Όταν θέλουμε να συγκρίνουμε τις αποτιμήσεις των κρυπτονομισμάτων ελέγχουμε το “Coinmarketcap” (CMC). Είναι ο κυρίαρχος ιστότοπος ελέγχου τιμών στην «κρυπτόσφαιρα» (ο 44ος δημοφιλέστερος ιστότοπος στις ΗΠΑ). Όμως, η υπερβολική εξάρτηση από ένα συγκεντρωτικό αποθετήριο δεδομένων έχει τα μειονεκτήματά της και αντιβαίνει στις αρχές του αποκεντρωμένου οικοσυστήματος. Άλλοι ιστότοποι σύγκρισης κρυπτονομισμάτων παρέχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις έναντι του CMC. Υπάρχουν μειονεκτήματα της εξάρτησης από μία μόνο πηγή δεδομένων. Το Coinmarketcap είναι ολοκληρωμένο και εύκολο στη χρήση και είναι ο ηγέτης της αγοράς. Ωστόσο, για χρήστες που αναζητούν πιο λεπτομερή δεδομένα, υπάρχουν μερικοί καταπληκτικοί ιστότοποι παρακολούθησης των κρυπτονομισμάτων.

Το “Onchainfx” σχεδιάστηκε με γνώμονα τους επενδυτές, παρέχοντας μεγαλύτερο εύρος μετρήσεων από οποιονδήποτε άλλο ιστότοπο. Εδώ μπορούμε να δούμε δεδομένα όπως ο στόχος αγοράς ενός νομίσματος το 2050 (υπολογισμός μελλοντικής αξίας), το ποσοστό νομισμάτων που εκδόθηκαν, την απόδοση επένδυσης και τις ιστορικές τιμές. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα σύγκρισης της κίνησης δύο περιουσιακών στοιχείων. Εμφανίζεται η κυριαρχία του Bitcoin και μπορούμε ακόμη να δούμε πόσο κοστίζει σε ένα συγκεκριμένο νόμισμα να αγοράσουμε το 1% του 1% της συνολικής προσφοράς του. Το Onchainfx πρόσθεσε επίσης ένα πλαίσιο ελέγχου που παρέχει την ισοδυναμία τιμών του Bitcoin.

Το “Coincodex” διαμορφώθηκε στα μέτρα του CMC. Έχει καθαρή διεπαφή και ωραίες απεικονίσεις. Για παράδειγμα, μπορούμε να φιλτράρουμε τα αποτελέσματα με βάση την απόδοση των κρυπτονομισμάτων για μια περίοδο μεταξύ 24 ωρών και ενός έτους. Ο ιστότοπος διαθέτει επίσης μερικούς χρήσιμους οδηγούς κρυπτογράφησης για αρχάριους. Το Coincodex Twitter αξίζει επίσης να το ακολουθούμε, καθώς διαθέτει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την αγορά.

Το “Cryptocompare” είναι ένα ενιαίο «κατάστημα» για όλα τα crypto. Προβάλλει κατατάξειςγια κρυπτονομίσματα και ανταλλακτήρια, με τις πρόσφατες συναλλαγές να εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο. Φιλτράρει νομίσματα ανά τύπο απόδειξης ή αλγόριθμου, δίνει πληροφορίες εξόρυξης και παρέχει κριτικές για πορτοφόλια. Υπάρχει επίσης ένα φόρουμ και ένα σύστημα σχολίων, το οποίο παρέχει μια εικόνα για τις απόψεις των χρηστών για διάφορα νομίσματα και ανταλλακτήρια.

Το “Bitinfo” είναι ένας χρήσιμος ιστότοπος σύγκρισης. Εμφανίζει τον αριθμό των συναλλαγών που αποστέλλονται και τη μέση αξία τους για όλα τα κύρια κρυπτονομίσματα. Υπάρχουν επίσης δεδομένα για τους χρόνους αποκλεισμού και τα ψηφιακά πορτοφόλια. Το Bitinfo δίνει ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με το ποιά έργα βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και ποια άλλαξαν.

Το “Coinlore” είναι ένας ιστότοπος κρυπτογράφησης και ανάλυσης αγοράς που καλύπτει περισσότερα από 1.600 κρυπτονομίσματα. Εκτός από όλα τα συνηθισμένα χαρακτηριστικά, περιλαμβάνει έναν δείκτη κυριαρχίας του “Ethereum”, που συνοδεύει τον αντίστοιχο δείκτη του bitcoin. Έχει επίσης μια ενότητα που απαριθμεί τους επηρεαστές των crypto και τα έργα με τα οποία σχετίζονται, και μια άλλη που περιγράφει λεπτομερώς την τοποθεσία και το έτος έναρξης λειτουργίας κάθε ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων.

Το “Coinratecap” απαριθμεί πάνω από 2.000 κρυπτονομίσματα και περιλαμβάνει επιλογές όπως η δυνατότητα προβολής των “περισσότερο κερδισμένων” και των “περισσότερο χαμένων” τις τελευταίες 24 ώρες. Έχει επίσης ένα χρήσιμο εργαλείο μετατροπής που μπορεί να εναλλάσσεται μεταξύ πολλαπλών fiat νομισμάτων και κρυπτονομισμάτων.

Το “Coingecko” μοιάζει επίσης με το CMC αλλά προσθέτει μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά. Η δυνατότητα φιλτραρίσματος των κρυπτονομισμάτων με βάση τον αλγόριθμο κατακερματισμού τους είναι χρήσιμη για τους ασχολούμενους με την εξόρυξη και υπάρχει επίσης μια ενότητα που παραθέτει τις προσεχείς ICO (εναρκτήριες δημόσιες προσφορές κρυπτονομισμάτων).

Το “Coincap.io” είναι ένας άλλος ιστότοπος σύγκρισης που βασίζεται στο πρότυπο CMC, η διαφορά εδώ είναι ότι ενημερώνει τις τιμές σε πραγματικό χρόνο (χρήσιμα δεδομένα που παρουσιάζονται με ακρίβεια δευτερολέπτου).

Το “Coinlib” είναι ακόμη ένας ιστότοπος σύγκρισης κρυπτονομισμάτων, αλλά έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: επιτρέπει την ταυτόχρονη σύγκριση τεσσάρων crypto και την προβολή τους σε ένα γράφημα.

Το Coinmarketcap είναι «το Google των κρυπτονομισμάτων». Το χρησιμοποιούμε και το αξιοποιούμε με κάθε τρόπο, αλλά καλό θα είναι να μην βασιζόμαστε αποκλειστικά σε αυτό, ιδίως όταν υπάρχουν σήμερα τόσες πολλές εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις για τη σύγκριση και την μελέτη των κρυπτονομισμάτων.