp, η οποία εξαγοράστηκε από την Tesla Motors Inc. για να ολοκληρώσει το όραμά του, να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο η ενέργεια παράγεται, αποθηκεύεται και καταναλώνεται.

Hyperloop – Μια επαναστατική εφεύρεση

Τον Αύγουστο του 2013, ο  Elon Musk ανακοίνωσε την ιδέα του για έναν νέο τρόπο συγκοινωνίας το “Hyperloop“, μία εφεύρεση που δυνητικά θα φτάνει σε εξωφρενικές ταχύτητες έως και 1.220 χιλιομέτρων ανά ώρα και υπόσχεται να πραγματοποιεί το ταξίδι από το Λος Άντζελες στο Σαν Φρανσίσκο, που απέχει 570 χιλιόμετρα, σε μόλις 35 λεπτά. Σαφώς η  κατασκευή του είναι πολυδάπανη και χρονοβόρα (θα χρειαστεί περίπου 10 χρόνια να ολοκληρωθεί), αλλά σίγουρα εγγυάται άλλη μία επανάσταση από τον μεγαλοφυή επιχειρηματία.

Hyperloop - επαναστατική εφεύρεση μετακίνησης
Hyperloop – επαναστατική εφεύρεση μετακίνησης

Προσωπική ζωή του Elon Musk

Ένας άνθρωπος που σαν παιδί είχε διαβάσει όλη την Encyclopedia Brittanica, είναι ακούραστος και δεν σταματά να προσπαθεί να πραγματοποιήσει τις καινοτόμες ιδέες του,  ήταν αναμενόμενο να εξελιχθεί σε επιτυχημένο επιχειρηματία. Η προσωπική του ζωή όμως δεν είναι ανάλογα επιτυχημένη.

Έχει παντρευτεί και χωρίσει δύο φορές. Με την πρώτη του γυναίκα (Justine Wilson) έχουν πέντε εν ζωή γιους, που προήλθαν από μία κύηση διδύμων και μία τριδύμων. Το 2002, ο πρώτος του γιος πέθανε σε ηλικία 10 εβδομάδων από το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου (SIDS). Με τη δεύτερη γυναίκα του (Talulah Riley) παντρεύτηκαν το 2010, χώρισαν το 2012, ξαναπαντρεύτηκαν το 2013, για να χωρίσουν τελικά το 2016.