Η επιστροφή στην εργασία μετά από μακρά απουσία, είτε πρόκειται για μερικούς μήνες είτε για μερικά χρόνια, είναι συχνά δύσκολη. Εάν έχετε απουσιάσει λόγω ψυχικής ασθένειας, μπορεί να φαντάζει ακόμη πιο τρομακτική. Ωστόσο, δεν είστε μόνοι. Έρευνες δείχνουν ότι περίπου ένας στους τέσσερις από εμάς αντιμετωπίζει δυσκολίες ψυχικής υγείας κάθε χρόνο. Όταν επιστρέφετε στην εργασία σας, μετά από μια ψυχική ασθένεια, να θυμάστε ότι το πιο σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε τον εαυτό σας. Αν σε οποιοδήποτε στάδιο νιώσετε ότι σας πιέζουν υπερβολικά, φροντίστε να βρείτε λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε ή να ζητήσετε βοήθεια, αν είναι απαραίτητο.

Επιστροφή στην εργασία-Προετοιμασία

Πριν καν σκεφτείτε να επιστρέψετε σε ένα εργασιακό περιβάλλον, πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες προετοιμασίες:

Μιλήστε με το γιατρό σας για να συζητήσετε την επιστροφή στην εργασία. Θα είναι σε θέση να σας δώσει κάποιες συμβουλές για να κάνετε τη μετάβαση λίγο πιο εύκολη. Επίσης, συζητήστε μαζί του για τυχόν παρενέργειες από τη φαρμακευτική αγωγή, όπως υπνηλία ή κόπωση, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόβλημα.

Μιλώντας σε κάποιον στη δουλειά

Η συζήτηση για την επιστροφή σας στην εργασία με έναν συνάδελφο ή τον υπεύθυνο προσωπικoύ είναι μια άλλη καλή ιδέα. Κανονίστε μια συνάντηση για να συζητήσετε τις ανησυχίες που μπορεί να έχετε.

Ένας καλός εργοδότης θα πρέπει να υποστηρίζει την ψυχική υγεία, και ίσως χρειαστεί να προβεί σε εύλογες προσαρμογές. Αυτό θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από το να εργάζεστε με πιο ευέλικτο ωράριο, μέχρι το να έχετε το δικό σας ειδικό χώρο εργασίας.

Συζήτηση με συναδέλφους

Η συζήτηση για την ψυχική ασθένεια μπορεί να είναι δύσκολη. Είναι κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο να εξηγήσετε και μπορεί να ανησυχείτε ότι οι συνάδελφοί σας θα σας αντιμετωπίσουν διαφορετικά αν προσπαθήσετε.

Να θυμάστε, είναι απολύτως στο χέρι σας αν θέλετε ή όχι να μιλήσετε στους συναδέλφους σας για την ψυχική σας ασθένεια. Ωστόσο, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να εμπιστευτείτε τους συναδέλφους σας. Το να μιλάτε για την ψυχική σας ασθένεια μπορεί να σας κάνει να νιώσετε άνετα. Επιπλέον, το να έχετε κάποιον να απευθυνθείτε αν έχετε προβλήματα μπορεί να σας κάνει να νιώσετε λιγότερο απομονωμένοι.

Σχετικά με μια νέα θέση εργασίας

Αν ψάχνετε για νέα δουλειά, το να έχετε μια ψυχική ασθένεια μπορεί να προσθέσει επιπλέον ανησυχία στην ήδη αγχωτική εμπειρία της αναζήτησης εργασίας. Η φύση της ψυχικής σας ασθένειας μπορεί να σας δυσκολέψει σε ορισμένα σημεία της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων.

Πρέπει να το αποκαλύψετε;

Οι εργοδότες δεν επιτρέπεται να σας κάνουν ερωτήσεις για την υγεία σας πριν σας κάνουν προσφορά εργασίας, εκτός αν πρόκειται για συγκεκριμένους ρόλους όπου είναι απολύτως απαραίτητο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απόφαση για την αποκάλυψη εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.

Είναι επίσης παράνομο να σας αρνηθούν μια θέση εργασίας λόγω της ασθένειάς σας. Η επιλογή να συζητήσετε την ασθένειά σας είναι επομένως πολύ περισσότερο προσωπική απόφαση. Από τη μία πλευρά, εξηγώντας εκ των προτέρων την κατάστασή σας θα σας γλιτώσει από το να χρειαστεί να την αποκαλύψετε αργότερα. Από την άλλη πλευρά, αν η σκέψη της αποκάλυψης σας κάνει να αισθάνεστε άβολα, ή αν απλώς δεν αισθάνεστε πλέον ότι η ψυχική σας ασθένεια αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, τότε και αυτό είναι εντάξει.

Χρονικά κενά στο βιογραφικό σημείωμα

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να παρακάμψετε μια διακοπή καριέρας στο βιογραφικό σας σημείωμα. Μια μικρή έξυπνη μορφοποίηση, βάζοντας απλώς έτη αντί για έτη και μήνες για τις ημερομηνίες, θα μπορούσε να καλύψει ένα κενό μερικών μηνών. Η εστίαση στις δεξιότητές σας θα βοηθήσει επίσης να καλύψετε τα κενά. Μπορείτε να δείξετε ότι, ακόμη και αν έχετε πάρει άδεια, είστε κάτι παραπάνω από ικανοί να εργαστείτε. Εάν ήσασταν σε θέση να κάνετε άλλα πράγματα κατά τη διάρκεια της ασθένειάς σας, όπως εθελοντική εργασία ή προσωπική εργασία/εκπαίδευση, αναφέρετέ το οπωσδήποτε. Εάν έχετε πολύ μικρή εμπειρία, θα άξιζε να το κάνετε αυτό ενώ κάνετε αιτήσεις για θέσεις εργασίας. Επιπλέον, θα έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας. Το πιο σημαντικό είναι να είστε ειλικρινείς. Τα ψέματα δεν πρόκειται να βοηθήσουν και ο υπεύθυνος της συνέντευξης θα είναι σε θέση να το καταλάβει.

Μην αφήνετε την ψυχική ασθένεια να σας κρατήσει πίσω

Αν είστε έτοιμοι να επιστρέψετε στην εργασία σας, είτε με είτε μετά από ψυχική ασθένεια, θα πρέπει να είναι μια στιγμή χαράς. Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά είναι σχεδόν πάντα ένα θετικό βήμα για να νιώσετε όσο το δυνατόν καλύτερα.