Όταν σχεδόν το 40% των ανθρώπων μπορούν να εργαστούν εκτός γραφείου θα υπάρξει τεράστια ζήτηση για οικιακό εξοπλισμό, έπιπλα, υπολογιστές, gadgets, τηλεπικοινωνίες και εταιρείες διαδικτύου.

Επενδυτικές προτάσεις μετά την πανδημία του COVID-19

Καθώς οι παραδοσιακές αγορές κλυδωνίζονται εν μέσω πανδημίας, οι σύμβουλοι επενδύσεων εστιάζουν σε τομείς που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις αλλαγές στον τρόπο που εργαζόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Οι προτάσεις τους περιλαμβάνουν εφαρμογές απομακρυσμένης ψηφιακής συνδεσιμότητας, προϊόντα όπως ο χαλκός και τεχνολογίες που δυνητικά θα ανακάμψουν μετά την κρίση.


Το τεράστιο μέγεθος του σοκ έχει επηρεάσει αρνητικά τις αποτιμήσεις, πολύ περισσότερο από οτιδήποτε έχουμε δει σε προηγούμενες κρίσεις. Με τόση αβεβαιότητα, υπήρξε σημαντική υποτιμολόγηση σε όλα τα στοιχεία. Ωστόσο, η ανταπόκριση από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις ήταν τεράστια, και παρά την έκταση του σοκ υπάρχουν σημεία ότι θα έχουμε ανάκαμψη και θα αποκατασταθεί η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες.


Πριν από την κρίση απολαμβάναμε την τεχνολογική πρόοδο στον κλασσικό κατασκευαστικό τομέα, ειδικά στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο αντίκτυπος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές είναι μια τεράστια νέα τάση που πρόκειται να ενταθεί, μόνο που τώρα η αξία των μετοχών αυτών των εταιρειών έχει μειωθεί σημαντικά. Συνεπώς τώρα προτείνεται η επένδυση σε εταιρείες εξειδικευμένες στην τεχνολογία μπαταριών, λογισμικού και εργαλείων ψηφιοποίησης για τους κατασκευαστές. Όταν βγούμε από αυτήν την κρίση, οι μεταφορές θα είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η μεταποίηση γενικά θα αλλάξει ριζικά. Ο χαλκός χρησιμοποιείται σε όλους τους τομείς βιομηχανικής κατασκευής και τώρα είναι εξαιρετικά υποτιμημένος. Καθώς οι οικονομίες ανοίγουν και τα ποσοστά COVID-19 πέφτουν, η ζήτηση για χαλκό θα αυξηθεί.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά η επένδυση στη σπατάλη τροφίμων μπορεί να είναι κερδοφόρα. Τα εστιατόρια και οι καφετέριες πετούν καθημερινά τόνους απούλητων τροφίμων που θα μπορούσαν να διανεμηθούν στους άπορους. Έχουμε την τεχνολογία να το κάνουμε αυτό, με εφαρμογές που συνδέουν τους καταναλωτές με εστιατόρια αποτρέποντας την απόρριψη των τροφίμων. Οι επενδυτές ενισχύουν αυτή την τάση λαμβάνοντας μερίδια σε αυτές τις εταιρείες, βοηθώντας ταυτόχρονα τον πλανήτη και αυξάνοντας την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων. Είναι βέβαιο ότι τα εστιατόρια θα επιστρέψουν μετά την πανδημία.


Μια θεμελιώδης αλλαγή συμπεριφοράς είναι σε εξέλιξη. Η υιοθέτηση της ψηφιακής επικοινωνίας σε όλους τους κλάδους επιταχύνθηκε σημαντικά από την πανδημία. Οι τομείς τεχνολογίας στους οποίους πρέπει να εστιάσουμε περιλαμβάνουν εργαλεία παραγωγής, υγειονομική περίθαλψη, ψυχαγωγία, εκπαίδευση, κυβερνοασφάλεια και οτιδήποτε έχει να κάνει με «ανέπαφη» τεχνολογία χωρίς φυσική ανθρώπινη παρέμβαση.

Η τηλε-εργασία καθιερώνεται, έχοντας αποδείξει την λειτουργικότητα και την αξία της, επηρεάζοντας τα εργαλεία παραγωγικότητας που βοηθούν τους ανθρώπους να οργανώνονται και να εργάζονται. Θα χρησιμοποιηθούν επίσης περισσότερες υπηρεσίες cloud και αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο να φτάσουν τα δεδομένα σε λάθος χέρια. Το “Zoom” αντιμετώπισε προβλήματα, με τους δράστες να κάνουν hacking σε συνέδρια. Έτσι, οι καινοτόμες προτάσεις για την κυβερνοασφάλεια θα έχουν μεγάλη ζήτηση. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο πρέπει επίσης να μελετηθεί με την έννοια της κοινωνικής παρακολούθησης -γνωρίζοντας πότε και πού μετακινούνται οι άνθρωποι. Καθώς βγαίνουμε από το lockdown, οι άνθρωποι θα αποδεχθούν τη συλλογή δεδομένων ως «αντάλλαγμα» για την επάνοδο στην φυσιολογική κοινωνικότητα. Θα απαιτηθεί χρόνος για να προσαρμοστεί ο κόσμος στα νέα δεδομένα κοινωνικής συνάθροισης, οπότε η οικιακή ψυχαγωγία θα επεκταθεί και συσκευές «έξυπνων»γυαλιών, εικονικής πραγματικότητας και επαυξημένης πραγματικότητας θα είναι πολύ δημοφιλείς.


Επίσης αυξάνεται η ζήτηση για υπηρεσίες τηλεϊατρικής. Οι κλινικές και τα νοσοκομεία εφαρμόζουν πλέον την τηλεϊατρική με ταχύτερο ρυθμό. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες «παρακολούθησης».


Η Apple, η Google, η Microsoft και η Nvidia θα συνεχίσουν να εξελίσσονται και να μεγαλώνουν. 

Όταν σχεδόν το 40% των ανθρώπων μπορούν να εργαστούν εκτός γραφείου θα υπάρξει τεράστια ζήτηση για οικιακό εξοπλισμό, έπιπλα, υπολογιστές, gadgets, τηλεπικοινωνίες και εταιρείες διαδικτύου. Θα υπάρξει μεγάλη ανάγκη για περισσότερη ευρυζωνικότητα.

Επίσης, η ιδιοκτησία κατοικίδιων θα συνεχίσει να αυξάνεται. Καθώς σκεφτόμαστε την κοινωνική απόσταση, χρειαζόμαστε αυτήν την επαφή. Γι’ αυτό παρατηρείται άνοδος των τιμών των μετοχών εταιρειών τροφών για κατοικίδια.

Η αγορά έμαθε ότι οι πανδημίες κοστίζουν πολύ. Το παγκόσμιο κόστος αυτής της πανδημίας εκτιμάται μεταξύ 7 και 10 τρις δολλαρίων σε μελλοντικά κέρδη και απώλειες θέσεων εργασίας.Aναλογιζόμενοι τη ζωή προ COVID-19, θέλουμε πράγματα που θα συμβάλλουν στην ανάκτηση των ελευθεριών μας. Η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη και τα κατοικίδια θα μας βοηθήσουν σημαντικά.

Επιχειρηματικότητα