Ένας ακόμα μύθος για τα κρυπτονομίσματα

Ένας ακόμα μύθος για τα κρυπτονομίσματα

Υπάρχουν αρκετοί πολίτες οι οποίοι πιστεύουν ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία καθιστούν δύσκολο το έργο των φορολογικών αρχών και ιδίως όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα. Θεωρούν δηλαδή ότι είναι δύσκολο να εντοπίσουν άτομα που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για να αποκρύψουν εισόδημα. Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία blockchain προσφέρει ένα λεπτομερές και διάφανο αρχείο συναλλαγών, καθιστώντας την έναν αφελή τρόπο απόκρυψης οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι φορολογικές αρχές μπορούν σχετικά εύκολα να εντοπίσουν, να επιβάλλουν πρόστιμα και να διώκουν άτομα και εταιρείες που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για να αποφύγουν φορολογικές υποχρεώσεις. Η συμμόρφωση με τους φορολογικούς νόμους είναι ζωτικής σημασίας για τη μαζική υιοθέτηση και τη συνολική νομιμότητα ολόκληρου του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων.

Παρά τον ενθουσιασμό που περιβάλλει το θέμα, πολλοί έχουν επιφανειακή ή ανύπαρκτη κατανόηση, γεγονός που οδηγεί σε παρανοήσεις και λανθασμένες πεποιθήσεις. Ορισμένες από αυτές τις πεποιθήσεις μπορεί να είναι ακίνδυνες, αλλά άλλες μπορούν να τροφοδοτήσουν το φόβο και την αβεβαιότητα, κάνοντας τους ανθρώπους καχύποπτους απέναντι στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, χωρίς σοβαρό λόγο. Παρ’ όλο που το οικοσύστημα δεν είναι άψογο και απαιτεί κριτική σκέψη και έρευνα, είναι σημαντικό να βασίζουμε τα δεδομένα μας στην κατανόηση των θεμελιωδών αρχών και όχι σε δημοφιλείς μύθους και κοινές πλάνες.

Η αποκεντρωμένη φύση των κρυπτονομισμάτων σημαίνει ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να λειτουργούν εκτός του ελέγχου μιας κεντρικής αρχής, όπως μια κυβέρνηση ή μια τράπεζα. Ενώ αυτό το χαρακτηριστικό παρέχει οφέλη, όπως η αυξημένη ασφάλεια, οδηγεί επίσης στην εσφαλμένη αντίληψη ότι προκύπτει δυνατότητα φοροδιαφυγής. Οι συναλλαγές μέσω κρυπτονομισμάτων καταγράφονται σε ένα δημόσιο βιβλίο, αλλά οι ταυτότητες των χρηστών παραμένουν (κατά κάποιο τρόπο) ανώνυμες. Και έτσι, σύμφωνα με το επιχείρημα, καθίσταται δύσκολο στις φορολογικές αρχές να εντοπισθεί απόκρυψη εισοδήματος. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πολύ διαφορετική. Τα δίκτυα blockchain έχουν σχεδιαστεί ως δημόσια διαθέσιμα, προσβάσιμα και προβαλλόμενα ψηφιακά βιβλία συναλλαγών κρυπτονομισμάτων. Τα αρχεία των συναλλαγών είναι εγγενώς διαφανή και αμετάβλητα. Αντίθετα, οι κλασσικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες παρέχονται μέσω φορολογικών παραδείσων, υπεράκτιων τραπεζικών λογαριασμών και πολύπλοκων εταιρικών δομών. 

Οποιοσδήποτε μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξετάσει ολόκληρη την κωδικοποιημένη βάση blockchain χρησιμοποιώντας έναν block explorer, ο οποίος είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο που επιτρέπει την πρόσβαση σε όλες τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ και στις διευθύνσεις τους. Στη διασταύρωση της επιστήμης των υπολογιστών, των οικονομικών και της εγκληματολογίας έχει αναδυθεί ένας νέος τύπος ερευνητικού κλάδου, ο οποίος αναφέρεται ως blockchain analytics“. Αυτός ο αναδυόμενος τομέας καθιστά δυνατή την ανίχνευση πολλαπλών συναλλαγών σε συγκεκριμένες διευθύνσεις blockchain και συνδέει τις διευθύνσεις αυτές με την ταυτότητα ενός χρήστη μέσω της διεύθυνσης IP και των λογαριασμών συναλλαγής.

Είναι παρανόηση ότι τα κρυπτονομίσματα προσφέρονται για φοροδιαφυγή, ενώ στην πραγματικότητα η τεχνολογία blockchain δημιουργεί ένα λεπτομερές αρχείο συναλλαγών, καθιστώντας την έναν από τους χειρότερους τρόπους απόκρυψης οικονομικής δραστηριότητας. Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Εσωτερικών Προσόδων (IRS) έχει εκδώσει οδηγίες σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση των κρυπτονομισμάτων. Ομοίως, άλλες χώρες λαμβάνουν μέτρα για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων και την αποτροπή της χρήσης τους για παράνομες δραστηριότητες. Οι πόροι και οι δυνατότητες επιβολής των φορολογικών αρχών σε παγκόσμιο επίπεδο διαφέρουν σημαντικά, αλλά τα επόμενα χρόνια θα παρουσιάσουν σίγουρα αύξηση των ελέγχων στην αλυσίδα. Δεδομένου ότι οι συναλλαγές είναι μόνιμες στα δημόσια λογιστικά βιβλία blockchain, οι ελεγκτές έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν αναδρομικά τυχόν παράνομες ή μη δηλωθείσες συναλλαγές προηγουμένων ετών. 

Επιπλέον, τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) και την ταυτοποίηση του πελάτη (KYC), οι οποίοι τους επιβάλλουν να συλλέγουν πληροφορίες από τους χρήστες και να αναφέρουν ύποπτη δραστηριότητα στις αρχές. Σχεδιάζονται και εφαρμόζονται επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο συγκεκριμένες υποχρεώσεις αναφοράς, όπως το πλαίσιο αναφοράς κρυπτο-συστήματος (CARF), το οποίο προβλέπει την αναφορά φορολογικών πληροφοριών σχετικά με τις συναλλαγές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και εγκρίθηκε από τον ΟΟΣΑ τον Αύγουστο του 2022. Εν ολίγοις, είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσετε κρυπτονομίσματα για φοροδιαφυγή χωρίς να σας πιάσουν.

Η συμμόρφωση των χρηστών με τους φορολογικούς κανονισμούς δεν αφορά μόνο την τήρηση του νόμου, αλλά και τη συμβολή στην επιτυχία της blockchain. Οι άνθρωποι που πληρώνουν φόρους με κρυπτονομίσματα ενισχύουν τη νομιμότητα του οικοσυστήματος, γεγονός που προσελκύει περισσότερους χρήστες, επενδυτές και επιχειρήσεις. Η λανθασμένη πεποίθηση ότι τα κρυπτονομίσματα είναι εργαλείο φοροδιαφυγής εμποδίζει την πρόοδο του κλάδου. Είναι σημαντικό για τους κατόχους κρυπτονομισμάτων να συμμορφώνονται με τους φορολογικούς νόμους και κανονισμούς για να αλλάξει αυτή η αντίληψη. Η συμμόρφωση συνεπάγεται επίσης μια καλύτερη συνολική εμπειρία με τα κρυπτονομίσματα, καθώς η μη συμμόρφωση οδηγεί σε οικονομικές κυρώσεις και νομικές επιπτώσεις. Η νομιμότητα φέρνει σταθερότητα, καινοτομία, ανάπτυξη και ευνοϊκότερες κυβερνητικές πολιτικές και ρυθμιστικά περιβάλλοντα. Έτσι, ενώ κάποιοι μπορεί να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το κρυπτονόμισμα για φοροδιαφυγή, η αλήθεια είναι ότι η τεχνολογία blockchain διευκολύνει στην πραγματικότητα τις αρχές να εντοπίζουν και να διώκουν τους οικονομικούς εγκληματίες.

Διάβασε ακόμα:

Χρυσός: ο βασιλιάς των πολύτιμων μετάλλων

Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η τιμή του Bitcoin;

Το μεγαλύτερο λάθος ως προς την οικονομική διαχείριση

Οικονομία