Επιπτώσεις στην υγεία από τις ισχυρές βροχοπτώσεις

Επιπτώσεις στην υγεία από τις ισχυρές βροχοπτώσεις

Στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία έχουν καταγραφεί περισσότερες από 380 πλημμύρες ως απόρροια των ισχυρών βροχοπτώσεων, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Εκτός από την απώλεια 132 ζωών οι ισχυρές αυτές βροχοπτώσεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στην υγεία των επιζησάντων παράλληλα με τις αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. 

Τραυματισμοί: πολλοί άνθρωποι υφίστανται σοβαρούς τραυματισμούς ως αποτέλεσμα του φαινομένου, κυρίως λόγω των πάμπολλων τροχαίων ατυχημάτων. Όταν οι δρόμοι  είναι βρεγμένοι οι συνθήκες οδήγησης γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνες. Άλλοι τραυματισμοί μπορεί να προκύψουν από πτώσεις δέντρων ή κατά την προσπάθεια εγκατάλειψης πλημμυρισμένων σπιτιών. Επιπλέον οι διακοπές ρεύματος  που συχνά συνοδεύουν τις ισχυρές βροχοπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν αρκετά οικιακά ατυχήματα. 

Απώλεια περιουσίας: Πολλοί άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους από τις πλημμύρες. Η απώλεια της οικείας δεν δημιουργεί μόνο οικονομικά προβλήματα αλλά συνδέεται και με μία τεράστια ψυχική επιβάρυνση, ιδίως όταν η απώλεια του σπιτιού αφορά την κύρια κατοικία μιας οικογένειας. 

Ζημίες στο οδικό δίκτυο: Η καταστροφή του οδικού δικτύου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την προσβασιμότητα, ιδίως στα χωριά ή στις δύσκολα προσβάσιμες περιοχές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ελλείψεις στις προμήθειες των απαραίτητων τροφίμων και φαρμάκων. 

Πολλά από τα προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα επιδεινώνονται την περίοδο των ισχυρών βροχοπτώσεων ακόμα κι αν αυτές δεν καταλήξουν σε καταστροφικές πλημμύρες. Η αύξηση της υγρασίας οδηγεί σε επιδείνωση των πνευμονοπαθειών και σε έξαρση παθήσεων που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα. Τα άτομα με άσθμα και Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αναφέρουν αύξηση της χρήσης εισπνεόμενων φαρμάκων και άλλων συσκευών. Άτομα με ορθοπεδικές παθήσεις αναφέρουν αυξημένα προβλήματα/πτώσεις από τη βροχή, με αποτέλεσμα την επίταση του πόνου, την επιδείνωση της αρθρίτιδας, νέα κατάγματα και τενοντίτιδες. Τα ενδοκρινικά νοσήματα επιδεινώνονται επίσης, με τους διαβητικούς ασθενείς να αναφέρουν πλημμελή έλεγχο της γλυκόζης, καθώς το άγχος της προσαρμογής στα νέα δεδομένα (π.χ. υλικές ζημίες, οικονομική επιβάρυνση) περιορίζει την εστίαση στη σωματική υγεία.

Την περίοδο μετά από κάποια μεγάλη πλημμύρα παρατηρείται επιδείνωση των ήδη διαγνωσθεισών ψυχιατρικών καταστάσεων και αυξάνονται τα νέα περιστατικά που παρουσιάζουν ψυχικές δυσκολίες. Η απώλεια ανθρώπων, κατοικιδίων ή περιουσιακών στοιχείων, η διατάραξη της καθημερινότητας, η οικονομική επιβάρυνση, απαιτούν τεράστια αποθέματα ψυχικής ανθεκτικότητας τα οποία όταν δεν κινητοποιούνται η εμφάνιση διαταραχών όπως οι κρίσεις πανικού, οι αγχώδεις διαταραχές, η μετατραυματική διαταραχή μετά από στρες και η κατάθλιψη αυξάνονται δραματικά. Η απώλεια του αισθήματος της ασφάλειας επηρεάζει σημαντικά και τα άτομα που είχαν ψυχιατρικό ιστορικό, αυξάνοντας τις υποτροπές ή την ένταση των συμπτωμάτων τους. 

Εν κατακλείδι, οι ισχυρές βροχοπτώσεις επηρεάζουν τους ανθρώπους ποικιλοτρόπως. Μετά από μία πλημμύρα ο αντίκτυπος στους πολίτες είναι σημαντικός. Άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από ατυχήματα, κατολισθήσεις και παρασύρσεις, οι οικονομικές απαιτήσεις εκτοξεύονται και επιδεινώνεται η σωματική και η ψυχική υγεία πλήθους ατόμων.

Διάβασε ακόμα:

Συμβουλές για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση ενώ τρώτε έξω

Η γυμναστική στον χώρο εργασίας

TikTok και ιατρική: υπέρ και κατά

Υγεία