Ακούγεται ίσως αντιφατικό το γεγονός ότι οι διακοπές μας κάνουν αποδοτικότερους στην εργασία μας, αλλά είναι αληθινό! Ολοένα και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα, που προέρχονται από μελέτες οι οποίες περιλαμβάνουν δείγματα διαφόρων επαγγελμάτων, αναδεικνύουν το γεγονός ότι η άδεια που παίρνουμε από τη δουλειά μας είναι ευεργετική τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά.

Πολλοί είναι οι λόγοι που καθιστούν απαραίτητο το γεγονός κάθε είδους εργαζόμενοι να παίρνουν άδεια, ώστε να κάνουν διακοπές από την εργασία τους και να μην ανταλλάσσουν τις μέρες των διακοπών τους με οικονομικές απολαβές. Πρώτα από όλα, προστατεύει και θωρακίζει από την επαγγελματική εξουθένωση σε σωματικό αλλά κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο. Όταν κάνουμε μία παύση από την εργασιακή μας καθημερινότητα, έχουμε χρόνο να αφιερώσουμε σε δραστηριότητες που απολαμβάνουμε, όπως περπάτημα, ταξίδια, συναντήσεις με φίλους, χρόνο με την οικογένειά μας, χαλάρωση. Το γεγονός αυτό μας βοηθάει να νιώσουμε όμορφα και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας εκ νέου για την καθημερινότητα που έπεται. Το «άδειασμα» του μυαλού και η ψυχαγωγία, μας καθιστά πιο  δημιουργικούς και αποδοτικούς γιατί μας ξεκουράζει νοητικά, μας γεμίζει νέες ιδέες και ανεβάζει τη διάθεσή μας που πιθανόν να έχει διακυμάνσεις, λόγω φόρτου εργασίας. 

Όπως ακριβώς οι αθλητές ξεκουράζονται για να αναδομηθεί το σώμα τους και να έχουν καλύτερη επίδοση, έτσι και οι εργαζόμενοι χρειάζονται ανάπαυλες, διαλείμματα, μέσω των διακοπών, ώστε να παραμείνουν ενεργητικοί, εργατικοί και υγιείς ακόμα και όταν οι απαιτήσεις της δουλειάς είναι υψηλές.

Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι το να επιδιώκουμε να ζούμε στιγμές, να κερδίζουμε εμπειρίες και νέα βιώματα, παρά την απόκτηση νέων υλικών αγαθών καθώς φαίνεται ότι τα συναισθήματα ευτυχίας και απόλαυσης διαρκούν περισσότερο όταν πάμε π.χ. μία εκδρομή παρά όταν αγοράζουμε καινούργια παπούτσια. Έτσι διαρκούν περισσότερο κι οι ευεργετικές επιδράσεις στην ψυχολογία μας και την πνευματικότητά μας.

Συγκεκριμένα μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ψυχολόγους του University of California, στην οποία συμμετείχαν 2.266 ενήλικες, βρέθηκε ότι οι άνθρωποι ήταν πιο χαρούμενοι τις στιγμές που σκεφτόταν για μία μελλοντική εμπειρία την οποία έχουν κλείσει, (π.χ. ένα ταξίδι για να κάνουν σκι), ενώ δεν υπήρχε σχετική αύξηση ή μείωση της ευτυχίας τους όταν σκέφτονταν ένα  υλικό αγαθό που ήθελαν να αποκτήσουν.

Το αισιόδοξο και ελπιδοφόρο συμπέρασμα είναι ότι η ψυχική ευεξία και η ευτυχία δεν εξαρτάται από τα υλικά αγαθά, αλλά αναπτύσσεται μέσα από εμπειρίες που δεν έχουν οικονομικό κόστος, όπως μία βόλτα σε ένα πάρκο, στο δάσος ή στην παραλία.

«Θες να γίνεις καλύτερος στη δουλειά σου; Απλά κάνε διακοπές» λένε και έχουν απόλυτο δίκιο, καθώς οι διακοπές αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη μείωση του στρες και στη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος , ενώ φαίνεται ότι δρουν ενισχυτικά και στις γνωστικές λειτουργίες των εργαζομένων, για παράδειγμα στην αύξηση της προσοχής στην εργασία.

Στα πλαίσια της οργανωτικής ψυχολογίας αλλά και σε παρεμφερείς κλάδους, οι ειδικοί  προτείνουν ότι όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να φροντίζουν ώστε οι εργαζόμενοί τους να έχουν επαρκή χρόνο διακοπών και να θεσπίσουν αυστηρούς κανονισμούς για να μην παραμελούν τις διακοπές τους.