Τα κρυπτονομίσματα («crypto») προέκυψαν ως αντίδραση κατά των τραπεζών, των τελών, των χρεώσεων και των κανόνων. Έγιναν δημοφιλή σε ανθρώπους που οραματίζονταν ταχείες, αποκεντρωμένες, ψηφιακές συναλλαγές. Και τώρα που αποδείχθηκαν ικανά να επιβιώσουν, προσελκύουν την προσοχή των θεσμών που σκόπευαν να παρακάμψουν! Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες υιοθετούν τα crypto και την τεχνολογία blockchain, προτιθέμενες να επιβάλλουν φορολογία και ρυθμίσεις. Τα κέρδη των crypto ήδη φορολογούνται. Παρά το όνειρο της δημιουργίας μη ανιχνεύσιμων συναλλαγών, τα πράγματα δεν είναι εντελώς ανώνυμα. Τα δεδομένα συλλέγονται από πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτογράφησης και οι αρχές απαιτούν την αποδέσμευση πληροφοριών σχετικά με όλους τους λογαριασμούς. Τα crypto δεν είναι πλέον μια ασαφής έννοια. Έχουν θέση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το Facebook εισάγει crypto. Με το Libra που σκοπεύει να ξεκινήσει το 2020, το Facebook θα μπορούσε να αναστατώσει τις διαδικτυακές συναλλαγές, χωρίς τέλη, χωρίς πιστωτικές κάρτες και χωρίς μεσάζοντες. Το Libra θα προσεγγίσει χιλιάδες άτομα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς. Παραμένοντας αντικείμενο έρευνας και κυβερνητικού ελέγχου, το Libra ξεπερνά τα εμπόδια και πολλές εταιρείες θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα, πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για project τεράστιας κλίμακας. Φανταστείτε κάθε άτομο με λογαριασμό στο Facebook να μπορεί να αγοράσει αυτό το κρυπτονόμισμα! Τόσο οι καταναλωτές όσο και οι εταιρείες θα έχουν ισχυρά κίνητρα για τη χρήση του Libra.

Crypto-ΑΤΜ εγκαθίστανται παντού. Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν πάνω από 5.500 crypto-ATM και ο αριθμός αυξάνεται (~6,5 νέα ATM εγκαθίστανται καθημερινά). Αυτά τα μηχανήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανταλλαγή διαφορετικών crypto και για την ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων και συμβατικών νομισμάτων, άρα τα crypto γίνονται κομμάτι της καθημερινότητας μας και όχι πλέον μια μυστηριώδης έννοια.

Πολλές χώρες εξετάζουν τη δυνατότητα καθιέρωσης επίσημων εθνικών crypto. Η Σενεγάλη και η Τυνησία έχουν ήδη crypto και πολλοί διερευνούν την ενσωμάτωσή τους στα εθνικά νομίσματα. Ορισμένες χώρες παραμένουν απρόθυμες, με Ελβετούς αξιωματούχους να σχολιάζουν ότι τα crypto δεν φαίνονται χρήσιμα. Ωστόσο, με τα crypto να είναι πανταχού παρόντα, οι κεντρικές τράπεζες αισθάνονται πλέον την πίεση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των crypto είναι η ευμεταβλητότητα. Είναι δύσκολο να επενδύσει κανείς και να χρησιμοποιήσει νομίσματα όταν είναι απρόβλεπτα και ασταθή. Εάν περισσότερες χώρες υιοθετήσουν τα δικά τους crypto θα προέκυπτε η απαραίτητη σταθερότητα και θα γίνονταν ταχύτερα μέρος της καθημερινότητας. Φυσικά, αυτό θίγει την πρωταρχική ιδέα των crypto -μόλις ρυθμιστούν, δεν θα προσφέρουν πλέον την ανωνυμία και την αποκέντρωση που oραματίζονταν οι πρωτεργάτες.

Η JP Morgan είναι η πρώτη μεγάλη τράπεζα που εκδίδει δικό της κρυπτονόμισμα -το JPM-coin. Από απλές μεταφορές ιδιωτών μέχρι διασυνοριακές μεταφορές, η τράπεζα πιστεύει ότι όλα σταδιακά θα διενεργούνται σε blockchain. Η JPM κινεί ~6 τρισεκατομμύρια δολάρια ημερησίως, οπότε χρειάζεται μια γρήγορη εναλλακτική λύση σε αργές, ακριβές μεταφορές. Μέχρι στιγμής, 330 τράπεζες έχουν ενταχθεί στο Διατραπεζικό Δίκτυο Πληροφοριών της JPM που βασίζεται σε blockchain. Τα μέλη του δικτύου θα χρησιμοποιούν τα JPM-coins για άμεσες, χωρίς κόστος, διεθνείς, διατραπεζικές μεταφορές. Η ισοτιμία του JPM-coin έναντι του δολλαρίου ΗΠΑ -1 προς 1- δεν παρουσιάζει διακυμάνσεις, επομένως η ευμεταβλητότητα δεν αποτελεί πρόβλημα. Το νόμισμα δεν προορίζεται ακόμη για εμπορική, παρά μόνο για διατραπεζική χρήση. Ο τραπεζικός κλάδος δεν είναι μόνο καινοτόμος αλλά και ρεαλιστικός. Ηπρακτικότητα αυτή θα μπορούσε να καταστήσει τα crypto μέρος της καθημερινότητας.

Χιλιάδες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για τα crypto και τα αποδέχονται ως νόμιμη μέθοδο πληρωμής για αγαθά και υπηρεσίες. Πολλές εταιρείες είναι έτοιμες για blockchain και είναι πρόθυμες να συμβαδίσουν με τις μελλοντικές τάσεις αποδεχόμενες το crypto. Οι εταιρείες λιανικής πώλησης ηλεκτρονικού εμπορίου είναι πρόθυμες να συνεργαστούν, με χιλιάδες ήδη να αποδέχονται τα crypto.

Σήμερα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα crypto εισχωρούν σταθερά στη ζωή μας. Απομένει να δούμε πώς η αυξανόμενη υιοθέτησή τους θα επηρεάσει την παγκόσμια δυναμική τους.