
Γιατί οι άνθρωποι ελκύονται από τις δημοσιότητες;
H παρακολούθηση της ζωής των ατόμων που είναι διάσημα για κάποιο λόγο είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και πολλούς αιώνες. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Daniel Kruger, εξελικτικού ψυχολόγου, στις κοινωνίες των κυνηγών-συλλεκτών οι οποίες ήταν δομημένες με βάση την ιεραρχία, οι συμπεριφορές των κυρίαρχων ατόμων αποτελούσαν πρότυπο για τα μέλη της ομάδας.
Οι άνθρωποι αναζητούν στους ηγέτες πρότυπα, είτε αυτά είναι κοινωνικά, είτε ηθικά, είτε πρότυπα μόδας: το λευκό νυφικό που έχει κυριαρχήσει ως το επίσημο γυναικείο ένδυμα στους γάμους διαδόθηκε αφού η βασίλισσα Βικτώρια το φόρεσε το 1840.
Η κοινωνική τάση λοιπόν να ενδιαφέρεται κανείς για τα άτομα που ξεχωρίζουν στον κοινωνικό ιστό, φαίνεται να είναι βαθιά ριζωμένη στις κοινωνίες των ανθρώπων. Αυτό που διαφέρει στην εποχή μας είναι ότι η τεχνολογία επιτρέπει τη συνεχή πρόσβαση σε ειδήσεις για τις ζωές των διασημοτήτων. Οι σταρ και τα μέσα ενημέρωσης εκμεταλλεύονται αυτή την τάση. Οι διασημότητες δίνουν συνεντεύξεις, μοιράζονται πικάντικες πληροφορίες για την προσωπική τους ζωή και ακόμη και επικοινωνούν απευθείας με τους θαυμαστές τους σε ιστότοπους. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι “παρακοινωνικές” σχέσεις – ο ψυχολογικός όρος για το είδος των μονόπλευρων σχέσεων που έχουν οι θαυμαστές με τους σταρ – είναι ευκολότερες από ποτέ. Επιπλέον στις ημέρες μας είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει κάποιος διάσημος απ΄ότι παλιότερα μια που υπάρχουν τόσο πολλές διαφορετικές πλατφόρμες και έχουν δημιουργηθεί καινούργια επαγγέλματα όπως οι Influencers, οι youtubers, ή οι bloggers.
Τις περισσότερες φορές, το να νοιάζεσαι για τις διασημότητες δεν είναι κάτι σπουδαίο. Ακόμη και για ορισμένους φανατικούς θαυμαστές, η λατρεία των διασημοτήτων μπορεί να προσφέρει μια κοινωνική διέξοδο που δεν θα είχαν διαφορετικά. Για τα παθολογικά ντροπαλά άτομα, η λατρεία των διασημοτήτων προσφέρει μία μορφή αλληλεπίδρασης που διατηρεί τη σύνδεση με τον κοινωνικό ιστό. Στο συνεχές όμως του θαυμασμού κάποιου άλλου ατόμου μπορεί να οδηγήσει και σε ακραία φαινόμενα. Η καλοήθης αρχικά λατρεία ενός διάσημου ατόμου μπορεί να οδηγήσει σε εμμονή. Οι εμμονικοί άνθρωποι απολαμβάνουν την απόδραση από τη δική τους πραγματικότητα παρακολουθώντας τη ζωή της αγαπημένης τους δημοσιότητας. Στη συνέχεια όμως υπάρχει μια αλλαγή. Το άτομο αρχίζει να σκέφτεται συνεχώς τη διασημότητα, αποκτώντας μία εξαρτητική σχέση με το αντικείμενο του θαυμασμού του. Σπάνια, αυτή η εξαρτητική σχέση μπορεί να δημιουργήσει παθολογικά φαινόμενα, όπως το να πιστεύει κανείς ότι έχει στενή σχέση με το άτομο αυτό ή να είναι έτοιμο να καταργήσει ηθικούς κανόνες για να το ικανοποιήσει ή ακόμα και να φτάσει σε ακραίες συμπεριφορές με καταστροφικά αποτελέσματα όπως στην περίπτωση του Βερσάτσε, ή του Λέννον.
Διάβασε ακόμα:
Οι τέσσερις διαστάσεις του Ψυχολογικού Κεφαλαίου