Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους επενδυτές έργων τέχνης είναι το γεγονός ότι ελέγχουν πλήρως το περιουσιακό τους στοιχείο. Είναι στην άμεση φροντίδα τους, και όχι στα χέρια μιας επενδυτικής εταιρείας. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να εμπιστευθούν στους άλλους τις επενδύσεις τους, ειδικά όταν κατά καιρούς εμφανίζονται στα πρωτοσέλιδα διάφορες ατασθαλίες. Μια επένδυση στην τέχνη -η διαχείριση, η φροντίδα και η αποθήκευση του έργου είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη. Πολλοί επενδυτές τέχνης είναι πρώτα συλλέκτες και μετά επενδυτές. Ένα έργο τέχνης είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που μπορούμε να το προβάλλουμε, να το απολαμβάνουμε και να το εκτιμούμε. Εάν δεν ενδιαφέρεται κανείς πραγματικά για την τέχνη, η όλη διαδικασία πιθανόν να γίνει δύσκολη και κουραστική. 

Σε αντίθεση με τις μετοχές, των οποίων η τιμή είναι ευμετάβλητη, ένα έργο τέχνης συνήθως αποτιμάται σταθερά με το χρόνο. Εάν έχετε επιλέξει τα κομμάτια της συλλογής σας με σύνεση, κάποια στιγμή στο μέλλον αυτά είναι πιθανό να αξίζουν πολύ περισσότερο από το ποσό που επενδύσατε. Επίσης, στις επενδύσεις σε έργα τέχνης δεν υπάρχουν διακυμάνσεις της αγοράς, όπως στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι διορθώσεις της αγοράς, η μεταβλητότητα και άλλες χρηματοοικονομικές διακυμάνσεις πρακτικά δεν υφίστανται στον κόσμο της τέχνης. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της επένδυσης σε έργα τέχνης. Ο συλλέκτης δεν ανησυχεί όπως οι άλλοι κλασσικοί επενδυτές. 

Ένα σημαντικό μειονέκτημα της επένδυσης στην τέχνη είναι η ανάγκη για απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων. Για να επενδύσει κανείς στο χρηματιστήριο ερευνά την εταιρεία, ελέγχει τις βασικές οικονομοτεχνικές παραμέτρους και αναλύει τις αναφορές κερδοφορίας. Εάν η επένδυση φαίνεται καλή, αγοράζει τη μετοχή. Όταν επενδύει κανείς σε έργο τέχνης, πρέπει να εξοικειωθεί με πολλά δεδομένα και πληροφορίες πριν προχωρήσει στην αγορά. Η τέχνη δεν είναι ένα ρευστό και πλήρως ποσοτικοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο σε αντίθεση με άλλες μορφές επενδύσεων. Η αγορά ή η πώληση μετοχών γίνεται πρακτικά στιγμιαία, με λίγα κλικς στο πληκτρολόγιο ή με ένα τηλέφωνο στην επενδυτική εταιρεία. Η αγορά ή η πώληση έργων τέχνης, ωστόσο, απαιτεί χρόνο, γνώση, προσπάθεια και σχεδιασμό εάν θέλουμε να πετύχουμε την καλύτερη τιμή για το κομμάτι μας. 

Ο απόλυτος έλεγχος του φυσικού περιουσιακού στοιχείου είναι ένα πλεονέκτημα που απολαμβάνουν πολλοί επενδυτές τέχνης. Πρόβλημα όμως μπορεί να προκύψει με την έκθεση ή με την ασφαλή αποθήκευση του έργου τέχνης, με τη φροντίδα που απαιτείται για τη διατήρησή του, ώστε να κρατά την αξία του και με την ασφάλισή του σε περίπτωση πυρκαγιάς ή φυσικής καταστροφής. Όλα αυτά μπορεί να αποθαρρύνουν έναν επενδυτή τέχνης. Επίσης, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το έργο θα αποκτήσει αξία στο μέλλον. Ακόμα κι αν έχετε κάνει τα πάντα σωστά, δεν υπάρχει εγγύηση ότι κάθε κομμάτι θα αξίζει στα επόμενα χρόνια αρκετές φορές αυτό που πληρώσατε αρχικά. Ο κόσμος της τέχνης είναι ένα ασταθές περιβάλλον. Οι νέοι ή οι καθιερωμένοι καλλιτέχνες μπορεί να χάσουν σε αξία αμέσως μετά την εκτόξευσή τους στην κορυφή. Το καλύτερο είναι να βεβαιωθείτε ότι σας αρέσει πραγματικά κάθε κομμάτι της συλλογής σας, επειδή μπορεί να το έχετε για περισσότερο χρόνο από ό, τι αναμενόταν. 

Η επένδυση στην τέχνη σίγουρα δεν είναι για όλους. Μπορεί να αποβεί εξαιρετικά προσοδοφόρα, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το έργο τέχνης που αγοράζετε θα αποκτήσει αξία. Με τη γνώση και την εμπειρία βελτιώνονται σαφώς οι πιθανότητες επιτυχίας. Αυτό σημαίνει να πρέπει να πηγαίνετε σε μουσεία, γκαλερί, βιβλιοθήκες, δημοπρασίες και να κάνετε έρευνα. Σημαίνει επίσης ότι δεν μπορείτε να σκέπτεσθε συναισθηματικάΠρέπει να επιλέγετε με το μάτι ενός συλλέκτη, αλλά με το μυαλό ενός επενδυτή. Για πολλούς, ο κόσμος της τέχνης δεν είναι απλώς ένα χόμπυ ή μια επένδυση -είναι ένα πάθος. Είναι ένας τρόπος να «βυθίσετε» τον εαυτό σας σε υπέροχα έργα από διαφορετικές χώρες, διαφορετικούς καλλιτέχνες και διαφορετικές εποχές. Πολλοί λάτρεις θεωρούν την τέχνη ως βασικό θεμέλιο του «ιστορικού αρχείου» της ανθρωπότητας, γι’ αυτό η επένδυση στην τέχνη μας δίνει την ευκαιρία να ανοίξουμε το μυαλό μας και να ξεκινήσουμε ένα πραγματικά υπέροχο ταξίδι.