Το μέρισμα είναι ένα χρηματικό ποσό

Επενδύσεις σε μερίσματα

Το μέρισμα είναι ένα χρηματικό ποσό που καταβάλλεται τακτικά (συνήθως ετησίως) από μια εταιρεία στους μετόχους της από τα κέρδη της. Οι επενδυτές μερισμάτων είναι γνωστοί ως «εκατομμυριούχοι της Coca-Cola». Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ο τραπεζίτης Pat Munroe έπεισε κάποιους πελάτες του να αγοράσουν μετοχές της Coca-Cola Company. Ήταν πεπεισμένος ότι ακόμα και σε δύσκολους καιρούς, οι άνθρωποι θα ξόδευαν μερικά σεντς για να απολαύσουν μια Coke. Όσοι ακολούθησαν τις συμβουλές του Munroe έκαναν περιουσίες, μεταξύ των οποίων και 67 «εκατομμυριούχοι της Coca-Cola». Oι επενδυτές αποκόμισαν τεράστια κέρδη καθώς η τιμή της μετοχής ανέβαινε και τα μερίσματα που μοιράστηκαν ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακά. Οι εκατομμυριούχοι της Coca-Cola θα απολάμβαναν σήμερα μερισματική απόδοση 2000%! Ένας μέτοχος-εκατομμυριούχος Coke που κράτησε τις μετοχές του θα κέρδιζε πολύ υψηλότερα μερίσματα σήμερα από ό,τι αρχικά. Αν είχατε αγοράσει 50 μετοχές της Coca-Cola το 1920, σήμερα θα κερδίζατε 150.000 $ ..… κάθε τρίμηνο! Αυτή είναι μια απίστευτη απόδοση >2000%, η οποία γίνεται ακόμη πιο αξιοσημείωτη δεδομένου ότι η απόδοση το 1920 ήταν μόλις 1,9%. Βέβαια, λίγοι άνθρωποι ζουν μέχρι τα 100, πόσο μάλλον διακρατούν μετοχές για τόσο πολύ. Ωστόσο, αυτή η ιστορία διδάσκει ένα σημαντικό μάθημα επένδυσης.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να περιμένετε 100 χρόνια για να απολαύσετε τεράστιες μερισματικές αποδόσεις. Αν τον Ιανουάριο 1994 αγοράζατε 2.000 μετοχές της Coca-Cola για 5,80$ την καθεμία, εκείνη την εποχή η μετοχή κατέβαλε ετήσιο μέρισμα 0,10 $ ανά μετοχή (απόδοση 1,7%), συνεπώς θα κερδίζατε 200 $ από τα μερίσματα ετησίως. Το 2019 εξακολουθείτε να έχετε τις 2.000 μετοχές της Coca-Cola. Ωστόσο, η Coca-Cola αύξησε το μέρισμα της στο 2,1% ετησίως και καταβάλλει ετήσιο μέρισμα 1,56 $ ανά μετοχή. Δεδομένου ότι αγοράσατε μετοχές στα 5,80 $, η αύξηση της απόδοσης του μερίσματός σας είναι 26,9%! Τώρα εισπράττετε σε μερίσματα 3.120 $ ετησίως. Οι επενδυτές της Coca-Cola ανταμείφθηκαν με τόσο εντυπωσιακές αποδόσεις μερισμάτων επειδή επένδυσαν σε μια σταθερή εταιρεία με ευρεία βάση καταναλωτών που αυξάνει τακτικά το μέρισμά της.


Υπάρχουν και άλλες εταιρείες με μακρά ιστορία αύξησης των μερισμάτων. Όλες έχουν ασφαλή απόδοση μερίσματος >5%. Και εάν κρατήσετε τις μετοχές 10 χρόνια, η απόδοση του μερίσματος θα μπορούσε να ξεπεράσει το 25%. Το μυστικό είναι να προβλέψει κανείς τι θα θέλουν να αγοράζουν οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην οικονομία.


Η Coca-Cola του σήμερα είναι τα δεδομένα της κινητής τηλεφωνίας. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τα τηλέφωνά τους και τα δεδομένα το επιβεβαιώνουν. Η παγκόσμια αγορά δεδομένων κινητής τηλεφωνίας έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2018 έως το 2020. Η μέση κίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να αυξάνεται 53% ετησίως. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πιθανής επιβράδυνσης μιας τέτοιας ταχείας ανάπτυξης. Οι εταιρείες που παρέχουν διαδικτυακές υπηρεσίες στα κινητά θα συνεχίσουν να κερδίζουν -ακόμη και σε μια υφεσιακή αγορά. Υπάρχει μια εταιρεία σε αυτόν τον κλάδο που καταβάλλει ένα ασφαλές και μεγάλο μέρισμα: η AT&T, μια μεγάλη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ, που εξυπηρετεί >100 εκατομμύρια συσκευές, συμπεριλαμβανομένων ~80 εκατομμυρίων τηλεφώνων. Το 43% των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από τον ασύρματο τομέα της. Αυτό προσδίδει στην εταιρεία μια σταθερά αυξανόμενη ροή μετρητών καθώς επεκτείνεται η χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Η AT&T είναι επίσης ο πρώτος πάροχος τεχνολογίας 5G, με ασύρματα δίκτυα 1000x ταχύτερα από τα σημερινά 4G. Αλλά αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό για την AT&T είναι το τεράστιο και ασφαλές μέρισμά της.


Επειδή μια εταιρεία πληρώνει υψηλό μέρισμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι απόλυτα υγιής. Πάρα πολλοί επενδυτές κάνουν αυτήν την εσφαλμένη συσχέτιση. Αυτό δεν συμβαίνει με την AT&T, με μια απόδοση μερίσματος 7,0%. Η AT&T αυξάνει το μέρισμά της επί 35 συνεχόμενα έτη κατά μέσο όρο 4,6% ετησίως, έχει άφθονη ρευστότητα και το μέρισμα της είναι ένα μικρό μόνο μέρος των κερδών της, οπότε η AT&T θα καταβάλλει τεράστια μερίσματα επί δεκαετίες. Εάν αγοράσετε μετοχές AT&T σήμερα και η εταιρεία αυξάνει το μέρισμα 5% ετησίως, η απόδοση του μερίσματος θα είναι 11,4% σε 10 χρόνια. Σε 20 χρόνια, θα ανέβει στο 18,5%, και μετά από 30 χρόνια, η απόδοση θα εκτιναχθεί στο 30,2%! Συνεπώς, η προσεκτική επένδυση σε μερίσματα εκλεκτών εταιριών παραμένει μια υγιής στρατηγική εξασφάλισης κερδοφορίας και οικοδόμησης πλούτου.

Διάβασε ακόμα:

Μηνιαίες ή ετήσιες επενδύσεις; Ποιες είναι πιο κερδοφόρες;

Υπεράκτιες επενδύσεις

Επιχειρηματικότητα