Έρωτας στο εργασιακό περιβάλλον

Η δουλειά καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μας. Δεν είναι παράξενο λοιπόν, στο εργασιακό περιβάλλον να δημιουργούνται στενές φιλικές σχέσεις ή ακόμα και ερωτικές. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 22% των ανθρώπων που συμμετείχαν, γνώρισαν τον σύντροφό τους στη δουλειά, 18% μέσω φίλων,  13% μέσω των  κοινωνικών δικτύων και 10% σε βραδινή έξοδο.    

Η καθημερινή  επαφή προσφέρει τη δυνατότητα να γνωρίσεις τον άλλον καλύτερα και να παρατηρήσεις την προσωπικότητά του σε διάφορες καταστάσεις. Μαθαίνεις πώς λειτουργεί σε συνθήκες πίεσης, πόσο ομαδικός είναι, πώς αντιμετωπίζει την κριτική ή πώς αντιπαρατίθεται.  Επιπλέον μ΄έναν συνάδελφο στη δουλειά μοιράζεσαι κοινά ενδιαφέροντα και κοινές εμπειρίες.

Το πρόβλημα για τους περισσότερους είναι η πιθανότητα ρήξης μετά το τέλος του έρωτα και οι συνέπειες που αυτή η ρήξη θα επιφέρει. Το εργασιακό κλίμα θα διαφοροποιηθεί, η συνεργασία μπορεί να γίνει δύσκολη ή και ακατόρθωτη και ίσως υπάρξουν κυρώσεις από την εργοδοσία, λόγω μειωμένης απόδοσης. Ίσως γι΄αυτό αρκετοί εργαζόμενοι δηλώνουν ότι αποφεύγουν τις σχέσεις με συναδέλφους και οι περισσότεροι αναφέρουν ότι αν είχαν τέτοια σχέση θα την κρατούσαν κρυφή από τους υπολοίπους μέχρι να σταθεροποιηθεί. Όταν μάλιστα η σχέση αφορά υφιστάμενο και προϊστάμενο, τότε παρουσιάζονται ακόμα περισσότερες δυσκολίες, καθώς οι υπόλοιποι θα δουν με καχυποψία αυτή τη σχέση, αισθανόμενοι ότι θα οδηγήσει σε ευνοιοκρατία. Πολλά προβλήματα δημιουργούνται όταν ο έρωτας προκύπτει, ενώ το ένα ή και τα δύο μέλη του ζευγαριού είναι δεσμευμένα ή παντρεμένα. Όπως είναι φυσικό μία τέτοια σχέση θα φουντώσει το κουτσομπολιό εντός του εργασιακού περιβάλλοντος και ελλοχεύει πολλούς κινδύνους που είναι δυνατό να επηρεάσουν αρνητικά τις ζωές πολλών ανθρώπων.  

Το πώς θα χειριστεί λοιπόν το ζευγάρι τη σχέση του είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη διαφύλαξη του αρμονικού κλίματος. Ο επαγγελματισμός πρέπει να κυριαρχήσει του έρωτα, όπερ σημαίνει ότι αν υπάρξει σχέση, οι ενδείξεις τρυφερότητας και αγάπης δεν ενδείκνυνται. Επιπλέον τυχόν συγκρούσεις ή προσωπικές αντιπαραθέσεις δεν θα πρέπει να μεταφέρονται στο εργασιακό περιβάλλον, έτσι ώστε η σχέση να μην επηρεάζει την ποιότητα της εργασίας και να μην προκαλεί αμηχανία και ενόχληση στους υπόλοιπους συναδέλφους.  

Φυσικά, παρά τις δυσκολίες οι σχέσεις ανάμεσα σε άτομα που εργάζονται στην ίδια δουλειά θα εξακολουθούν να υπάρχουν. Καλό θα είναι βέβαια πριν αφεθείτε στα δίχτυα του έρωτα να σκεφτείτε πρώτα τα εξής:

Είναι έρωτας ή απλά έχετε έρθει πιο κοντά λόγω των συνθηκών; (π.χ. κουραστήκατε δουλεύοντας ατελείωτες ώρες σ΄ένα project)
Υπάρει πιθανότητα να εξελιχθεί σε σχέση, είστε δηλ. και οι δύο αδέσμευτοι και διαθέσιμοι;
Εκτός από τη δουλειά, έχετε άλλα κοινά που θα διατηρήσουν τη σπίθα και εκτός γραφείου;
Αν χωρίσετε, θα φανείτε αντάξιοι των περιστάσεων; Θα επιδείξετε πολιτισμένη συμπεριφορά και επαγγελματισμό;

Αν απαντήσατε ναι, τότε οι πιθανότητες να βγείτε αλώβητοι και ίσως και κερδισμένοι από τη σχέση αυξάνονται σημαντικά. Άλλωστε δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο τονωτικό από τον έρωτα και αυτό θα φανεί και στη δουλειά σας… αν καταφέρετε να συγκεντρωθείτε.

Κοινωνικά