Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν τους κωδικούς πρόσβασης θα έπρεπε να στηρίζεται στην ασφάλεια, αλλά στην πραγματικότητα στηρίζεται στην ευκολία. Υπάρχουν τόσο πολλοί κωδικοί στη ζωή μας που όταν μας ζητείται να δημιουργήσουμε έναν καινούργιο, προτιμούμε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία. Προσπαθούμε να διαλέξουμε έναν κωδικό για πολλαπλούς ιστότοπους, ή να δημιουργήσουμε έναν καινούργιο που θα θυμόμαστε εύκολα. Πώς προκύπτουν αυτοί οι κωδικοί πρόσβασης κατ’ αρχάς; Ποια είναι η προσωπική σημασία που κάνει κάποιον να επιλέξει έναν συγκεκριμένο κωδικό πρόσβασης;

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν αναγνωρίσιμα μοτίβα και η συντριπτική πλειονότητα των κωδικών πρόσβασης ακολουθεί μία σειρά κοινών πρακτικών επιλογής. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν:

Όνομα κάποιου

Το 14% των ανθρώπων δημιουργούν τον κωδικό πρόσβασής τους με βάση το όνομα ενός ατόμου. Μπορεί να είναι το όνομα του κατόχου του λογαριασμού, του συντρόφου του, των παιδιών του ή του σκύλου του. Επιπλέον, θα μπορούσε να είναι ένα μικρό όνομα, ένα μεσαίο όνομα ή ένα επώνυμο.

Υπάρχουν τρία κοινά παράγωγα ενός ονόματος που εμφανίζονται συχνά σε κωδικούς πρόσβασης:

• Η πρόσθεση αριθμών

• Η προσθήκη συμβόλων (ενδεχομένως μαζί με αριθμούς)

• Αντιστροφή του ονόματος (με ή χωρίς αριθμούς και σύμβολα)

• Σύνθεση δύο  ή περισσότερων ονομάτων

Τοποθεσία

Μια άλλη πολύ συνηθισμένη πρακτική είναι η χρήση του ονόματος ενός τόπου στον κωδικό πρόσβασης. Αυτό μπορεί να είναι μια πόλη, μια πολιτεία ή μια χώρα που έχει κάποια προσωπική σημασία για τον δημιουργό του κωδικού πρόσβασης.

Αριθμοί

Συνολικά το 14% των κωδικών πρόσβασης είναι αμιγώς αριθμητικοί. Οι τρεις πιο δημοφιλείς συνδυασμοί αριθμών είναι (προφανώς για λόγους ευκολίας):

• 123456

• 12345678

• 123456789

Οι ημερομηνίες είναι ένα άλλο αγαπημένο μοτίβο στην επιλογή κωδικού πρόσβασης με αρκετές παραλλαγές ανάλογα με το αν απαιτείται εξαψήφιος ή οκταψήφιος κωδικός (η χρονολογία μπορεί να εμφανίζεται με δύο ή τέσσερα ψηφία αντίστοιχα).

Τμήμα της διεύθυνσης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Πρόκειται για μια ακραία προσπάθεια απλοποίησης της όλης διαδικασίας σύνδεσης η οποία όμως καταλήγει σε κωδικούς οι οποίοι είναι πολύ εύκολο να χακαριστούν. 

Μοτίβα πληκτρολογίου

Τα μοτίβα πληκτρολογίου υποστηρίζονται εδώ και καιρό από ορισμένους ως ένα “ασφαλές” μέσο για τη δημιουργία κωδικών πρόσβασης. Η θεωρία είναι ότι δεν εμφανίζονται στα λεξικά της αγγλικής γλώσσας (οπότε δεν είναι εύκολο να χακαριστούν) και ότι είναι εύκολο να τα θυμάστε, καθώς βασίζονται σε μοτίβα (π.χ. qwerty, asdfgh, asdf1234).

Μοτίβο σχετικό με τον ιστότοπο

Σε αυτό το μοτίβο, ο κωδικός πρόσβασης έχει μια πολύ άμεση σύνδεση με τον ιστότοπο στον οποίο δημιουργήθηκε, είτε με βάση το όνομα είτε με βάση άλλα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη φύση του ιστότοπου.

Για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά από την παραβίαση κωδικού πρόσβασης, είναι ζωτικής σημασίας να μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια ενός παραβιασμένου κωδικού πρόσβασης. Ακολουθούν ορισμένες κόκκινες σημαίες:

• Ο κωδικός πρόσβασής σας δεν λειτουργεί. Όταν οι χάκερ αποκτούν πρόσβαση σε έναν λογαριασμό, συχνά αλλάζουν τον κωδικό πρόσβασης και σας αποκλείουν. Εάν οι συνήθεις κωδικοί πρόσβασής σας δεν λειτουργούν, ενδέχεται να έχετε υποστεί παραβίαση. 

• Αργή απόδοση του υπολογιστή. Όλοι έχουμε βιώσει τη μείωση της ταχύτητας της λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου, αλλά μια ξαφνική επιβράδυνση μπορεί να είναι σημάδι ότι η συσκευή σας έχει μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό που κλέβει κωδικούς πρόσβασης.

• Φίλοι και μέλη της οικογένειας λαμβάνουν περίεργα μηνύματα από εσάς στο διαδίκτυο. Εάν οι χάκερ αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς σας, συχνά προσπαθούν να εξαπατήσουν τους φίλους και την οικογένειά σας. Δώστε προσοχή αν κάποιος σας πει ότι έλαβε περίεργα μηνύματα από το λογαριασμό “σας”.

Διάβασε ακόμα:

Σιδηροδρομικά ατυχήματα: Αιτίες και πρόληψη

Η σημασία της κοινωνικής δέσμευσης

Τι καθορίζει τη συμπεριφορά των αναποφάσιστων ψηφοφόρων την ημέρα της κάλπης