Στις μέρες μας, τα παραδοσιακά μέτρα επιτυχίας, όπως η αγορά ενός αυτοκινήτου ή ενός σπιτιού, μοιάζουν ξεπερασμένα. Ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός νέων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο δεν επιδιώκει πλέον τέτοιου είδους επενδύσεις.

Έρευνες δείχνουν ότι η σημερινή γενιά των τριαντάρηδων κινείται σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Τα νέα αυτά άτομα ουσιαστικά δεν αγοράζουν τίποτα ακριβό. Στις ΗΠΑ αυτή η γενιά ονομάζεται η “γενιά των ενοικιαστών”. Κάτι ανάλογο φυσικά συμβαίνει και σε άλλες χώρες, αφού πολλοί νέοι φεύγουν πλέον πολύ αργότερα από το πατρικό τους, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Κοινωνιολόγοι υποστηρίζουν, ότι οι σημερινοί νέοι διακατέχονται από οικονομική ανασφάλεια και συνεπώς είναι άκρως επιφυλακτικοί ως προς τα μεγάλα δάνεια.

Αλλά, δεν είναι αυτός ο πιο σημαντικός λόγος. Το κυρίως θέμα είναι, ότι η σημερινή γενιά των τριαντάρηδων διαφέρει από την γενιά των γονιών της. Έχουν διαφορετικές αξίες. Οι νέοι σήμερα έχουν επανεξετάσει την έννοια της επιτυχίας. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν κατέχουν απαραίτητα πολυτελή σπίτια. Προτιμούν να πληρώνουν για χρήση και όχι για κατοχή. Προτιμούν να επενδύουν σε εμπειρίες και βιώματα: ταξίδια, extreme σπορ και ίδρυση μικρών, καινοτόμων, νεοφυών εταιριών.

Η ουσία είναι, ότι οι νέοι άνθρωποι σήμερα δεν επιδιώκουν απαραίτητα σταθερότητα, αλλά εστιάζουν περισσότερο σε ένα ευέλικτο ωράριο, στην αποφυγή μακροχρόνιων οικονομικών δεσμεύσεων και στη μη καθήλωσή τους σε συγκεκριμένο τόπο. Το διαδίκτυο έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της κινητικότητας. Συνεπώς οι νέοι ενδιαφέρονται λιγότερο για τα πάγια υλικά αγαθά μεγάλης αξίας.

Γιατί να αγοράσεις αυτοκίνητο, όταν μπορείς να νοικιάσεις, να πάρεις ταξί, να πας με το ποδήλατο, να χρησιμοποιήσεις τα σύγχρονα επαναφορτιζόμενα σκούτερ, ή να πας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Γιατί να αγοράσεις σπίτι σε ένα όμορφο μέρος, όταν μπορείς να βρεις σπίτι μέσω Airbnb σε οποιαδήποτε υπέροχη γωνιά του κόσμου. Στην αντίληψη των νέων το ίδιο ισχύει και για την πόλη που γεννήθηκαν, στην οποία εξάλλου δεν ξέρουν πόσο καιρό θα μείνουν. Μπορείς να πάρεις δάνειο και να το ξεπληρώνεις επί 30-40 χρόνια ή να νοικιάσεις, αφού ούτως ή άλλως θα είναι σαν να μένεις σε νοικιασμένο σπίτι. Πολύ πιθανό να αλλάξεις σπίτι μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια. Αν νοικιάζεις, δεν υπάρχει τίποτα που να σε αποτρέψει από το να μετακομίσεις. Η εδραιωμένη, παλαιά νοοτροπία της ιδιοκτησίας για πολλούς φαντάζει πλέον μη λειτουργική.

Την τελευταία δεκαετία, οι ψυχολόγοι έκαναν πολλές έρευνες στις οποίες απέδειξαν, ότι όσον αφορά την ευτυχία και την ευημερία, τα χρήματα που δαπανώνται σε καινούργιες εμπειρίες και βιώματα έχουν μεγαλύτερη υπεραξία σε σύγκριση με την αγορά υλικών αγαθών.

Οι εμπειρίες μας βοηθούν να κάνουμε φίλους. Η κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων είναι ζωτικής σημασίας για το αν αισθανόμαστε ευτυχισμένοι ή όχι. Το να μιλάμε με άλλους ανθρώπους και να έχουμε γόνιμες σχέσεις μας κάνει ευτυχισμένους.

Ακόμα και από μια κακή εμπειρία μπορεί να προκύψει μια καλή ιστορία. Τα υλικά αγαθά δεν μπορούν να το ανταγωνιστούν αυτό. Η κτήση και οι διαρκείς αγορές υλικών αγαθών γεννούν ανησυχίες. Τα πράγματα που έχουμε στην ιδιοκτησία μας, ειδικά όταν είναι ακριβά, μας κάνουν να ανησυχούμε για την κατάστασή τους. Αν αγοράσετε ένα αυτοκίνητο, θα ανησυχείτε κάθε φορά που χτυπάει ο συναγερμός. Επίσης, το αυτοκίνητο μπορεί να το κλέψει κάποιος, τις εμπειρίες κανένας.

Κατά κανόνα, κάθε υλικό αγαθό χάνει σε αξία όσο περνάει ο χρόνος και αν αναλογισθούμε την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, τότε όλα γίνονται ακόμα πιο προφανή. Σκεφτείτε τα χρήματα που κερδίσατε με πόνο και κόπο και τα σπαταλήσατε για να αγοράσετε το περσινό καλύτερο κινητό τηλέφωνο και την επόμενη χρονιά βγήκε κάτι καλύτερο που αχρηστεύει το περσινό.

Οι εμπειρίες έχουν τεράστια και διαχρονική αξία. Την αξία αυτή δεν την χάνουν ποτέ και δεν μπορεί κανείς να τις κλέψει.