
Γιατί το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί γελάμε; Οι περισσότεροι από εμάς θα απαντήσουν σ’ αυτό το ερώτημα, λέγοντας ότι γελάμε γιατί ακούμε κάτι αστείο. Παρόλο που αυτή η απάντηση φαίνεται λογική, στην πραγματικότητα μόνο το 10%-20% του γέλιου προέρχεται μετά από ένα αστείο. Το υπόλοιπο 80%-90% αποτελεί απλά μία μορφή επικοινωνίας, πχ. γελάμε όταν συναντάμε κάποιον γνωστό μας μετά από καιρό ή γελάμε όταν λέμε καλημέρα. Πράγματι οι άνθρωποι γελούσαν εκατομμύρια χρόνια πριν αναπτύξουν τη γλώσσα. Ήταν μία από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας μεταξύ των μελών των πρώτων οργανωμένων κοινωνιών. Και το σπουδαίο με το γέλιο, είναι ότι αποτελεί μία από τις ενστικτώδεις μορφές αλληλεπίδρασης. Τα βρέφη γελάνε σχεδόν αμέσως μετά τη γέννησή τους, ακόμα και τα βρέφη που γεννήθηκαν τυφλά ή κουφά.
Η έρευνα του γέλιου έχει το δικό της όνομα: «γελωτολογία». Τα αποτελέσματα της δείχνουν ότι το γέλιο περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από την κίνηση του στόματος και τον ήχο που παράγουμε κατά τη διάρκειά του. Για την ακρίβεια χρειάζεται η συνεργασία πολλών μυών για να γελάσουμε και παράλληλα δραστηριοποιούνται σχεδόν όλα τα βασικά μας όργανα. Το γέλιο αφορά όλη μας την ύπαρξη και όχι άδικα το έχουμε συνδέσει με μία θετική επίδραση στον οργανισμό μας.
Με το γέλιο:
1. Αυξάνεται η πίεση του αίματος
2. Αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς
3. Αλλάζει ο ρυθμός της αναπνοής
4. Μειώνονται οι κατεχολαμίνες
5. Ενισχύεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα
Η γελωτοθεραπεία είναι ένα είδος θεραπείας που έχει ως στόχο να απαλύνει τα συμπτώματα του άγχους και να βελτιώσει τη διάθεση. Χρησιμοποιείται συχνά σε άτομα που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα όπως ο καρκίνος και στα εργαλεία της περιλαμβάνονται ασκήσεις γέλιου, και ειδικά χιουμοριστικά βιβλία ή παιχνίδια.
Εκτός όμως από τα οφέλη που επιφέρει στη σωματική και ψυχική υγεία το γέλιο βελτιώνει και τις ανθρώπινες σχέσεις. Δύο άνθρωποι που γελούν μαζί θεμελιώνουν μία σχέση η οποία αντέχει στον χρόνο καθώς επενδύεται με αισθήματα ευεξίας και θετικότητας. Οι δύσκολες στιγμές, οι διενέξεις και οι απογοητεύσεις ξεπερνιούνται πιο εύκολα με το γέλιο. Επιπλέον με το χιούμορ διασφαλίζεται η επανασύνδεση, όταν δύο ή περισσότεροι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί είτε λόγω συνθηκών είτε λόγω αντιπαραθέσεων. Το γέλιο που μοιράζεται ενώνει τους ανθρώπους και η κοινή θετική εμπειρία δυναμώνει τις μεταξύ τους σχέσεις.
Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα κι αν δεν υπάρχει λόγος να γελάσετε, απλά επίτηδες επιλέγετε να γελάσετε, τα οφέλη για τον εγκέφαλό σας είναι τα ίδια. Συγκεκριμένα μία μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Georgia κατέδειξε ότι σε ένα πρόγραμμα προσομοίωσης γέλιου, βελτιώθηκε σημαντικά η ψυχική υγεία των συμμετεχόντων καθώς και η αεροβική τους ικανότητα. Η μεταδικότητα του γέλιου είναι γνωστή σε όλους μας. Σίγουρα κάποια στιγμή βρεθήκατε να γελάτε παρασυρόμενοι από το γέλιο κάποιου άλλου. Η μεταδικότητα αυτή είναι το ζητούμενο στη γελωτοθεραπεία. Να προσπαθήσουμε όλοι να γελάμε επηρεάζοντας θετικά ο ένας τον άλλον.
Γελάστε λοιπόν, ακόμα κι αν δεν υπάρχει λόγος. Κυνηγήστε τις αστείες συζητήσεις, βρεθείτε κοντά με ανθρώπους που έχουν χιούμορ, γελάστε ακόμα κι όταν είστε μόνοι σας, χωρίς να υπάρχει λόγος, έτσι σαν άσκηση. Ο εγκέφαλος σας θα σας ευγνωμονεί!